Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 29 maja 2017, 06:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 31 gru 2014, 16:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
do mnie dotarł w poniedziałek ten
http://allegro.pl/cp2104-usb-uart-ttl-r ... 17510.html

działa z arduino i ma chyba wszystkie wyprowadzenia

działa w windows 8 :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 gru 2014, 22:24 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 620
Lokalizacja: Łódź
Przy donglach na PLXXX rzeczywiście wyświetla błąd nr10 w windows. Wystarczy wtedy zainstalować starsze sterowniki.
W sumie sytuacja analogiczna jak przy tych FT, tylko że one chyba palą scalaka, a PL tylko nie pozwala na komunikację. Od dłuższego czasu używam takiego jako interfejs diagnostyczny do instalacji LPG i chwilę walczyłem z tym.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 gru 2014, 22:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Assur92 pisze:
Przy donglach na PLXXX rzeczywiście wyświetla błąd nr10 w windows.
Na XP czy na jakimś nowszym windows ?

Assur92 pisze:
W sumie sytuacja analogiczna jak przy tych FT, tylko że one chyba palą scalaka
W sumie nie palą tylko przeprogramowują, i potem trzeba do takich przeprogramowanych używać specjalnie spreparowanych driverów, co jest nieco upierdliwe. Ale co ciekawe to dzieje się tylko na win7/8.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 02:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
W sumie nie palą tylko przeprogramowują, i potem trzeba do takich przeprogramowanych używać specjalnie spreparowanych driverów


A co konkretnie sie w nich przeprogramowuje? Jakies zmiany w EEPROMie? Moze da sie je "odprzeprogramowac" przy pomocy FT_prog?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
Tak, mieszają w EEPROM (USB PID przestawiają na 0). Możesz to spowrotem wrócić FTProg'iem, tylko że kolejne podpięcie do komputera z najnowszymi sterownikami znów je przestawi i tak w kółko.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
Tak, mieszają w EEPROM (USB PID przestawiają na 0). Możesz to spowrotem wrócić FTProg'iem, tylko że kolejne podpięcie do komputera z najnowszymi sterownikami znów je przestawi i tak w kółko.


Ciekawe skad sterowniki wiedza ze to fakeowy chip, koslawy serial number, jakies inne roznice?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 14:10 
Offline

Rejestracja: niedziela 17 lis 2013, 19:57
Posty: 341
Lokalizacja: Otwock
Kupiłem coś takiego:
http://allegro.pl/konwerter-usb-uart-rs ... 36013.html

Polski producent, jak na razie nie miałem z nim problemów//

_________________
Drone them all...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 16:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 620
Lokalizacja: Łódź
miś, w domu użytkuję jedynie win 7. Miałem jeszcze win vista i tam również starsze sterowniki trzeba było wrzucić. Z tego co się orientuję to na XP ludzie też mają problemy.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 22:40
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Sprawdzone działa http://www.m0yom.co.uk/ftdi-serial-killer-quite/

_________________
Pionier druku
Krabik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
tytanos pisze:
OK, tylko tak jak pisałem, znów podłączysz tego dongla do komputera z W7/8, jeśli pierwszy raz to ściągnie sobie najnowsze sterowniki, i znów będzie to samo. I można się tak bawić do usr... śmierci.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
tytanos pisze:


Cytuj:
uses a clever trick to determine if it is a genuine device


Pytanie co to za trik...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8817
Lokalizacja: Bytom
pawelsky pisze:
Pytanie co to za trik...
Pewnie kopiści o czymś zapomnieli lub źle zrobili i daje się to wybadać. A może S/N jest zawsze taki sam ;-) no i go zablokowali.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
miś pisze:
pawelsky pisze:
Pytanie co to za trik...
Pewnie kopiści o czymś zapomnieli lub źle zrobili i daje się to wybadać. A może S/N jest zawsze taki sam ;-) no i go zablokowali.


Dlatego pytam, bo jesli to SN to mozna go zmienic FT-prog-iem i bedzie z glowy.

EDIT: Sam sobie odpowiem. Roznice sa duzo glebsze...
http://zeptobars.ru/en/read/FTDI-FT232R ... e-supereal

Plus jest taki ze FTDI wycofalo destrukcyjne drivery
http://www.ftdichipblog.com/?p=1053


Ostatnio zmieniony czwartek 01 sty 2015, 23:36 przez pawelsky, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:30 
Offline

Rejestracja: wtorek 29 lip 2014, 22:40
Posty: 231
Lokalizacja: Lublin
Naprawiłem tym "trikiem" i dłuższy czas działa.

_________________
Pionier druku
Krabik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 sty 2015, 23:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
tytanos pisze:
Naprawiłem tym "trikiem" i dłuższy czas działa.


Ale pewnie tez uzywasz starych (lub nowych nie posiadajacych mechanizmow killujacych fakeowe chipy) driverow...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.