Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 10:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 26 lut 2016, 16:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Łańcuchem przytroczę, Ooo!

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 lut 2016, 20:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Pomierzyłem i ja... i coś mi nie pasuje... o ile wyniki nadajników video w zasadzie wyglądają OK, to oba FrSky (XJT i DJT) dają dziwne odczyty. Wartość mW skacze od "0" do wartości max (ok. 60-80 mW)
O co chłodzi ?

Poniżej wyniki pomiarów :
1. FrSky DJT - max 65,21 mW (skacze od 0 do max)
2. FrSky XJT - max 82,09 mW (j.w.)

Obrazek

Obrazek

Teraz Video ;

FOX800 w Krabie 250- nawet OK, choć do 800mW brakuje;
kanały ;
4. 576,59mW
5. 637,31mW
6. 637,31mW
7. 606,19mW
8. 606,19mW
9. 637,31mW
H. 704,41mW
C. 704,41mW

Obrazek

Lawmate 1W - w Qamikaze - mierzony 4 kanał (nie chciało mi się demontować TX'a żeby dostać się do switchy), wyniki powyżej normy ;

kanał 4.
1227,20mW po nagrzaniu (1-2 min) spadek do 1162,03mW

Obrazek

Lawmate 1W - w OctoCongoCopterze - mierzone j.w.

kanał 4
1133,31mW po 1-2min spadek do 1105,30mW

Obrazek


na tym koniec, teraz Power Meter leci do następnego pacjenta... dziękuję Rybskiemu za inicjatywę

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 lut 2016, 20:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
jacekV pisze:
Wartość mW skacze od "0" do wartości max (ok. 60-80 mW)
O co chłodzi ?
A przeczytał ten papierek (zwany instrukcją :-) ) dołączony do miernika albo... z pierwszego postu:
Rybskee pisze:
Do nadajników RC ustawiamy
Peak
A do nadajników Vtx ustawiamy
Avg

.
.
.
.
jacekV pisze:
FOX800 w Krabie 250- nawet OK, choć do 800mW brakuje;
kanały ;
4. 576,59mW
5. 637,31mW
6. 637,31mW
7. 606,19mW
8. 606,19mW
9. 637,31mW
H. 704,41mW
C. 704,41mW

A widział dlaczego tak jest? Co do grosza mam 637mW tak jak Ty ... tyle że...na 11V :-)
Popatrzaj:
Rurek pisze:
Tak na szybko wyciąg z pomiarów dla FOXa800 na kanale 6 (f=1160MHz):
53mW@5V.....60mW@6V.....124mW@7V.....213mW@8V.....323mW@9V.....472mW@10V.....637mW@11V.....779mW@12V.....905mW@13V.....1051mW@14V

Już chyba siódmy raz piszę wniosek z tego pomiaru - FOX musi mieć stabilne zasilanie, najlepiej 12-14V (wtedy byś napisał że daje ponad fabrykę i zamykasz szafę ;-) )

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Czyli co, w RC to efekt skoków po częstotliwościach ? W Peaku też sprawdzałem - pokazuje oczywiście maksymalną wartość.
Chciałbym to zrozumieć.

A na Foxa rada, stabilne napięcie. Dziś jeszcze sprawdzę dwa "szufladowe" Foxy z stepup-em

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 12:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Wybaczcie post pod postem...

W ramach eksperymentu zmierzyłem Foxa800 z i bez filtra dolnoprzepustowego...
Teraz to już nic nie rozumiem, filtr jaki by nie był, powinien raczej tłumić sygnał.

z filtrem, kanał4, 637,31mW:
Obrazek

bez filtra, ten sam kanał, 521,66mW :
Obrazek

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 12:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
jacekV pisze:
bez filtra, ten sam kanał, 5221,66mW :


Chyba Ci się "2" rozmnożyły ;-)

