Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 18:42

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 15 wrz 2016, 08:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
Radauskas pisze:
notgroove, klatkowanie na "Twoim" filmie jest "o niebo" mniejsze niz u mnie,.. jest to jakość jaka by mnie zadowoliła. I rozumiem, że ten film na YT jest w 24 fps ? ( bo nie zaznaczono inaczej ). Czyli można wrzucić coś na YT przy 24 fps żeby było płynne ? :) Mam troche wrażenie, że mielimy ten temat szukając przyczyn "klatkowania" w umiejetności dobierania parametrów i żyłując parametry karty. To wszystko oczywiście ważne i ma znaczenie. Ale skoro producent taką (moją) kartę uznaje to powinna być ok. ( ale spróbuje lepszej ). Ja byłbym zadowolony gdyby najpopularniejsza sportowa kamera na świecie, czyli GoPro filmowała równie płynnie jak rekreacyjna Toshiba Camileo bez tej całej ekwilibrystyki, którą trzeba wykonać przy GoPro, a i tak jak sądze efekty będą marne. Uważam, że cały ten wielki sukces rynkowy GoPro to dobra reklama i marketing, a nie rzeczywista jakość. Dla mnie tak klatkujący obraz to porażka i uważam, że głównie winna jest tu sama kamera. Chętnie potestowałbym pare różnych chińczyków i prawdopodobnie trafiłbym na jakąś kamere, która lepiej by sobie z tym radziła. Ale póki co męcze dalej swoją GP4S.

EDIT - scalenie

matulekpl pisze:
U mnie też widać jakieś klatkowanie??

bo ja nie widzę.. co prawda YT zepsuło jakość, ale klatkowania ni hu hu...

U Ciebie wszystło ładnie 1080/60 i jeszcze pzy zachodzie słońca ( dłuższa migawka ) - wyszło ładnie.
Jaką masz wersje GP4? Bo moja Silver nie ma 60 fps przy 1080,.. max 50.


Zeby było ładnie na tubie trzeb asie trzymać ich wytycznych.

50 klatek masz bo wybrałeś w kamerze tryb PAL, w ustawieniach wybierz NTSC a 60 klatek się pojawi w opcjach rozdzielczości.

Co do ekwilibrystyki. Kamera (tak jak aparat) jedynie rejestruje obraz, jaki to będzie obraz zalezy od "operatora".

Nagrywasz w 50kl/s kompresujesz do 24kl/s Youtube przerabia to na 30kl/s ... po drodze masz swój program do odróbki plus jeszcze Youtube. Na początek ustaw kamerę w NTSC i filmuj w 60kl/s potem ewentualnie kompresuj do 30kl/s w pełnej rozdzielczości i wyłącz wszelki re-sampling w oprogramowaniu którego używasz. I sprawdź rezultaty. Klatkowianie w tym przypadku to nie karta, moim zdaniem.

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 08:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Rozumiem, że potem trzeba przekonwertować z NTSC na PAL (?) Nie będzie tu utraty jakosci ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 09:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Jackuzy pisze:
Klatkowianie w tym przypadku to nie karta, moim zdaniem.


Zerknij na materiał prosto z kamerki na drugiej stronie.
Ja troszkę podejrzewam kartę.

Ale nie ma to dramatycznego wpływu w tym materiale.

Zwróćcie uwagę jeszcze na drzewa, trawy i flagi.
One poruszają się płynnie gdyż stosunek ich ruchów do ilości rejestrowanych klatek jest na wystarczającym poziomie.
Obraz jest rejestrowany jako całość a nie jako wybrane elementy.
Fakty iż podczas kodowania takie wartości brane są pod uwagę ale to problem niskiego bitrate który w tym materiale jest na dość dobrym poziomie bo 30mb/s

Radauskas pisze:
Rozumiem, że potem trzeba przekonwertować z NTSC na PAL (?) Nie będzie tu utraty jakosci ?

Utrata jakości to pojęcie względne.
NTSC i PAL to tylko standard który w tym przypadku ograniczmy myślowo tylko do ilości klatek.

Do jakiego formatu i z jaką jakością będziesz renderował zależy od Ciebie.
Poza rozdzielczością i ilością klatek jest jeszcze bitrate czyli jakość samego materiału czyli klatek.
To tak samo jak z kompresją obrazu. Rozdzielczość może być taka sama ale jakość a przy tym rozmiar/waga inna.
Teraz wszystko nagrywa w FHD a rozpiętość w jakości jest olbrzymia głównie przez jakość czyli bitrate i stosowane kodeki.

Video to bardzo obszerny temat.
Sam nie jestem specjalistą i wciąż się uczę.
Tak samo z fotografią.
Rozdzielczość to najmniej ważna wartość jakości.

