Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 17 paź 2017, 15:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jaki nadajnik?
Post: czwartek 24 sie 2017, 15:04 
Offline

Rejestracja: sobota 21 mar 2015, 08:13
Posty: 32
Witam. Posiadam nadajniki boscam 200mw i 600mw i 2 odbiorniki. Wszystko było nowe nadajniki nie uruchamiane bez anten. Zasięg jednego i drugiego nie przekracza 200m. Polecicie mi jakiś nadajnik innej firmy który mi da pewne 2 km?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4086
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nawet na 20km :mrgreen: https://pl.aliexpress.com/item/High-quality-600mw-1-2Ghz-8-channel-video-transmitter-wireless-sound-operating-voltage-3-3-5V/32707509980.html

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Advanced... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 15:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7215
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Pokaż co to za nadajniki i odbiorniki, bo ewidentnie coś robisz nie tak..
Przy 200mw spokojnie do 600m dojdziesz w teście naziemnym z widocznością się anten.
Co dopiero w locie.
Nawet przy dziadowskich seryjnych batach.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 20:54 
Offline

Rejestracja: piątek 17 sie 2012, 17:01
Posty: 37
Szczerze ja też mam takie problemy na boscam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 paź 2017, 20:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7215
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Ja nie mam.
Zasięg dotychczas 1.7 km na 200mw ale spokojnie można znacznie więcej.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 09:51 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 397
TBS Unify PRO v2 ustawiony na 25mW, Triumph po obu stronach, bezpośrednia widoczność anten.
Pogorszenie zauważalne na dystansie ok 400m przy AGL nie przekraczającym 10m. Przy 200mW dopiero musiałem wlecieć za stogi siana będące 400m od bazy by coś wizję ścinało.

Nie jest to tani nadajnik i broniłem się przed nim dość długo. Teraz jak wiem, że nie chcę mieć problemów to z mety TBS - sprawdził się.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 paź 2017, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7215
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Albo immersion rc, też bardzo dobrej jakości nadajniki. Mam 600mw to jeszcze nie udało mi się zerwać obrazu z widocznością się anten na ziemi. Nie chciało mi się już dalej iść.
Na płatowcu, to będzie monstrum he
Czeka na ulotnienie w nowym większym skrzydle.

Poprzedni to najtańszy boscam ts351 200mw z antenami pagoda z actuna i też z helical em 3.5 od Bartka. Ale loty do 1.7 km to na pagodach na częstotliwości 5705

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 paź 2017, 04:13 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Jaki nadajnik I odbiornik? Możliwe jest pomylenie kanałów np. na zestawie ts351 rc305. Źle są opisane przez producenta. Na CH4 ts351 ma największą moc. Ale ogólnie boscam to ściema. Zależy na co się trafi. I na bank nie mają 200/600 mw mocy nadawania, a jedynie jest to moc urządzenia liczona z poboru prądu !

Największa moc nadawania jest na kanałach z najniższymi częstotliwościami, praktycznie u każdego producenta.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 paź 2017, 04:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7215
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Annabella pisze:
I na bank nie mają 200/600 mw

A przeczytaj testy nadajników, chociażby na forum, to zobaczysz, że jednak mają i czasami więcej niż deklarowane.

Przykładowo, moje ts351 miały na czterech kanałach ponad 350 mW. Różnica pomiędzy 5640 a 5705 była pomijalna.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 paź 2017, 15:14 
Offline

Rejestracja: sobota 23 wrz 2017, 13:54
Posty: 22
Lokalizacja: Annaberg
Dużo zależy czym się mierzy, jak się mierzy I kto mierzy :) I kto sponsoruje "pomiary" ;)

A jaki masz pobór prądu na te 350mw? -straty ciepła. I przy jakim napięciu? Czym mierzone?

Jaki revision number?

Mi się niestety takie nigdy nie trafiły. A I sam boscam się na ten temat wypowiadał. Swego czasu było o tym głośno.

Wracając do tematu. Obie anteny o takiej samej polaryzacji? Kanały dobrze ustawione?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.