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jacek, pamiętaj o moich postach i pomiarach :-) Moja teoria w tym wypadku będzie taka że... zaczęło Ci siadać zasilanie i stąd spadek mocy :-)
Piszę całkiem poważnie. Ja do tych pomiarów staram się podchodzić jak najbardziej wszechstronnie, dokładnie i systematycznie, tak jak to wyniosłem z mojej pierwszej szkoły technicznej gdzie mnie łajano za brak rzetelności ;-) i gdzie spędziłem kilka semestrów na pomiarach urządzeń.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 28 lut 2016, 13:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 30 maja 2013, 18:06
Posty: 2247
Lokalizacja: Jasienica
Pomiar robiony trzykrotnie, w tej samej kolejności.
Wynik powtarzalny do 0,01

_________________
pozdrawiam, Jacek
__________________
Sprzęt był sprawny. Użytkownik nie.
W Hangarze; Hujsban FPV, KRAB 250, Qamikaze X4, OctoCongoCopter X8, Kadłubek, Raptor,


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 mar 2016, 13:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3409
Lokalizacja: Olsztyn
Panowie, tak na szybko i na gorąco.
Byłem dzisiaj w firmie która z urzędu zajmuje się pomiarami sprzętu nadawczego i pomierzyłem pod względem częstotliwości pasożytniczych 2 nadajniki Foxxer jeden 600mW a drugi 25Mw.
Oba nadajniki stoją prawie równo w częstotliwości, odchyłki są na poziomie około 1-3kHz więc jakoś znośnie.
Nadajniki te nie emitują harmonicznych więc pracują bardzo czysto.
Podczas włączania i przełączania walą straszliwie po paśmie do tego stopnia że pojawia się sieczka na wszystkich 8 kanałach ale po około 1-2 sekundach stabilizuje się i pracuje już idealnie tam gdzie trzeba nie siejąc zbytnio po sąsiadujących kanałach więc są godne polecenia.
Dokładne pomiary mocy dokonam za około miesiąc jak będzie działało już normalnie laboratorium a screeny z profesjonalnego analizatora widma Rohde-Schwarz wrzucę jak je dostanę, teraz nie było możliwości zgrania ich od ręki.

Dla zainteresowanych tu znajdują się screeny z pomiaru widma nadawczego eLeReS MAX produkcji marbalona praz krótki opis z pomiarów viewtopic.php?p=451937#p451937
Panowie, nie róbcie pomiarów mocy wyjściowej aparatur RC bo wychodzą bzdury i a na forum gówno burze o zawyżonej mocy modułów nadawczych...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 mar 2016, 16:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 lis 2010, 14:56
Posty: 853
Lokalizacja: Warszawa
Zapisałem się do kolejki. Dziś dostałem nadajnik FPV Quanum Q58-6 40 Channel FPV Transmitter 600mw, który chciałbym przetestować. Na szybko mogę tylko powiedzieć, że działa :mrgreen: , przełączanie zakresów i kanałów guzikiem jest bardzo wygodne. Dość mocno się grzeje przy zasilaniu z pakietu 3S, ale w modelu przy lepszym przepływie powietrza nie powinno być problemów.

_________________
Pozdrawiam - Mariusz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 mar 2016, 20:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16404
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Verid pisze:
Dywagacje na temat pomiarów przeniesione tu:

viewtopic.php?f=21&t=34054&p=449729#p449729


Dzisiejsze posty o pomiarach eLeReSa, zarzewione przez PiotraSz, też tam dokleiłem.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 mar 2016, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 mar 2011, 14:23
Posty: 918
Lokalizacja: Głogów
Marciniasty pisze:
Boscam BOS600 i tu pewna ciekawostka bo moc na wszystkich kanałach taka sama czyli 260mW spadajaca do 180mW po nagrzaniu się



Nadajniczek dziś doznał "przebudzenia Mocy" i daje ok 550mW na niektórych kanałach , po nagrzaniu stabilne 350mW na wszystkich kanałach . Stało się to za sprawa urwanego gniazda anteny (zostało praktycznie ucięte na wysokości płytki drukowanej przy którymś tam krecie z rzędu) . Po wymianie gniazda wyniki jak wyżej .