Obraz w 720p może być znacznie ostrzejszy, ładniejszy i wogle naj od kiepskiego 4K.

Prostym przykładem jest telewizja i kanały nadające w HD.
Porównajcie to z materiałem video z kamerek sportowych w FHD lub nawet bardziej zaawansowanych kamer FHD.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Ostatnio zmieniony czwartek 15 wrz 2016, 09:45 przez notgroove, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 09:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 31 maja 2012, 12:45
Posty: 653
Lokalizacja: Łódź
Obejrzałem... nie widzę "klatkowania", no chyba ze prowadzisz szybki obiekt wzrokiem, wtedy oko przeskakując za obiektem "klatkuje" ... patrząc w jedno miejsce (np. na prawy skraj drogi albo w samo centrum na latarnie, pojazdy poruszają się płynnie i nie widzę "latkowania". One jada tak szybko ze oko nie nadąża ... wystarczy patrzeć w stały punkt na obrazie i nagle, nie klatkuja ;] inne obiekty (trawa, liście ludzie nie "klatkują":)

_________________
:D MonsterQuads XR225 :D
:) Chcesz taką, daj znać :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 09:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Jackuzy pisze:
Obejrzałem... nie widzę "klatkowania", no chyba ze prowadzisz szybki obiekt wzrokiem, wtedy oko przeskakując za obiektem "klatkuje" ... patrząc w jedno miejsce (np. na prawy skraj drogi albo w samo centrum na latarnie, pojazdy poruszają się płynnie i nie widzę "latkowania". One jada tak szybko ze oko nie nadąża ... wystarczy patrzeć w stały punkt na obrazie i nagle, nie klatkuja ;] inne obiekty (trawa, liście ludzie nie "klatkują":)


Wzroku to trzeba Ci pozazdrościć :)
Należysz chyba do tej grupy ludzi którzy nie zwracają na to uwagi lub tego nie widzą.

Ja to widzę gołym okiem.
Wystarczy też rozebrać film na pojedyncze klatki i wyraźnie widać jak szybko poruszający obiekt przeskakuje o znaczną odległość 11pix.

Ale ja bym przestał się czepiać tego klatkowania.
Kupił bym szybszą kartę nawet jeśli nic się nie poprawi ale szybsza zdecydowanie się przyda.
No i zagłębił się w temat filmowania i renderowania bo bez tej wiedzy to można sobie tylko swoje teorie tworzyć...nie koniecznie właściwe i potem mieć pretensje że kamera kiepska :)

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 10:08 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
notgroove pisze:
Kupił bym szybszą kartę nawet jeśli nic się nie poprawi ale szybsza zdecydowanie się przyda.

Ta,.. przyda się,. to będzie 3-cia karta do tej kamery :)
A kwestia renderowania chyba nie gra roli jeśli oglądamy materiał źródłowy (?)
Wrzuce jeszcze kilka sekund z drona jak wolno obraca się przy markizie w paski nad moim tarasem. Obrót drona wolny, a paski "szarpią" obraz jak diabli. Oczywiście wrzuce materiał źródłowy na serwer :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 11:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Z kartą to tylko moja osobista opinia bo puki nie ma drugiej szybszej to nie mogę powiedzieć że miałem rację.
I uważam że należy kupować karty z dobrym zapasem szybkości a ta jest na styk.
Wiele źródeł podaje też że realne minimum to 48MB/s tym bardziej że deklarowana prędkość może być niższa.

Przestaw format na 60fps i będziesz bardziej zadowolony.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 18:06 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Musze przyznać, że po przełaczeniu na NTSC 60 fps jest zdecydowanie lepiej. Płynnością GoPro dorównuje tu 30 fps w Toshibie :) Pojawiają się za to pojedyncze szarpnięcia obraz co kilka sekund. To pewnie juz kwestia komputera bo pojawiają się za każdym razem w różnych momentach.
Musze kupić jakisprogram do obróbki video, który umożliwi mi tworzenie filmów o wybranych parametrach ( format, rozdz., fps ) Mój obecny program jest zbyt prosty i nie daje wyboru fps.
Jaki program polecacie do 300,- pln ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 19:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
http://sklepwideo.pl/programy.php

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 15 wrz 2016, 21:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
notgroove pisze:

O tym, że wybór jest duzy to ja wiem. Chodzi mi o podpowiedź, który program jest "friendly" i zaspokoi moje potrzeby, a który omijac szerokim łukiem. Kiedyś robiłem cos na jakims programie i był straaasznie trudny do ogarnięcia.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 06:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12329
Lokalizacja: Mikoszewo
Radauskas pisze:
Chodzi mi o podpowiedź, który program jest "friendly" i zaspokoi moje potrzeby

To wiesz tylko ty. Prawda jest taka że co jednemu powidło, drugiemu trucizna. Ogniste dyskusje na ten temat już tu były i każdy soft miał swoich zagorzałych tak zwolenników jak i przeciwników. Ja używam Sony bo akurat się nawinął przy przesiadce z WMM i trochę go skląłem bo tam wszystko inaczej ale pewnie jakbym się przesiadał na cokolwiek innego, też bym to na początku sklął zanim bym się nauczył co do czego.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 11:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Myślę że Sony Vegas będzie dobrym wyborem.

