Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 16 wrz 2019, 03:47

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 10:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Działa z telemetrią APM. Wystarczy dobrze skonfigurować, do nadajnika dać bluetooth i mamy możliwość bezprzewodowej konfiguracji z kompa lub telefonu z androidem. eleres niestety nie ma takie możliwości bo zatyka się danymi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 04 cze 2014, 10:44 
Offline

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:38
Posty: 54
Lokalizacja: Z nikąd
Assur92 pisze:
uroczyromek, zgadza się, chodzi mi o telemetrię z APMa. Tak po łebkach patrzyłem to serial baud rate i data rate sie zgadza z tym co gdzieś wypatrzyłem jak ma być ustawione przy APM więc może pójdzie. Na razie mogę tylko się zastanawiać bo czekam na paczuszkę.


Jak nie masz MinimOSD to bedzie ok. Sek w tym, ze MinimOSD oczekuje baudratu 57600, czego openlrs raczej nie uciagnie. W Pixhawku sa 2 porty telemetrii, wiec jeden mozna ustawic na 57600 dla osd, a drugi na 19200/9600 dla telemetrii.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 06 cze 2014, 08:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3968
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
A ile to roboty zmienić prędkość portu w minimOSD?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 19 cze 2014, 21:49 
Offline

Rejestracja: niedziela 12 sty 2014, 02:25
Posty: 666
Lokalizacja: Łódź
Niestety na razie oranżada nie chce się słuchać jeśli chodzi o telemetrie. Po podłączeniu wszystkiego mission planner się nie łączy, a po odpaleniu terminala sieje losowymi znakami, dopiero po resecie APMa pokazuje się menu konfiguracyjne w terminalu. Z ciekawości widziałem w konfiguracji APM że da się również ustawiać oddzielnie baudrate dla derial 0 i serial 2.

_________________
RIP Bixler 1.1, quadro 15, QAV 250, Pioneer XL


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 09 wrz 2014, 22:09 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 21 lip 2014, 16:52
Posty: 1
Lokalizacja: Lodz
Witam

Panowie poniewaz akurat przesiadam sie na FPV i APMa mam niby radia 3dr do telemetri ale zaintrygowal mnie ten watek na rcgoups

OrangeRX / OpenLRS 433Mhz hack#2 : 1W TX onboard, APM 12 km telemetry & RC for $57


ciekawe rozwiazanie widze ze mozna pchac w dwie strony sterowanie modelem i telemetrie

co o tym rozwiazaniu sadzicie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 17 lis 2014, 17:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 02:26
Posty: 291
Lokalizacja: Opole
Witam. Po przeczytaniu całego wątku i zobaczeniu jakie problemy użytkownicy napotkali z płytkami OLRS (głownie lutami), chciałbym się dowiedzieć czy ktoś sam wykonał płytki samodzielnie np. w domu. Schemat jest w internecie, kod również, więc żadnych przeszkód nie widzę. Zanim zamówię cześci wolałbym się dowiedzieć czy ktoś to robił i jakie efekty można osiągnąć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 23:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 06 cze 2013, 22:30
Posty: 89
Lokalizacja: POLAND
nie trzeba robić płytki samodzielnie wystarczy poprawić luty najlepiej wszystkie :) 10-20 minut roboty i ja u siebie zamawiałem te moduły nadawcze zamiast tego co jest oryginalnie http://www.ebay.com/itm/RFM22B-433Mhz-W ... 2a4698a693 i jeszcze mały kondensatorek 100uf 10v zaraz a diodą równolegle z tym ceramicznym, to jeśli chodzi o moduł odbiorczy. W nadajniku poprawione luty + wymieniony rfm22b ten z linku i od tamtej pory zero problemów z orange lrs. A i proponuje wgrać optiboot (bootloader) wtedy działa opcja watchdog w openlrsng


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 04 gru 2014, 23:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Riu, opisz jak wgrałeś optiboot bo ja się z tym uporać nie mogę - najlepiej krok po kroku :)
Chętnie też zobaczę ten mały kondensator, jak być wrzucił zdjęcie to byłbym bardzo wdzięczny.

Zastanawiałem się też nad wykonaniem filtra na zasilanium - chce wycisnąć jeszczę trochę z tego linku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 07:06 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 wrz 2014, 02:26
Posty: 291
Lokalizacja: Opole
riu, Dzięki za odpowied, w takim razie lepiej kupić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 09:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
szymon220997 pisze:
riu, Dzięki za odpowied, w takim razie lepiej kupić.


niekoniecznie.
jeśli ChRL polutowała bezołowiowo to lepiej polutować swoje klasycznym spoiwem.
jaka cena +/- wychodzi kupując części i pcb ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 09:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1756
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
riu pisze:
u siebie zamawiałem te moduły nadawcze zamiast tego co jest oryginalnie http://www.ebay.com/itm/RFM22B-433Mhz-W ... 2a4698a693 i jeszcze mały kondensatorek 100uf 10v zaraz a diodą równolegle z tym ceramicznym, to jeśli chodzi o moduł odbiorczy. W nadajniku poprawione luty + wymieniony rfm22b ten z linku i od tamtej pory zero problemów z orange lrs.