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 mar 2016, 22:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1331
Lokalizacja: Berlin
Zanim miernik został wysłany od Ernesta do Darka_op zrobiłem na kolanie szybko pomiar nowego nadanika TBS Unify 500mW 2.4GHz
http://team-blacksheep.com/products/pro ... nify_500mW

Oto wyniki:
mHz mW
2410 446,68
2430 421,70
2450 421,70
2470 398,11
2370 473,15
2390 446,68
2490 375,84
2510 375,84
2414 421,70
2432 421,70
2450 398,11
2468 398,11
2411 421,70
2433 421,70
2453 398,11
2473 375,84

Ogólnie to daleko mu do 500mW ;)

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 maja 2016, 20:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12433
Lokalizacja: Mikoszewo
Gorzkie żale przeniesione tu: viewtopic.php?f=21&t=35917

Link do wyników opracowanych przez Rurka:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... edit#gid=0

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 25 maja 2016, 20:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 19 cze 2011, 13:12
Posty: 305
Lokalizacja: Studzionka
Rurek pisze:
Mierniczek w środę wyruszył do Pilota.
Ja niestety pomierzyłem tylko 1.2GHz z braku czasu i ogromu/natłoku innych spraw w tych dniach - skutkowało to tym że nie miałem czasu zaopatrzyć się w przejściówkę SMA<--->RP-SMA potrzebną do pomiarów 5.8 które zasadniczo są w wykonie RP-SMA i potrzebna jest taka oto piękna beczka:
Obrazek
To tak gwoli przypomnienia zawczasu kolejnym "badaczom" :-) że potrzebny jest taki dinks bo nie ma go w zestawie.
Natomiast to co pomierzyłem daje ciekawe wnioski - nadajniki na 1.2GHz są zasadniczo bardzo wyczulone na napięcie zasilające. Mój FOX800 na najlepszym kanale "pływa" z mocą od 323mW@9V do 1051mW@14V :shock: :shock: :shock: ---> wniosek jest jeden - trzeba zakładać jakieś kondycjonowanie zasilania w modelu (szczególnie w kopterach z mocnym "kopem") bo danie w palnik (a co za tym idzie mocny "pik" w dół w zasilaniu) to totalny skok w dół z mocą w FOXie.
Całościowe opracowanie w tabelkach zrobię i przedstawię jak wrócę z wypoczynu górskiego ;-)
Tak na szybko wyciąg z pomiarów dla FOXa800 na kanale 6 (f=1160MHz):
53mW@5V.....60mW@6V.....124mW@7V.....213mW@8V.....323mW@9V.....472mW@10V.....637mW@11V.....779mW@12V.....905mW@13V.....1051mW@14V

Z kolei ten "badziew":
Obrazek
(to nawet był jeden z moich pierwszych wątków na forum :-) )
to w moim egzemplarzu totalne nieporozumienie, teraz wiem dlaczego z nim miałem takie przejścia :evil:
Otóż nie dość że słabo trzyma częstotliwość na kanałach (np zamiast 1160MHz to ma 1155...) to jeszcze jego deklarowana moc 800mW wygląda następująco na najmocniejszym niby, kanale nr2 , częstotliwość 1021MHz (heh rozjazd o drobny 1MHz :roll: ) :
94mW@11V....116mW@12V.....143mW@13V....172mW@14V.... masaaaakra..... dodatkowo poparta tym że poniżej 11V (pomiary od 5V ze skokiem 1V) na każdym kanale ma zajebistą moc... ok 3mW :lol:
Dodatkowo taka cecha że rozrzut mocy między najsłabszym a najsilniejszym kanałem to: 172mW (kanał2 1021MHz) versus 28mW (kanał F 1280MHz) :!: skandal.


No to się już wyjaśniło dlaczego po 4km obraz kaput ;-). Mam ten sam nadajnik i ostatnie loty z JaNoT'em pokazały, że na jego nadajniku i mojej bazie 11km pękło i obraz żyleta. Pozdro. Nic tylko zmiana nadajnika mnie czeka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 192 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 13  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.