Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 18 sie 2017, 09:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 18 gru 2014, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Ze względu na coraz częstsze problemy z zakupem interfejsów z oryginalnym układem FT232RL (same podróby na rynku) postanowiłem przetestować inne konwertery dostępne na ebayu od żółtych braci.
W związku z tym zakupiłem kilka różnych w cenach ok. $1.5 za sztukę :-D

Pierwszy przyszedł konwerter na układzie CH340G.
Obrazek
Ma wybór napięcia logiki 3.3/5V. Nie ma wyjścia sygnału DTR co utrudnia jego używanie z zabawkami opartymi na arduino.
Sterowniki są dostępne najczęściej na stronach z aukcjami "CH341SER.ZIP", instalują się bezproblemowo w ułamek sekundy na win XP 32bit.
Konwerter działa poprawnie.
Testowane z eLeReS'em, eLDisp'em, PPM Expanderem, oraz KFC32 i KFC_Tool'em.
We wszystkich 4 przypadkach poprawnie działa zarówno konfiguracja jak i upgrade firmware.

EDIT: Jakby ktoś jednak chciał użyć takiego konwertera do zabawy z arduino, to dość łatwo można sobie wyprowadzić z niego sygnał DTR.
Dostępny jest na 13 nodze scalaka CH340G.
Np tak jak na poniższej fotce.

Obrazek

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No i przyszedł drugi z zamówionych konwerterów (a właściwie gotowy kabelek).
Oparty na chipie PL2303HX. Ponoć to HX na końcu jest istotne, starsze wersje mają problemy.
Obrazek

Na początku mały problem. Po zainstalowaniu sterowników w win XP (sterownik ten: http://www.prolific.com.tw/UserFiles/fi ... 140925.zip ) Interfejs nie działa.
Okazuje się że aby zaczął działać to trzeba zrestartować windows.
Po restarcie komputera konwerter zaczął działać poprawnie (co mnie nieco zdziwiło).
Co ciekawe, na stronie Prolific ostrzegają o podrobionych kabelkach które nie działają, pokazując błąd w menadżerze urządzeń. Mój pewnie jest lepiej podrobiony, bo nie wierzę że to oryginał za $1.43.
Ta wersja znów nie ma wyprowadzonego DTR, a z racji tego że jest zalany jako gotowy kabelek to nie da się dorobić DTR.
Testowane z eLeReS'em, eLDisp'em, oraz KFC32 i KFC_Tool'em.
We wszystkich 3 przypadkach poprawnie działa zarówno konfiguracja jak i upgrade firmware.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No i w końcu dotarł ostatni z zamówionych konwerterów. Na układzie CP2102.
Obrazek

W systemie (win XP) miałem już zainstalowane sterowniki do tego układu więc ich nie zmieniałem.
Pierwsze testy - no w sumie działa. Ale aktualizacja oprogramowania w eldispie, moim OSD lub Expanderze przeważnie kończyła się fiaskiem. Nie dobrze. Trochę posprawdzałem, potestowałem, i znalazłem problem. Ten układ ma duże opóźnienie w opróżnianiu bufora, co kończyło się błędami jeśli nie odczekuje się trochę czasu pomiędzy zakończeniem ładowania softu, a rozpoczęciem weryfikacji.
Tak więc zaktualizowałem mój FBOOT_loader (nowa wersja 1.7 do pobrania na stronie z opisem mojego OSD), zaktualizowałem eLDisp_configurator (nowa wersja 0.71, też dostępna) oraz PPM_station (nowa wersja 1.05) które mają w sobie zaszyte procedury aktualizacji oprogramowania. Nowe wersje radzą sobie bez problemu z interfejsem na CP210x, no i oczywiście z innymi interfejsami też.
Konfigurator eleresa niestety też czasami ma problem z aktualizacją softu przy tym interfejsie, ale co ciekawe to nie zawsze.

Ogólnie, odradzam kupowanie interfejsu opartego o CP210x, a jak mamy już taki w szufladzie, to możemy się spodziewać kapryśnego działania.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Ostatnio zmieniony piątek 09 sty 2015, 00:51 przez miś, łącznie zmieniany 12 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 18 gru 2014, 16:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 sty 2012, 20:13
Posty: 1225
Lokalizacja: Strzelce Opolskie
Ja polecam i używam konwerter z HobbyKinga markowany nazwą Turnigy
Obrazek
Obrazek
Działa bez problemu z:
-KFC32FTB
-eLeReSMOD
-Multiwii Crius SE 2.5
-odbiornikami Frsky przy wymianie firmware'u
A dodatkowo ma oryginalną kość FTDI która nie brickuje się podczas aktualizacji sterowników.
Jedyną wadą jest cena która osiągnęła niebotyczną wysokość jak na dongiel ftdi :shock: wcześniej kosztowało to około 3$