Nie wszystko co łatwe w obsłudze jest dobre bo z reguły ma małe możliwości.

Powinieneś pobrać wersje próbne i sprawdzić jaki program najbardziej Ci odpowiada.
A puki nie ogarniesz samej tematyki to pewne rzeczy mogą wydawać się za trudne.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 19:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 277
Lokalizacja: Starachowice
do Radauskas,jeszcze raz proponuje zapodać sobie szybszą karte ,SD Ultra to podstawa,od trzech lat nie mam i nie mialem takich problemow jak Ty z nagrywanym-odtwarzanym obrazem z gopro3+ ,pierwsze co zrobilem po zakupie kamerki to zakupilem najszybszą karte wtedy jaka tolerowała kamerka i na jaką mi pozwał budzet,16G SanDisk kl 10 ,obecnie używam podobnej 32G kupionej za male pieniadze w biedronce -bezproblemowo w gopro i porownywalnej Sony hdr-AS20 ktorej tez uzywam,owszem byly problemy na początku jak..........kasowalem zdjecia,pliki filmow i usilowalem potem nagrywac-roznie z tym bywalo,czasem efekty przeskakiwania klatek czy podobne do "żabkowania" jak nazwales do zwiechy kamerki włącznie w czasie nagrywania -powod- pofragmentowana mocno karta wiec klopoty murowane,teraz co najmniej defragmentuje karte przed nagraniem ( po kasowaniu plikow) a najlepiej ją sformatować,
nie mam GH4 wiec nie mam monitorka i nie wiem jak toto "cudo" swieci i jak wygląda to skakanie klatek przy podglądzie na zywo wiec dzisiaj z ciekawosci zapodalem gopro przez hdmi do TV LCD i postawilem na parapecie czekając na jadące autka.....obraz zyleta i płynny mimo ze TV 65cali i odswiezanie realne tylko 400hz,zaczalem wymachiwac reką przed obiektywem kamerki...........efekt byl taki ze chcialbym zeby kamerka nagrywała tak jak widać na podglądzie na żywo, to takie moje spozstrzezenia i doswiadczenia,zrob testy z kartą Ultra SD i zobacz jak to wygląda u Ciebie,

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
sogun pisze:
powod- pofragmentowana mocno karta wiec klopoty murowane,teraz co najmniej defragmentuje karte przed nagraniem ( po kasowaniu plikow) a najlepiej ją sformatować


Kolego przestań więc to robić...no chyba że szybko chcesz zabić kartę.
Nie defragmentuje się karty pamięci żadnego typu a szczególnie SSD.

Po pierwsze defragmentuje się... ...ale dane jeśli są pofragmentowane a nie pustą kartę!!!

Karty pamięci należy FORMATOWAĆ!!!!
Sam sobie pewnie robiłeś problemy z wydajnością kasując dane zamiast formatować.

Defragmentacja kart pamięci tylko je zabija.
A usilna próba defragmentacji dysków SSD drastycznie skraca czas bezawaryjnej pracy i doprowadza do zniszczenia bo dane na dyskach SSD celowo są pofragmentowane ponieważ zapisywane są wg. wieku komurki a nie kolejności wolnego miejsca.
Pozwala to na maxymalne wydłużenie żywotności takiej pamięci.'

sogun pisze:
...zrob testy z kartą Ultra SD...

Nazewnictwo nie ma tu nic do rzeczy...to tylko kwestia producenta.
Istotne są dane techniczne karty.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 16 wrz 2016, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 02 kwie 2014, 12:03
Posty: 277
Lokalizacja: Starachowice
:) chyba juz od dobrych 10 lat tak postepuje z wszystkimi swoimi kartami SD w roznych kamerach i jakoś żyją i mają sie dobrze,robiłem tak z SD i z micro SD -nie zauwazylem roznicy ,czytaj uwaznie-nie defragmentuje pustej karty przeciez to bez sensu, chyba przesadzasz,no ale teoria i praktyka widać nie idą w parze,caly pic polega na tym ze na gopro na wolnej karcie sie nie pojedzie to tak jak z autkiem i z olejem ,dziadoskim o "takiej samej" lepkosci zarżniesz silnik a na dobrym markowym zrobisz setki tys km,są lepsze karty niz SanDiski ale sie do nich przekonalem - przezyją wszystko tak jak i kamerka gopro :)

_________________
Pozdrawiam Darek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.