Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 23 mar 2017, 15:16


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: sobota 03 sty 2015, 10:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 22:40
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Najnowsze stery, restart, włożyć parę razy konwerter, jeśli się zepsuje naprawić.
Sterów potem nie dotykać ;) (do czasu automatycznej aktualizacji powinno być dobrze)

_________________
Pionier druku
Krabik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 00:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
W pierwszym poście opis kaprysów ostatniego z zamówionych konwerterów czyli takiego na układzie CP2102 (o ile się nie mylę takowy był dodawany do OSD Remzibiego).

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 01:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16022
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Remzibi to na prolificu był onegdaj popędzany (przynajmniej ja taki miałem 4 lata temu)
Hmmm do czego to doszło że twórca oprogramowania musi swoje produkty "doszlifowywać" pod krnąbrne interfejsy ;-) No ale to jesteś Ty - Miś. Inny by rzucił w kąt i powiedział - używać sprawdzonego FTDI :-)
Tak więc teraz masz już pełny przegląd i jak wygląda ranking?
Chyba :
1. FTDI (tym bardziej że się opamiętali w fabryce i wycofali brykające update'y sterowników ;-) )
2.3. - te dwa kolejne (CHxxxxx... PLxxxxx)
4. CPxxxxx który tak czy siak ma kaprysy, zgadza się?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 07:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1352
Lokalizacja: Mielec
Dziwi mnie to co Miś piszesz na temat CP2102. Mam takowy i wgrywam nim soft do eleresa (a nawet na zeszłorocznym zlocie w Bliźnie działał na innym eleresie i MODzie), MinimaOSD czy nawet GRBL na arduino.
Jedno co mi przeszkadza to to, że moja wersja jest składana od zera (przez kogoś) i nie ma wyprowadzonego sygnału resetu.
Może to też zależy od egzemplarza?

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 14:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 22:40
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Panowie a co z konwerterami na Atmedze 32u4?
Takie moduliki można dorwać po ok. 30zł. i jako arduino łatwo zaprogramować.
32u4 ma sprzętową obsługę USB i RS więc to powinno dobrze działać.

Próbował ktoś?

_________________
Pionier druku
Krabik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 15:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
cebulator, Być może inna wersja sterowników, albo inny system i już się inaczej zachowuje.
tytanos, Tylko po co procek do konwertera, jak są dedykowane układy i do tego dużo tańsze.
Rurek, Tak, na 1 miejscu FTDI, bo ma sporo możliwości (np negowanie sygnałów TX i RX potrzebne dla programowania odbiorników FrSky). Na drugim CH340. Dobrze się sprawuje. A PL i CP to w ostateczności, jak ktoś już ma takowe. Ale jak kupować to lepiej wybrać FTDI albo CH340.
Tych CH340 nie ma na razie za dużo w sprzedaży bo to w miarę nowość, ale pewnie niedługo będzie tego na pęczki za śmieszne pieniądze.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 09 sty 2015, 15:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4791
Lokalizacja: Polska
tytanos pisze:
Panowie a co z konwerterami na Atmedze 32u4?
Takie moduliki można dorwać po ok. 30zł.


Za te pieniadze to sobie mozna takie malenstwo FTDI kupic :)

Obrazek
http://jim.sh/ftx/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 15 sty 2015, 21:26 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 22:40
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
miś pisze:
tytanos, Tylko po co procek do konwertera, jak są dedykowane układy i do tego dużo tańsze.


Po to, po co ten wątek ;-) tzn. sprawdziłem klona Arduino Pro Micro (16MHz, 5V)z allegro za 29zł.
z tym kodem USB2SERIAL źródła arduino

Taki konwerter ładnie współpracuje z KFC32FTB. Sprawdziłem między innymi zgrywanie logów - bez błędów.

Płytka maluśka jak inne konwertery. Logika TTL.

_________________
Pionier druku
Krabik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 lip 2015, 23:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8756
Lokalizacja: Bytom
Mała aktualizacja ode mnie:
- Konwertery na PL2303HX dopadła podobna bolączka co podróby FTDI. Nowe sterowniki też nie chodzą z podróbami PL2303. Szczególnie upierdliwe na win8.1. Tak, te tanie kabelki to też podróby.
- Konwertery na CP2102 i na PL2303 nie działają na "dziwnych", niestandardowych prędkościach baudrate - typu 100000 (typowa prędkość dla S-BUS). Tu zarówno FTDI FT232 jak i CH340G działają bez problemu, A PL i CP nie. Niby wszystko OK, ale brak komunikacji z urządzeniem.

