Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 gru 2019, 17:39


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
Post: piątek 28 gru 2012, 08:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
Jak wszyscy wiecie, hobbyking wprowadził do oferty moduły chyba zgodne z openLRS (oraz niestety naszym krajowym eleres), są to
odbiornik za 19,99$
nadajnik w obudowie modułu JR za 29,99$

Sprzęt zamówiłem od razu jak tylko się w hobbykingu pojawił, wczoraj zawitał do mnie listonosz z paczką, postaram się opublikować tu swoje wrażenia na ten temat.

Od razu chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnym laikiem w temacie elektroniki, jak również szanuję dorobek naszych forumowych kolegów tworzących oprogramowanie i te wszystkie niesamowite projekty, dlatego też informacje publikowane przeze mnie w tym temacie będą tylko moimi subiektywnymi opiniami, z publikacji których nie otrzymuję żadnych profitów.

Jestem legalnym posiadaczem hardware oraz software eleres, umowa licencyjna zawarta w momencie zakupu całości umożliwiała (a na pewno nie zabraniała) zastosowanie w/w software również na platformach sprzetowych nie pochodzących z firmy cyberdrone (własne płytki).

Jedyne, co zamierzam zrobić w ramach testów to próba wgrania fw od eleres do modułów orange, a następnie wgranie fw openLRS do tych modułów oraz do modułów eleres.
Wgranie fw openLRS będzie sposobem na praktyczne przetestowanie zasięgów i stabilności obu produktów, choć podejrzewam że bedą działały tak samo, w końcu to płytka z tym samym procesorem oraz tym samym modułem radiowym, więc dlaczego miałyby się czymś poza ceną i miejscem produkcji różnić??

Zacznijmy od początku, czyli co tak naprawde dostajemy.
Moduł nadajnika zapakowany jest w fajne pudełko modułu JR, dobrze pasuje do gniazda aparatury TGY 9X, z tyłu wyprowadzone sa diody oraz przycisk. Jedyna wada to gniazdo wymagające "kolanka" lub zginanej anteny.

Obrazek

Dodatkowym plusem jest fakt, że od razu dostajemy antenki na 433mhz, co ciekawe wyglądem i rozmiarami nie różnią się od bacików na 2,4Ghz, co oznacza że pewnie bedą słabe.

Po otworzeniu pudelka modułu widzimy płytkę z wlutowanym od razu buzerem, wyglądem różni się ona od eleres, ma tak samo wyprowadzone piny do kabla ftdi oraz do programatora (złącze ISP)

Obrazek

oraz widok od drugiej strony

Obrazek

Jakość wykonania ocenić mogę na dobry+, choć płytka miejscami upaćkana jest czymś nie wiem czy to pasta do lutowania czy brudne łapy żółtka.

Teraz odbiornik.
Na pierwszy rzut oka wygląda nieźle, ma fajną naklejke i też dostajemy antenkę. Piny niestety są pionowe, w przeciwieństwie do eleres, więc łatwo będą się zaginały/wyłamywaly. Na plus tak samo jak w nadajniku jest wyprowadzenie złącz ISP (do programatora) jako piny, więc przeprogramowanie takich płytek to bułka z masłem.

Obrazek

oraz widok z drugiej strony

Obrazek

Na zdjęciach tego nie widać, ale płytka odbiornika zrobiona jest jakoś dziwnie, cała upaćkana w czymś, jakość wykonania zdecydowanie na plus dla eleres.

Do wgrania bootloader (fastboot) użyłem programatora kupione w avt za całe 67PLN
stk500 v2
dzięki takiemu urządzonku przeprogramowałem już kilkanaście regulatorów, zmieniałem fusebity w autopilocie zbiga i w osd, wgrywałem inne firmare do trackera, gorąco polecam zakup do urządzeń z procesorami atmela :)

Wracając do wgrywania bootloadera, aby to zrobić użyłem następujących poleceń (nie pytajcie mnie co one dokładnie znaczą, bo nie wiem), ustawiających fusebity i wgrywających to co trzeba:

Kod:
avrdude -p m328p -c stk500 -P com3 -b 115200 -U lfuse:w:0xF7:m -U hfuse:w:0xDC:m efuse:w:0x05:m


Kod:
avrdude -p m328p -c stk500 -P com3 -b 115200 -U flash:w:"bootload_M328@16MHz.hex":i -U lock:w:0x0f:m -y -v


Program avrdude ściągnął się kiedyś wraz z software do wgrywania firmware simonK do regulatorów, powyższe polecenia pochodza z pliku bat, który opublikował Mifau.

