Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 09 gru 2019, 05:45


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 02 lut 2014, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 400
Lokalizacja: Kraków
Dzięki CAPO za podpowiedź. Nie wpadłem na to ze można uzwajać Failsave do kontroli zasięgu. Następnym razem zrobię jak sugerujesz :)
A jak znajdę chwilę to wezmę zestaw w jakieś szczere pole (bez przeszkód terenowych i przetestuję zasięg na otwartej przestrzeni).

Dzisiaj zamontowałem zestaw OrangeLRS w moje platformie i wypuściłem ją na spacer do lasu za górką czyli bez kontaktu wzrokowego i duuuuzo drzew :) i niestety po 200m urwał mi się link video więc testy skończyłem dosyć szybko.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 12 lut 2014, 16:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 29 paź 2012, 15:30
Posty: 1251
Lokalizacja: Ełk
Proszę o info jak jest z tym modułem OrangeRX Open LRS 433MHz Transmitter 1W ( JR Compatible), czy pasuje do TGY9x ?. I jeszcze jedno, czy po założeniu do aparatury pojawiają się jakieś niepokojące zjawiska, typu ściemnienie lcd, głupienie apki itp ?.
Pozdrowienia

_________________
1.Tarot 680 - Pixhawk SunnySky V3508 580kV Afro Slim 20A APC 12*4,5 MR X8R Sony QX100
2. Mi Drone 4K całkiem fajna latająca kamerka.
3. DJI Mavic 2 Pro super zabawka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 14 lut 2014, 10:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 01 wrz 2013, 23:07
Posty: 400
Lokalizacja: Kraków
Pasuje do Turnigy 9xr bez problemu, w 9x trzeba wyciąć plastik otaczający dolną część pinow.
Na wyświetlaczu anomalii nie zaobserwowałem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 14 lut 2014, 11:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Również nie mam anomalii w 9XR na pełnej mocy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Orange tx 100mW + orange rx, wgrany najnowszy openlrsng. Obie diody na TX nie świecą, serwo luźne czyli brak pwm na wyjściu, a cała reszta działa normalnie. Czy to oznacza problem z ppm na wejściu?


GUI z google chrome, wszystko ładnie działa, analizator widma, konfiguracja tx oraz zdalna rx itd. Bindują się też normalnie. Próbowałem zaznaczać inverted ppm lub/i micro ppm. Kombinowałem też z samym ppm. Puszczałem przez rezystor, ubijałem prkiem do masy, podciągałem do 5V, nic to nie daje.

Soft wgrany do fabrycznych modułów za pomocą kabla com(rs232)<max232>orange. W momencie łączenia linię DTR zwierałem na chwilę do masy i ruszało. Przed kolejną komunikacją trzeba ją dać na chwilę do 3V i znów do masy. Jak sobie poleży i kondensator się rozładuje to starczy tylko do masy. Czasem w TX rusza też bez zwierania, w RX nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Nie przeoczyłeś czegoś? Podczas włączania powinna się zaświecić na chwilę czerwona dioda (potwierdza że jest prąd), potem czeka na PPM - jak jest to świeci się niebieska dioda.
Jeżeli chodzi o PPM w odbiorniku to można go ustawić w konfiguratorze na 5 kanale, na płytce jest to 6 rząd od dołu (1 jest RSSI, potem kanały kolejno)

Radziłbym też uważać z softem 3.5.5 - występuje tam błąd z zawieszaniem się odbiornika po dużej ilości FS - błąd objawia się tym, że raz zawieszony odbiornik w FS zostaje w takim stanie do restartu zasilania! Przetestujcie na sucho w domu na 1mW - ja zostawiam odbiornik na granicy zasięgu (1-2FS na sekunde) na około 5-10 minut. Na sofcie 3.4 nie zauważyłem tego problemu - ten jednak nie działa z konfiguratorem

Taka sytuacja spotkała mnie w zeszłym tygodniu na żywym modelu :) Musiałem czekać (na szczęście tylko 30minut) aż wyładują się pakiety.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Podczas włączania mignie raz czerwona na TX, 2 sekundy przerwy i drugie mignięcie wraz z dwoma bipami.

Czyli wychodzi na to że coś źle po stronie nadawczej. Stawiam na zły ppm, zobaczymy z inną apką...

Z softem lipa mówisz, no to się zobaczy jak to ruszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Tak, w tym trybie nadajnik czeka na PPM - tak też się dzieje kiedy np. przełącznik jest w złej pozycji i aparatura nie wysyła PPM.

Nie u wszystkich lipa, albo niektórym po prostu nie udało się sprowokować takiej sytuacji - mowa o bardzo dużej ilości FS. Zgłosiłem błąd do twórcy OpenLRSng, był już jeden taki przypadek.


Ostatnio zmieniony niedziela 16 mar 2014, 22:46 przez Capo, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Jasne, dobra i zła wiadomość. Dobra że pewnie link jest OK, a zła że z tą apką pewnie nie zadziała tak łatwo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:49 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
Nie jest to przypadkiem Spektrum, któryś z modeli powyżej dx6?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 22:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
To jest mx-16s, ta stara 35MHz. Widziałem ten schemat do spektrum z tranzystorem i paroma dwójnikami. Może i tu będzie trzeba coś podobnego zastosować. Brałem ppm z różnych miejsc na płycie apki, z modułu 35MHz. Był normalny ppm, był też odwrócony, były różne poziomy i nic :-(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 23:03 
Offline

Rejestracja: czwartek 09 lut 2012, 17:47
Posty: 592
Lokalizacja: Warszawa
To może spróbuj starego oryginalnego softu OpenLRS? Jest trochę przestarzały porównując do OpenLRSng ale jest stabilny i działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 23:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
Wrzucę go przez GUI od google chrome? Skąd wziąć soft?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 23:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 09 lis 2010, 10:42
Posty: 923
Lokalizacja: Manchester
jelcyn pisze:
To jest mx-16s, ta stara 35MHz. Widziałem ten schemat do spektrum z tranzystorem i paroma dwójnikami. Może i tu będzie trzeba coś podobnego zastosować. Brałem ppm z różnych miejsc na płycie apki, z modułu 35MHz. Był normalny ppm, był też odwrócony, były różne poziomy i nic :-(


wyjście ppm podpinasz pod odczep potencjometru 4.7k i do masy, a druga strona do eleresa i działa.
Też na starym graupnerze.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 16 mar 2014, 23:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 23 sty 2011, 16:56
Posty: 3416
Lokalizacja: B-stok
mzyla, kombinowałem i nie chodzi. Jak dokładnie to ma być? Wykorzystuję 3 nogi potencjometru czy dwie? To nie eleres tylko orange i openlrsng. Na mx-16s Ci to działało?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 394 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 27  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.