BTW Wykrakałem. Na ebayu jest już na pęczki konwerterów na CH340G. Ceny już od $0.99/szt :mrgreen: Toż ta wtyczka USB jest droższa :lol:

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 12:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 03 sie 2015, 15:48
Posty: 50
ja już namierzyłem za US $0.57 tego CH340G :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 08 wrz 2015, 14:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1661
Lokalizacja: Piekary Śląskie
miś pisze:
...

No i przyszedł drugi z zamówionych konwerterów (a właściwie gotowy kabelek).
Oparty na chipie PL2303HX. Ponoć to HX na końcu jest istotne, starsze wersje mają problemy.
Obrazek

Na początku mały problem. Po zainstalowaniu sterowników w win XP (sterownik ten: http://www.prolific.com.tw/UserFiles/fi ... 140925.zip ) Interfejs nie działa.
Okazuje się że aby zaczął działać to trzeba zrestartować windows.
Po restarcie komputera konwerter zaczął działać poprawnie (co mnie nieco zdziwiło).
Co ciekawe, na stronie Prolific ostrzegają o podrobionych kabelkach które nie działają, pokazując błąd w menadżerze urządzeń. Mój pewnie jest lepiej podrobiony, bo nie wierzę że to oryginał za $1.43.
Ta wersja znów nie ma wyprowadzonego DTR, a z racji tego że jest zalany jako gotowy kabelek to nie da się dorobić DTR.
Testowane z eLeReS'em, eLDisp'em, oraz KFC32 i KFC_Tool'em.
We wszystkich 3 przypadkach poprawnie działa zarówno konfiguracja jak i upgrade firmware.

....


Misiu mam taki sam, można go otworzyć, wygląda jak zalany, ze zdjęcia wynika że ten twój też się da chyba że się mylę
co do błędu w menadżerze urządzeń trzeba zainstalować sterownik w wersji: Prolific USB-to-Serial Comm Port Wersja: 3.3.2.105 [2008-10-27]

Jak to zrobić: może się komuś przydać
1 klikamy na święcącym na żółto urządzeniu prawym klawiszem myszy i wybieramy aktualizuj sterownik
2 wybieramy Przeglądaj mój komputer
3 pozwól mi wybrać z listy
4 pojawia się możliwość wybrania sterownika z listy pod warunkiem że tą wersje zainstalowaliśmy: Prolific USB-to-Serial Comm Port Wersja: 3.3.2.105 [2008-10-27] wybieramy zatwierdzamy i działa

znalazłem taki link ładnie pokazane z linkiem do sterownika
http://wp.brodzinski.net/hardware/fake- ... o-install/

po otwarciu można przelutować 3,3V lub 5V

ja musiałem wybrać ten sterownik wtedy zaczął działać

po zainstalowaniu trzeba wybrać właśnie tą wersje sterownika wtedy przestaje świecić na żółto i działa

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 wrz 2015, 11:31 
Offline

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 15:12
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
Jako ze mam urlop zabrałem się za składanie mojego pierwszego quada.
Kupiłem fc Multiwii 2.5 SE w zestawie taki jak ten: http://www.banggood.com/CRIUS-MWC-Multi ... 39065.html, niestety nie ma tam konwertera FTDI. Zatem zakupiłem konwerter PL2303 TA dokładnie taki jak ten: http://abc-rc.pl/konwerter-PL2303TA. Mam problem z wgraniem skecha multiwii 2.3 na płytkę. sterownik pobrałem ze strony producenta w wersji 3.4.48.272. W managerze urządzeń nie wyświetla żadnych błędów. Używam win7 64bit, arduino 1.6.5. W arduino wybieram prawidłową płytkę i odpowiedni port COM i mam do wyboru jeszcze programator, wybieram "parallel programmer' , ale próbowałem już wszystkie i na żadnym nie działa.
Ustrojstwo to (PL2303) podpinam do UARTa na płytce pod wszystkie 4 piny - Tx i Rx krzyżuję.