Sam proces wgrywania zajmuje może 30 sekund.
Dzisiaj bedę walczył dalej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 11:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Coś mi tu nie pasuje - albo jestem niewidomy albo na płytce nie widzę kwarcu do atmegi... zatem używany jest wewnętrzny 8mhz (odpowiednie ustawienia fusebitow)? Jeśli mam rację, to użyłeś złych poleceń avrdude i wrzuciłes zły bootloader.
Coś mało też jest kondensatorów - tak na oko, to ten LRS będzie gorzej działać niż mifau'owy.

Co do antenek, to jakieś musieli dać;) to po prostu drut, tylko że w plastiku. Mam takie same (do testów eLeReSa tylko), kupiłem w maritexie za 5zl/szt, przy okazji kupowania rfm22b.

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 11:22 
Offline

Rejestracja: piątek 08 cze 2012, 12:51
Posty: 491
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Kwarc chyba jest pod antenką - X1. A tych kondensatorów to jakieś minimum jest, ale ja bym dał więcej.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 13:16
Posty: 624
Lokalizacja: Wieliczka
wydaje mi się że jest kwarc, zaraz nad atmegą pod oznaczeniem X1, schowany pod przewodem antenowym więc nie powinno być problemu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 11:28 
Miałem zamiar użytkować tego Orange LRS, ale... jak widzę jakość wykonania (szczególnie RX-a) to już się wyleczyłem z tego zamiaru :-P
Potwierdza się, że tanie nie jest powiązane z dobre :-)
EDIT: Jak dojdzie do mnie, to od razu wyląduje na giełdzie :mrgreen:


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 10 lis 2011, 18:52
Posty: 1662
Lokalizacja: Lubienia
oceniasz coś na podstawie zdjęcia ??, jesteś FACHOWIEC :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 12:19 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
Artu pisze:
Miałem zamiar użytkować tego Orange LRS, ale... jak widzę jakość wykonania (szczególnie RX-a) to już się wyleczyłem z tego zamiaru :-P
Potwierdza się, że tanie nie jest powiązane z dobre :-)
EDIT: Jak dojdzie do mnie, to od razu wyląduje na giełdzie :mrgreen:


Artu jak puścisz po kosztach to nawet nie wystawiaj w giełdzie tylko od razu smaruj numer konta na PW.


Ostatnio zmieniony wtorek 28 mar 2017, 13:42 przez Szymon, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
Madfly pisze:
Kwarc chyba jest pod antenką - X1. A tych kondensatorów to jakieś minimum jest, ale ja bym dał więcej.


faktycznie, nie zauważyłem tego x1 - ach, te miniaturowe kwarce..:P

Artu, ja tam nie widzę kiepskiego wykonania - takie samo jak każdy sprzęt z chin. Apke 9X otwierales? wygląda gorzej niż ten orangeLRS moim zdaniem, a "wszyscy" na niej laty i powierzamy tym chinskim potencjetrom życie naszych modeli.
Zresztą, jakość nie lepsza niż mojego DIY eLeReSa, z cyberdronowych PCB - malutkie te rezystory są tam i ciężko się lutuje:P

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Ostatnio zmieniony piątek 28 gru 2012, 12:37 przez MatManiak, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
Panowie, to ma działać a nie wyglądać ;)

Ciekawa sprawa z tym rezonatorem, oczywiście najpierw zapisałem sobie to co umiałem z układów do pliku, więc mam nadzieję że jest droga powrotna.
Ja tymczasem wracam do czytania o avrdude, jego parametrach i ogólnie o rezonatorach w atmelach, może lajkonik jestem ale inteligentny, więc czegoś się mam zamiar nauczyć w trakcie przygody z orange lrs.

