Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 cze 2018, 01:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 10 maja 2017, 07:41 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Witam,
niedawno zakupiłem APM 2.8 z gps m8n, niestety mam problem z kompasem w tym gps'ie. Kompas normalnie się kalibruje w mission planner jednak po kalibracji cały czas wywala błąd ,,bad compass health'', w terminalu po wpisaniu komendy compass test pojawia się błąd ,,compas initialisation failed''.Zworka od magnetometru wyciągnięta a problem nadal występuje :-| zdjęcia w załączniku.


3.PNG
3.PNG [ 312.26 KiB | Przeglądany 1250 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 10:07 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 599
dobrze wszystko podłączyłeś ? zrób zdjęcie modelu z zamontowanym gps-em
i drugą z połączeniami kompas/gps - kontroler lotu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 10:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
W 2.8 jest chyba zworka którą musisz wybrać czy używasz kompasu wbudowanego czy zewnętrznego - dobrze założyłeś?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 10:53 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Apm nie jest zamontowany jeszcze na ramie, wydaje mi się, ze problemem jest to że nie mogę wyłączyć wewnętrznego kompasu, przemienianie zworki w inne piny nic nie daje.Czy sztuczny horyzont w mission planner powinien zmieniać pozycję po poruszeniu całego modułu gps?

56.PNG
56.PNG [ 98.16 KiB | Przeglądany 1208 razy ]


20170510_133436.jpg
20170510_133436.jpg [ 530.82 KiB | Przeglądany 1208 razy ]


20170510_133739.jpg
20170510_133739.jpg [ 438.59 KiB | Przeglądany 1208 razy ]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 11:47 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Co to za wtyczka wpięta w poziome gniazdo pod GPS? Mam identyczny APM i GPS i mam wpiętą tylko wtyczkę w gniazdo pionowe GPS i wszystko biega jak trzeba! Żadnych zworek nie dotykałem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 12:18 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Speedaco pisze:
Co to za wtyczka wpięta w poziome gniazdo pod GPS? Mam identyczny APM i GPS i mam wpiętą tylko wtyczkę w gniazdo pionowe GPS i wszystko biega jak trzeba! Żadnych zworek nie dotykałem...

Taki sam Gps i nie masz tej drugiej wtyczki czy jej nie wpinałeś? i jakie diody świecą się u ciebie bo u mnie tylko jedna na niebiesko jak złapie fix'a.To gniazdo jest właśnie do kompasu z gps'a...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 12:28 
Offline

Rejestracja: sobota 23 lip 2016, 20:14
Posty: 83
Lokalizacja: Myślenice
Mam drugą wtyczkę ale nigdzie jej nie wpinałem... A nie jest tak czasem, że w APM 2.8 kompas jest w APM -ie? Chyba tak jest to nie wpinałem. Chyba tylko ta dioda ma migać jak złapie fixa i to robi ;-)

Jak widać jest wszystko ok Obrazek


Ostatnio zmieniony środa 10 maja 2017, 14:35 przez Speedaco, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
A spróbuj podłączyć kompas do złącza I2C, a nie do tego pod pionowym z GPS'a

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 15:13 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Pod I2C nie działa wcale.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 15:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lis 2014, 10:30
Posty: 1043
Lokalizacja: Gliwice
A masz SDA/SDL dobrze wpięte?

_________________
PistonRC Blog
PistonRC YouTube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 15:44 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Wpięte ok.. ale wewnętrzny kompas działa nawet gdy nie powinien (zworka wyjęta) :-| nie można go jakoś wyłączyć programowo?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 17:15 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 202
Vamos41 pisze:
wewnętrzny kompas działa

Sprawdzałeś, jest fizycznie na płycie? 2.8 są przeważnie bez kompasu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Vamos41 pisze:
,,bad compass health''

Taki komunikat to najprawdopodobniej problem z połączeniem (kabelki ) lub z prędkością połączenia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 18:05 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 08 maja 2017, 08:59
Posty: 11
Spróbuje poprawić połączenia w Gps'ie, ale na moje oko jest wszystko ok z kablami.A wewnętrzny kompas nada się do RTL? :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 10 maja 2017, 18:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 kwie 2015, 07:04
Posty: 1788
Lokalizacja: Schwerin
Tak będzie działał ale najpierw sprawdź czy nie masz zakłóceń.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.