W arduino wyskakuje mi taki błąd:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x53

Proszę o podpowiedź jak wgrać ten skech. Może coś robię nie tak?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 wrz 2015, 11:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 4791
Lokalizacja: Polska
LT_B88 pisze:
Jako ze mam urlop zabrałem się za składanie mojego pierwszego quada.
Kupiłem fc Multiwii 2.5 SE w zestawie taki jak ten: http://www.banggood.com/CRIUS-MWC-Multi ... 39065.html, niestety nie ma tam konwertera FTDI. Zatem zakupiłem konwerter PL2303 TA dokładnie taki jak ten: http://abc-rc.pl/konwerter-PL2303TA. Mam problem z wgraniem skecha multiwii 2.3 na płytkę. sterownik pobrałem ze strony producenta w wersji 3.4.48.272. W managerze urządzeń nie wyświetla żadnych błędów. Używam win7 64bit, arduino 1.6.5. W arduino wybieram prawidłową płytkę i odpowiedni port COM i mam do wyboru jeszcze programator, wybieram "parallel programmer' , ale próbowałem już wszystkie i na żadnym nie działa.
Ustrojstwo to (PL2303) podpinam do UARTa na płytce pod wszystkie 4 piny - Tx i Rx krzyżuję.

W arduino wyskakuje mi taki błąd:
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x53

Proszę o podpowiedź jak wgrać ten skech. Może coś robię nie tak?


Jako ze nie masz pinu DTR w konwerterze (piszesz ze podlaczasz tylko 4 piny) zapewne nie resetujesz plytki przy wgrywaniu. Musisz to zrobic recznie, np. poprzez szybkie odlaczenie i podlaczenie kabelka 5V z adaptera natychmiast gdy w Arduino IDE zacznie sie "Uploading". Musisz dobrze trafic, probuj pare razy az Ci sie uda.

I zaloz moze osobny watek bo to co piszesz ma niewiele wspolnego ze "Sprawdzonymi i dborze dzialajacymi konwerterami USB/RS232 TTL" :-)

P.S. "Parallel programmer" nie tykaj, nie jest Ci do niczego potrzebny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 17 wrz 2015, 15:25 
Offline

Rejestracja: środa 16 wrz 2015, 15:12
Posty: 10
Lokalizacja: Lublin
pawelsky pisze:

Jako ze nie masz pinu DTR w konwerterze (piszesz ze podlaczasz tylko 4 piny) zapewne nie resetujesz plytki przy wgrywaniu. Musisz to zrobic recznie, np. poprzez szybkie odlaczenie i podlaczenie kabelka 5V z adaptera natychmiast gdy w Arduino IDE zacznie sie "Uploading". Musisz dobrze trafic, probuj pare razy az Ci sie uda.

I zaloz moze osobny watek bo to co piszesz ma niewiele wspolnego ze "Sprawdzonymi i dborze dzialajacymi konwerterami USB/RS232 TTL" :-)

P.S. "Parallel programmer" nie tykaj, nie jest Ci do niczego potrzebny.


Dzięki kolego. Zadziałało :D Wszystko już hula, więc nie będę zakładał nowego wątku, ale na przyszłość będę tak robił. Pozdr.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 04 maja 2016, 12:20 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 kwie 2016, 18:21
Posty: 9
Lokalizacja: Kraków
Z góry przepraszam za to pytanie ! jestem strasznym laikiem z elektroniki ale uparcie skladam sobie Qav250 na OrangeRX Open LRS 433MHz 100mW JR , jest tu tyle skrótów ze pewnie po złożeniu przez następny rok bede sie dowiadywal ciekawych rzeczy a pytanie nastepujace , jaki konwerter bedzie odpowiedni ? czy byle jaki USB-AUART 3.3 V podejdzie do programawania tego modułu? widziałem wczesniej Miś robil recenzje z tego i kazdy z tych konwertorów podejdzie do tego modułu OrangeRX? intuicja podpowiada ze TAK ale wole zadac dla was proste pytanko ktore rozswietli mi rozum :) czy konwerter na CH340G siadzie do tego OrangeRx-a? dokladnie taki ( http://allegro.pl/konwerter-ch340g-usb- ... 73422.html ) Dziekuje :):)

_________________
QAV250 standard


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.