Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 28 maja 2017, 07:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
Post: środa 03 maja 2017, 14:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 06 sty 2015, 12:20
Posty: 56
Lokalizacja: Poznań
Właśnie noszę się z zamiarem kupna tegoż "meterka" - mam pytanie go twórcy:
Czy urządzenie to mierzy częstotliwość lub czy mogło by mierzyć takowy parametr?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 15:09 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 82
Lokalizacja: Kraków
Mierzy moc nadawanego sygnału. Do pomiaru częstotliwości są inne mierniki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 17:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16092
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
androot pisze:
Moc nadajników silnie zależy od wybranej częstotliwości. Mój 600mW kupiony po jakiejś okazyjnej cenie ma te 600mW, ale tylko na wybranych kanałach.
To prawda dla naszych nadajniczków na 5.8.
Inaczej jest na 1.2 :-) Bo tam moc raczej (w 99%) zależy od napięcia zasilającego.
Vide nasze (moje) pomiary i tabelki z konkurencyjnego mierniczka irc ;-) ---> https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =604447367

A wracając do tematu wątku - mierniczek pierwsza klasa, chyba sobie sprawię.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 maja 2017, 17:46 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 82
Lokalizacja: Kraków
Wiesz co, miałem nadajnik na 1,2GHz i w nim moc też mocno zależała od kanału. Przeszedłem na 5,8GHz i pozbyłem się go, dlatego nie powtórzę pomiarów. LRS 433, w przedziale 430-440MHz ładnie trzyma moc wyjściową.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 19:35 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 82
Lokalizacja: Kraków
Kupiłem nowy mostek SWR. Będę robił testy. Stary jest do 2,4GHz, a nowy do 8GHz :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 18 maja 2017, 21:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
Dotarly dzis do mnie puzzle (czytaj zestaw DIY)...

puzzle.jpg
puzzle.jpg [ 154.34 KiB | Przeglądany 303 razy ]


...ktore po polutowaniu zamienily sie w pieknie dzialajacy mierniczek (przynajmniej z 5.8 ImmersionRC 600mW)

miernik.jpg
miernik.jpg [ 183.32 KiB | Przeglądany 303 razy ]


W wolnej chwili wiecej testow i porownanie z wynikami z wczesniejszych testow miernikiem ImmersionRC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 maja 2017, 20:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
Nowy post zeby androot zauwazyl:

Warto by bylo w firmware poprawic jedna rzecz: przelaczanie skoku tlumienia powoduje jednoczesnie zmiane wartosci tlumienia (o 10 lub 1), przez co gdy chcemy np. ustawic 35 musimy najpierw ustawic 20, potem wcisnac przycisk i przytrzymac (zeby jednoczesnie zmienic skok, jak i przestawic na 30), a potem doklikac do 35. Troche to nieintuicyjne i upierdliwe, i trzeba pamietac zeby ustawiac sie na 10/1 mniej przez zmiana skoku, w przeciwnym razie czlowiek sie niepotrzebnie naklika.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 09:15 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 82
Lokalizacja: Kraków
Jest to do zrobienia.
Wartości tłumienia inne niż 0, 10, 20, 30, 40 i 3, 5, 6dB rzadko się używa, więc tego klikania nie ma tak dużo. Miernik też pamięta ostatnie ustawienie w EEPROM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
androot pisze:
Wartości tłumienia inne niż 0, 10, 20, 30, 40 i 3, 5, 6dB rzadko się używa

Zgadza sie, ale jak juz jest funkcja zmiany kroku to niech dziala z sensem :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 maja 2017, 09:44 
Offline

Rejestracja: środa 23 kwie 2014, 09:06
Posty: 82
Lokalizacja: Kraków
Tak jak napisałem do zrobienia :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 27 maja 2017, 14:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 5053
Lokalizacja: Polska
Kilka spostrzezen po tygodniu uzytkowania.

Spostrzezenie pierwsze i najwazniejsze - dziala, mierzy, w komplecie jest wszystko co potrzebne do podlaczenia sie do meskich/zenskich SMA/RP-SMA (przejsciowki tlumik) :)

Co do wygody uzytkowania mam kilka spostrzezen nad ktorymi moznaby popracowac:
- zbyt latwo go wylaczyc (nie trzeba trzymac przycisku 2sek, wystarczy jedno krotkie wcisniecie), przez co zdarzaly mi sie przypadkowe wylaczenia. Do tego informacja o wylaczaniu pojawia sie dopiero po puszczeniu przycisku, wiec poczatkowo czlowiek glupieje bo nie wie jak dlugo nalezy go trzymac. Widzialbym to tak, przyciskam i trzymam 2 sekundy, pojawia sie napis OFF, puszczam znika i miernik sie wylacza (jak ktos chce bardzo odczytac email - przytrzyma sobie dluzej przycisk)
- brak sygnalizacji ladowania przy wylaczonym wyswietlaczu (przydala by sie jakas dioda). Jesli bateria rozladuje sie do zera nie ma jak sprawdzic czy jest ladowanie czy nie (trzeba poczekac az bateria sie podladuje i bedzie mozna uruchomic wyswietlacz)
- brak mozliwosci pracy tylko z zasilania USB (ponownie, jesli bateria sie calkowicie rozladuje, trzeba czekac az podladuje sie na tyle zeby dal sie uruchomic)
- przydalaby sie mozliwosc wyboru ktora wartosc (srednia czy maksymalna) ma byc glowna (w wiekszym rozmiarze). Latwiej bedzie odczytywac pomiary nadajnikow cyfrowych.

Montaz wersji DIY
- pola montazowe dla gniazda RF sa niedopasowane do dolaczonej wtyczki (zbyt szerokie). Nie jest to jakis wielki problem, ale mysle ze oslabia calosc mechanicznie (a przy wtyczce majstruje sie czesto)
- mozna by wybrac gniazdo USB latwiejsze w montazu, bez hotaira i solderpasty ciezko lutowac
- cewka 4,7uH ma pady lutownicze od spodu - rowniez ciezko ja bedzie przylutowac komus bez hotaira
- warto zaktualizowac instrukcje bo conajmniej jeden element jest inny niz na liscie i zamiast 2 kondensatowow 220nF sa 3, co moze troche zmylic
- moze warto przejsc na uklady w rozmiarze 0805 - latwiej bedzie lutowac mniej wprawionym
- przydaloby sie w zestawie gniazdo do baterii zeby nie trzeba jej bylo lutowac i mozna bylo latwiej podmienic (np. na druga wczesniej naladowana, gdy jedna nam sie wyczerpie)
- w wyswietlaczu przydalyby sie dluzsze piny zeby byl blizej obudowy (jej matowosc sprawia ze staje sie mniej czytelny im dalej jest od powierzchni)
- srubki do skrecenia moglyby byc dluzsze, nie trzeba by poglabiac otworow.

Poza tym bardzo fajny miernik w fajnej cenie i bardzo szybka wysylka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.