Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 20 paź 2017, 22:48


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 10 paź 2017, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1323
Lokalizacja: Berlin
Cześć!

Własnie rzeźbię na nowo w ZII i jestem przed doborem kablii zasilających. Mam dwa pakiety 4x 5200mAh 10C co daje nam 52A. Oba pakiety będą umieszczone w skrzydle równolegle. Regiel jak i silnik są pod 60A.

I teraz tak, w bateriach nominalnie są kable 14AWG i zastanawiam sie czy mogę takie kable kupić i poprowadzić po modelu.
Z racji, że pakiety są ułożone równolegle to prąd który będzie pobierał regiel będzie dzielony na 2. Czyli teoretycznie z każdego będzie ssane max 30A. Czysto teoretycznie 14AWG styknie. Jakie jest wasze zdanie? Brać 14AWG?

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 16:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3499
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Przecież jak je połączysz równolegle to do regla idzie 60A, gdzie chcesz te kable połączyć? Połączenie równoległe robisz lutując wtyczki.
W teorii AWG14 jest do 20A ale to jest przypadek ciągłego obciążenia i w naszym wypadku nie bardzo się to sprawdza (była gdzieś dyskusja o tym).

Jaki masz kabel idący do regla?

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1323
Lokalizacja: Berlin
Wlutować w sam currentsensor który idzie bezpośrednio do regla. Baterie są w skrzydłach coś jak tutaj;
https://www.google.de/search?q=ZII+batt ... Ej1K_yWCeM:

Właśnie 14 AWG zależnie od źródła jest od 20 do 35A...

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 17:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 818
Lokalizacja: Legnica
Miałem tak w modelu. 2x 4s równolegle i esc 60a. Nie było problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 21:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 08 maja 2010, 09:43
Posty: 3499
Lokalizacja: Gliwice/Bielsko
Current sensor daj na kablu od regla, to jest właściwe miejsce.

_________________
samolot max 4579/1293
coper max 1729(na 5.8)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 paź 2017, 21:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1323
Lokalizacja: Berlin
Ja wiem gdzie mam umieścić regiel :roll: , pytanie odnosi się do użycia kabli 14AWG i czy ktoś to robił. Dzięki wielkie Baqsthc za info.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 06:38 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16264
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Kable to wytrzymają, pytanie bardziej zasadne to : jaka będzie ich długość i czy akceptowalny dla Ciebie będzie spadek napięcia na nich, zależny właśnie od ich długości i grubości a także prądu który przez nie popłynie....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 20:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 20 gru 2012, 02:14
Posty: 1323
Lokalizacja: Berlin
Kurczę teoria swoje a kable w tym lipolu, właśnie 14 AWG gdzie może on wypluć 50A...

Cóż wiadomo, mogę umieścić 10AWG i po temacie ale ta kwestia mnie zainteresowała :D

Cytuj:
Kable to wytrzymają, pytanie bardziej zasadne to : jaka będzie ich długość i czy akceptowalny dla Ciebie będzie spadek napięcia na nich, zależny właśnie od ich długości i grubości a także prądu który przez nie popłynie....


Dla jednego 10cm dla drugiego ponad 30cm.

_________________
Discovery Pro :)
Zephyr ZII
RYGS


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 11 paź 2017, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 7228
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
To prawda, u mnie długość ich wynosi 11cm, może tu jest odpowiedź.

W innym pakiecie 3s 2100mAh jest 35C i tutaj już jest 12AWG dł 10cm

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 12 paź 2017, 14:57 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 400
Mnie póki co ta tabelka nie zawiodła.
Obrazek

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.