HOPE RF ostrzega na swojej stronie przed podróbkami swoich modułów, więc sugerowałbym zakupy z pewnych źródeł.
Podobnie jest z modułami HM-TRP, wykorzystywanymi w klonach 3DR Radio - niektóre egzemplarze "mocno" odbiegają od tego, co twórca sobie zaplanował...

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
mkrawcz1 pisze:
riu pisze:
u siebie zamawiałem te moduły nadawcze zamiast tego co jest oryginalnie http://www.ebay.com/itm/RFM22B-433Mhz-W ... 2a4698a693 i jeszcze mały kondensatorek 100uf 10v zaraz a diodą równolegle z tym ceramicznym, to jeśli chodzi o moduł odbiorczy. W nadajniku poprawione luty + wymieniony rfm22b ten z linku i od tamtej pory zero problemów z orange lrs.

HOPE RF ostrzega na swojej stronie przed podróbkami swoich modułów, więc sugerowałbym zakupy z pewnych źródeł.
Podobnie jest z modułami HM-TRP, wykorzystywanymi w klonach 3DR Radio - niektóre egzemplarze "mocno" odbiegają od tego, co twórca sobie zaplanował...


to nie są argumenty techniczne tylko handlowe hope rf. też bym przestrzegał gdybym miał droższy produkt dla którego pojawiła się tańsza alternatywa. nielegalne jest za to wprowadzanie w błąd kupującego co do producenta.
jeśli moduł pracuje nie gorzej czy nawet akceptowalnie to nie ma powodu go nie używać skoro tańszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 11:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1756
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
xq_operator pisze:
mkrawcz1 pisze:
riu pisze:
u siebie zamawiałem te moduły nadawcze zamiast tego co jest oryginalnie http://www.ebay.com/itm/RFM22B-433Mhz-W ... 2a4698a693 i jeszcze mały kondensatorek 100uf 10v zaraz a diodą równolegle z tym ceramicznym, to jeśli chodzi o moduł odbiorczy. W nadajniku poprawione luty + wymieniony rfm22b ten z linku i od tamtej pory zero problemów z orange lrs.

HOPE RF ostrzega na swojej stronie przed podróbkami swoich modułów, więc sugerowałbym zakupy z pewnych źródeł.
Podobnie jest z modułami HM-TRP, wykorzystywanymi w klonach 3DR Radio - niektóre egzemplarze "mocno" odbiegają od tego, co twórca sobie zaplanował...


to nie są argumenty techniczne tylko handlowe hope rf. też bym przestrzegał gdybym miał droższy produkt dla którego pojawiła się tańsza alternatywa. nielegalne jest za to wprowadzanie w błąd kupującego co do producenta.
jeśli moduł pracuje nie gorzej czy nawet akceptowalnie to nie ma powodu go nie używać skoro tańszy.


Producentem oryginału jest HOPE, i tyle.
RFM22B to jest ich produkt i ostrzegają przed podróbami, które nie powinny być opisane jak oryginalny moduł.
To są argumenty techniczne.
Ja kupuję bezpośrednio w HOPE, jak ktoś goni za kilkoma dolarami oszczędności - jego sprawa. Z mojej strony tyle.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 05 wrz 2013, 12:10
Posty: 439
Lokalizacja: pomorskie
argumentem technicznym byłoby pokazanie, że np.
podróbka grzeje się bardziej, jest marnie polutowana, nie ma filtra takiego a takiego, 'sieje' i zakłóca, nie trzyma parametrów, resetuje się, laminat rozwarstwia się czy jakikolwiek inny aspekt techniczny


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 05 gru 2014, 11:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 18 lut 2011, 11:38
Posty: 1756
Lokalizacja: Warszawa-Wilanów
Sam fakt, że jest PODRÓBKĄ, udającą produkt oryginalny, a nie sprzedawaną pod własną marką, moim zdaniem wystarczy.
Skoro wiesz lepiej - przyjmijmy, że Ty masz rację, a ja mam spokój.

_________________
Doświadczenie - wiedza, którą zdobyłeś tuż po tym, kiedy była ci najbardziej potrzebna...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.