Ciąg dalszy zmagań z tematem dziś wieczorem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 12:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 13:22
Posty: 1027
Lokalizacja: Zamość i okolice
Z tego zapisywania z układu do pliku to może byc różnie - może się zgrało soft a może śmieci ;-) Mi od jakiegos czasu chodzi po głowie potestowanie innego softu niz eleresowy - cos ktos pisał ,ze rozdzielczość sterowania jest na openLRS mniejsza ale dzięki temu zasięg rośnie ? Szkoda Marceli ,że już "rozprogramowałeś" oryginała bo ciekawy by był test w tych samych warunkach i czasie wyszło działanie i odległości eleresa VS openLRS z HK na takich samych antenach.

_________________
Krzysiek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 12:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
marceli pisze:
Panowie, to ma działać a nie wyglądać ;)

Ciekawa sprawa z tym rezonatorem, oczywiście najpierw zapisałem sobie to co umiałem z układów do pliku, więc mam nadzieję że jest droga powrotna.
Ja tymczasem wracam do czytania o avrdude, jego parametrach i ogólnie o rezonatorach w atmelach, może lajkonik jestem ale inteligentny, więc czegoś się mam zamiar nauczyć w trakcie przygody z orange lrs.

Ciąg dalszy zmagań z tematem dziś wieczorem.


Nie nie, kwarc jest ok, ja po prostu go nie zauważyłem.
Oczywiście, powrót do wersji stockowej jest jak najbardziej możliwy.

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 13:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 12:44
Posty: 1584
Lokalizacja: Skierniewice
Chińczycy sa przeważnie tak mili, że bez problemu udostępniają swoje firmware w różnych wersjach.
Nie miałem problemu z uzyskaniem starszych wersji fw do frsky, gdy nie działał odpowiednio z moją futabka, czas odpowiedzi na moją prośbę był rzędu dzień dwa,
więc jak mi nie uda się spowrotem wgrać sosu z orange to napisze w poszukiwaniu producenta...

Ciekawsze będzie wgranie tego sosu do eleresa, czy zadziała itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 28 gru 2012, 14:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 18 paź 2012, 11:45
Posty: 705
Lokalizacja: Siemianowice Śl.
marceli pisze:
Chińczycy sa przeważnie tak mili, że bez problemu udostępniają swoje firmware w różnych wersjach.
Nie miałem problemu z uzyskaniem starszych wersji fw do frsky, gdy nie działał odpowiednio z moją futabka, czas odpowiedzi na moją prośbę był rzędu dzień dwa,
więc jak mi nie uda się spowrotem wgrać sosu z orange to napisze w poszukiwaniu producenta...

Ciekawsze będzie wgranie tego sosu do eleresa, czy zadziała itp.


Wgrany soft w tych orangeLRS to openLRS ( http://code.google.com/p/openlrs/ ), a bootloader to arduinowy (http://code.google.com/p/optiboot/).

Co do eLeReSa, to zadziała - eLeReS i openLRS są zgodne ze sobą hardware'owo, więc jak ten chiński orange jest zgodny z openLRS (bo przecież używa tego samego kodu), to jest też zgodny z eLeReSem.

_________________
S500 | ZMR250 | HK FPV250 | Sky Surfer II 1400 | Wing Wing Z-84 | Reely Rhino II


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 30 gru 2012, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3996
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A ja jestem ciekaw testów tego czegoś bo sam miałem zamiar toto kupić tylko, że Marceli wszystkie wykupił ledwo się pojawiły :) Idzie do mnie RL ale do latania blisko byłby to zestaw w sam raz.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 30 gru 2012, 17:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1091
Lokalizacja: Poznań
Ponieważ po ostatnim krecie złamałem filtr low pass, a bez niego FrSky jest mocno zakłócany przez nadajnik video, szukam alternatywnego zestawu RC RX/TX.
I tu ptytanie czy 433Mhz przez coś na pokładzie może być zakłócany?
(kamerka płytkowa?)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: MSN [Bot] i 9 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.