Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 18 cze 2019, 06:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 28 wrz 2013, 09:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
Witam,

Ostatnio przytrafiła mi się dosyć niepokojąca sprawa.

Pakiet podłączony do linku video.
Video nagle przestało działać.
Sprawdziłem cele na pakiecie okazało się że na jednej celi nagle pojawiło sie 1,9V reszta miała 3,7V
Pakiet można uznać za nowy turnigy był ładowany 2 razy z balancerem.
Po podłączeniu do ładowarki niestety wyświetla się błąd celi (wykrywa 2).

Po pewnym czasie stwierdziłem, że podłącze pakiet na chwilkę na fast charge bez balancera i sprawdzę co się stanie.

Ładowarka podbiła cele powyżej 3V i dalej naładowałem już bez przeszkód z balancerem do 4,2V na cele.

Czy uważacie, że warto jeszcze uwżywać tego pakietu i czym to mogło być spowodowane?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
Za długo rozładowywałeś :) Jedna cela najwidoczniej z pakietu jest słabsza i takie objawy są,a nie inne. Staraj się nie rozładowywać tak pakietu :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 10:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 gru 2010, 21:48
Posty: 1508
Lokalizacja: Warszawa
Mateusz pisze:
Za długo rozładowywałeś :) Jedna cela najwidoczniej z pakietu jest słabsza i takie objawy są,a nie inne. Staraj się nie rozładowywać tak pakietu :)

Ma go nie używać w ogóle? Przecież napisał, że cele miały 3,7V (te lepsze), to nie jest rozładowanie.
Ja latam nawet do 2.8V na cele (nie dotyczy video) i napięcia mają być równe.
Do video bym już tego nie używał, chociaż też mam uszkodzony pakiet 800mAh (rozładowałem do 0V :-), ale nie tak łatwo go u mnie wymienić, bo jest zabudowany.
Zachowuje się podobnie, ale ja latam do osiągnięcia min. 10V. Dalej to ryzyko, bo napięcie może gwałtownie spaść, a na jednej celi na pewno tak się dzieje.
Długo i tak nie latam, bo w tym czasie rozładuje dwa pakiety główne, czyli tak ok. 40 min.
Jak latasz daleko i długo to raczej wymiana na coś bardziej markowego, bo z Turnigy to już tak jest... :-)

_________________
Twin Star II, Markac's OSD
❄ ☃ ❄


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 15:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
Myślicie, że to ewidentna wina pakietu i powinienem udać się z nim do sklepu i żądać wymiany w ramach gwarancji?
Czy nie zawracać sobie głowy bo nie ma sensu i kupić nowy?

Coś markowego (możesz coś polecić do video?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 17:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2243
Lokalizacja: Warszawa
Jest to ewidentnie wina pakietu, jedna cela jest po prostu słabsza i jest to wada fabryczna. Powinni Ci wymienić na nowy.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 17:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
meteor pisze:
Jest to ewidentnie wina pakietu, jedna cela jest po prostu słabsza i jest to wada fabryczna. Powinni Ci wymienić na nowy.



Ok dzięki.

W poniedziałek polecę do modelarni wymienić pakiecik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 18:01 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 24 cze 2013, 10:55
Posty: 98
Lokalizacja: Poznań
Powodzenia!
Podziel się doświadczeniami po powrocie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 28 wrz 2013, 23:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
A możecie polecić pakiet, który będzie w miare niezawodny?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 29 wrz 2013, 09:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 21 mar 2010, 02:17
Posty: 2321
Lokalizacja: Chorzów
Turnigy 3s 1000mah :)

_________________
Trutututu nici z drutu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 29 wrz 2013, 10:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
markac pisze:
Jak latasz daleko i długo to raczej wymiana na coś bardziej markowego, bo z Turnigy to już tak jest...


Tutaj kolega jednak twierdzi, że to nie najlepszy wybór.

_________________
eLeReS MOD, Penguin FPV, Beta, X525, Pilatus PC-6 MPX, SkyEye FPV


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 29 wrz 2013, 12:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3466
Lokalizacja: Strefa G
A jaki pakiet w tych czasach jest markowy i w stu procentach wytrzyma dłużej niż turnigy :shock: ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 29 wrz 2013, 12:07 
Gens ACE :roll:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 paź 2013, 18:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 11 wrz 2013, 19:12
Posty: 477
Lokalizacja: Warszawa
Niestety wymiana się nie udała w modelarni otrzymałem informacjie iż pakiet jest w tej chwili sprawny.

Fakt cele były ok ale po mojej reanimacji więc jest już raczej ograniczonego zaufania.
No nic będę musiał zakupić drugi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 paź 2013, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 13:05
Posty: 2243
Lokalizacja: Warszawa
No cóż, pakiet jest niesprawny i można to w prosty sposób udowodnić podłączając go do modelu i uruchamiając silnik. Po rozładowaniu znów okaże się że jedna cela ma dużo mniejsze napięcie.

_________________
pozdrawiam
Marcin


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 paź 2013, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
No dobrze, a jak sklep może być pewny że pakiet był dobrze użytkowany? Starczy parenaście minut aby taki pakiet zepsuć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.