Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 27 wrz 2020, 14:01

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pilot RunCam
Post: wtorek 14 sty 2020, 02:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Witajcie :)

Słuchajcie, że ostatnim czasem buduję sobie drona 250 do FPV i nie tylko, to zamontowałem kamerę RunCam i mam problem bo nie nie mam do niej pilota. Jak ktoś by był tak miły i zmierzył mi rezystancję na każdym z 5ciu przycisków będę wdzięczny.

Na necie szukałem, lecz bez owocnie. z góry dziękuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sty 2020, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4114
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Możesz spróbować podłączyć do FC

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sty 2020, 10:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Fajnie by było, ale czy Naze32 ver6 nie potrzebuje jakiegoś dodatkowego układu żeby działało to razem ?
Jeśli nie to jak to mniej więcej z sobą połączyć? czy tylko video pod FC a resztę zasilań indywidualnie do urządzeń?
Czy zasilać nadajnik i kamerę bezpośrednio z FC NAZE32?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sty 2020, 11:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Jaka to dokładnie kamera, jaki model ? Nie każda kamera da się sterować z FC.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sty 2020, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 4114
Lokalizacja: Gliwice/Katowice
Nigdy nie miałem problem ze sterowaniem kamerą przez FC, ale pytanie czy zabytkowe naze 32 potrafi to.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 14 sty 2020, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Kamera to RUNCam Racer 2 700TVL 4:3


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 15 sty 2020, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Thomassino, tą kamerę da się podpiąć do FC i sterować z kontrolera przez OSD ale najpierw zmień kontroler na taki z procesorem F4/F7 a dopiero potem zabierz się za podłączanie kamery pod UART. Stare softy pod naze32 raczej nie miały ficzera umożliwiającego sterowanie kamerą oraz wielu innych.

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sty 2020, 16:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Tak też zrobiłem, w betaflight jest ładnie wszystko opisane co i gdzie chce mieć wyświetlane. Ale... mam napis: "RUNCAM" ,napięcie i chyba czas i tego nie mogę wyłączyć. Masz jakiś patent jak to zrobić ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sty 2020, 19:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 829
Lokalizacja: Ruda Śląska
https://www.runcam.com/download/Racer2- ... t=20181127

W manualu masz to fajnie opisane wszystko. W sumie też mam tę kamerę tylko z Nazą połączona więc tam akurat OSD się przyda.

Ale jakby ktoś miał rezystancje przycisków to też chętnie zrobię sobie pilota do niej :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sty 2020, 19:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Dziękuję Ci Marcinie, Masz OSD w NAZA? sam zastanawiam się jaki moduł kupić, możesz coś polecić?

Co do rezystancji to jest chwila roboty... nie ukrywam że chciałem zrobić pilot z paczki zapałek która będzie miała w środku rezystory i połączenia pomiędzy sw a rezystorami. Ale nie można mieć wszystkiego :):):)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sty 2020, 22:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 829
Lokalizacja: Ruda Śląska
Mam 2 sztuki Nazy. Jedna w F550 hexa ma PMUv2 i przez canbus spiety iOSD oryginalny z DJI. Drugi kopter to rama totem330 z naza bez gps i tam jako osd korzystam z Runcama i jego wskaznika napiecia ale docelowo moze bede kupowal Nosd czy jakos tak - chinczyk dedykowany do Nazy ktora nie ma PMUv2.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 sty 2020, 22:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Właśnie też mam F550 i myślałem bardziej o czymś takim https://www.wish.com/br/product/fpv-fli ... modal=true ale rozpatruję obecnie każdą opcje. Co masz za bajery w swojej F550?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 sty 2020, 08:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 lut 2010, 09:24
Posty: 829
Lokalizacja: Ruda Śląska
No ja własnie o tym OSD myślałem do drugiej nazy, gdzie nie mam tego regulatora napięcia PMUv2, bez którego iOSD mini nie działa.

Sama F550 nie ma żadnych bajerów. To zwykła hexa na osprzęcie nazy i link video oparty o system DJI AVL58.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 sty 2020, 00:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 sty 2018, 11:58
Posty: 108
Lokalizacja: SIEDLCE
Marcin, muszę się jeszcze trochę podszkolić :D... Wracając do tematu. Czy ktoś w ogóle posiada owy pilot? i może zrobić zdjęcie w dużej rozdzielczości i przesłać mi na maila, tak aby były widoczne rezystory? Ja przygotuję tabelkę i tu zamieszczę. Może komuś się kiedyś przyda. z góry dziękuję.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 30 sty 2020, 01:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8633
Lokalizacja: Polska
Thomassino pisze:
Czy ktoś w ogóle posiada owy pilot? i może zrobić zdjęcie w dużej rozdzielczości i przesłać mi na maila, tak aby były widoczne rezystory? Ja przygotuję tabelkę i tu zamieszczę.

Nie ma potrzeby, na wiki Betaflighta rezystancje sa rozpisane.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.