_________________
Użytkowane: Bixler 2 1500m, SkySurfer 2000mm, Transporter Q7.6, Mini-Hrejser slim 280mm, Delta120min.
Składają się: SU31 ElectriFly, FarFlyer długolot fpv.
Zakurzone: T-rex 500ESP, Ofna ultra lx comp, Hpi Sprint 2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 02:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
A ja z uporem godnym lepszej sprawy polecam od dwóch lat na naszym forum ten dinks na FTDI http://allegro.pl/konwerter-ft232-usb-r ... 21364.html
Działa zawsze i ze wszystkim i ma oryginalną kość kupowaną przez POLSKIEGO producenta w wiarygodnych źródłach a nie na aliexpresie.
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1373
Lokalizacja: Mielec
Rurek, obawiam się, że w pewnum momencie Panu skończą mu się oryginały (ale mogę się mylić)
A ze swojej strony mogę polecić konwerter na układzie CP2102.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 08:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3139
Lokalizacja: Strefa G
A mi nie ze wszystkim działa ten dinks polecany przez Rurka. Z eleresem mi to nie działa. Tzn. z jednym działa a z dwoma nie. ;-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 09:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Torent, nie działa Ci bo nie umiesz czytać albo wytycznych co do eLeReS'a albo instrukcji jak w tym dinksie ustawić 3V3 :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 14:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
A ja z uporem godnym lepszej sprawy polecam od dwóch lat na naszym forum ten dinks na FTDI http://allegro.pl/konwert...4865021364.html
Muszę Cię zmartwić, ale interfejs kupiony ze 4 miesiące temu od firmy spod Twojego linku działał dobrze... do czasu automatycznej aktualizacji sterowników w Win7. Potem zamienił się w cegłę. Oczywiście udało się go ożywić, ale niestety, ta firma też nadziała się na podróbki scalaków.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 14:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Szok i niedowierzanie :shock: :shock: :shock:
Trzymają rękę na pulsie i w razie wykrycia wadliwych partii wymieniają na gwarancji.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 15:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
Trzymają rękę na pulsie i w razie wykrycia wadliwych partii wymieniają na gwarancji.
W to akurat wierzę, być może w tej chwili już mają dobre scalaki, ale niestety podróby też mieli. Może się zdarzyć że interfejs kupiony pół roku czy rok temu używany z win XP działa dobrze do czasu jego podłączenia do innego komputera. I wtedy mamy zonk. Paragon dawno temu wyparował, i zostajemy z ręką w nocniku.
A sama wymiana to też zawsze trochę zachodu i strata czasu na wysyłki.

Dla tego też postanowiłem osobiście posprawdzać inne wynalazki, czy się do czegoś nadają. A że ceny na ebayu były lekko pół śmieszne, i nigdzie mi się nie śpieszyło to zamówiłem po sztuce z każdego rodzaju.
Na razie dotarł tylko ten na CH340G. Czekam jeszcze na CP2102 i PL2303HX.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 15:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
miś pisze:
Czekam jeszcze na CP2102 i PL2303HX.
Tyle że zawsze uważałeś że to badziewie i nie zawsze chce chodzić z naszymi zabawkami :roll:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
Tyle że zawsze uważałeś że to badziewie i nie zawsze chce chodzić z naszymi zabawkami :roll:
I dla tego wziąłem, żeby sprawdzić czemu nie chcą działać :mrgreen: Czy po prostu taka ich uroda, albo może wystarczy odpowiedni driver czy inne ustawienie :-)

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 16:38 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 398


Czyli wcześniejsze twierdzenia " o badziewiu" nie były pisane dla ludu na podstawie sprawdzania na podstawie urody i sterowników i ustawień? Złe bo złe i już? ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 17:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16218
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
piwko pisze:
Złe bo złe i już? ;)
Nie.
Kilkadziesiąt razy na forum w różnych problemach z obsługą naszych zabawek okazywało się że winnym niepowodzeń był interfejs oparty na tych chipach.
A to że teraz Miś ma kaprys (i chyba nadmiar wolnego czasu :roll: ) aby dogłębnie zbadać te badziewie i sterowniki do niego - to już tylko bonus.
Może przestaniemy to nazywać złomem/badziewiem itp... jak Miś znajdzie sposoby :roll:

Chyba nie rozumiesz co się kryje pod pojęciem "dziadostwo" w wypadku tych chipów i interfejsów na nich zbudowanych. Chodzi zazwyczaj o to aby podłaczyć interfejs do kompa który sobie zainstaluje sterowniki i maszyna hula od kopa. Jeżeli trzeba zacząć dłubać w sterach czy też systemie to znaczy że nie jest to interfejs dedykowany dla modelarzy a raczej dla miłośników dłubania w komputerach... czyli dla nas badziewie :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 19 gru 2014, 17:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Rurek pisze:
Chyba nie rozumiesz co się kryje pod pojęciem "dziadostwo" w wypadku tych chipów i interfejsów na nich zbudowanych. Chodzi zazwyczaj o to aby podłaczyć interfejs do kompa który sobie zainstaluje sterowniki i maszyna hula od kopa. Jeżeli trzeba zacząć dłubać w sterach czy też systemie to znaczy że nie jest to interfejs dedykowany dla modelarzy a raczej dla miłośników dłubania w komputerach... czyli dla nas badziewie :-)
O i właśnie o to chodzi.

A co do tego czemu chcę sprawdzić dla czego to "dziadostwo" nie chce działać ? A no dla tego że wielu z nas ma już to "dziadostwo" w szufladzie, no i potem okazuje się że jak nagle trzeba zrobić aktualizację softu w jakimś urządzeniu, to bierze to "dziadostwo" i bach. Płytka umiera bo się aktualizacja wysypała w trakcie. I za chiny ludowe nie chce zrobić pełnej poprawnej aktualizacji.
Dotychczas było "Weź kup FTDI" i będzie po sprawie. Teraz, kupi FTDI, podłączy i bach. Cegła a nie FTDI. No i wierzę że w tym momencie użytkownik dostaje takiego wqrw... że ma ochotę wywalić toto przez okno.
Nie wszyscy się doktoryzują z programowania czy arduino. Niektórym taki interfejs wystarczy aby raz na ruski rok wymienić w czymś soft.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 31 gru 2014, 15:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 8896
Lokalizacja: Bytom
Przyszedł drugi z zamówionych konwerterów. Test w pierwszym poście.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kriczer i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.