Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 12 gru 2019, 17:14


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 14 wrz 2016, 20:33 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
SanDisk Extreme

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Ale jaką ma prędkość zapisu bo są też takie z tylko 30MB/s

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Piszą, że zapis do 40Mb/s. To jest karta z listy "polecanych" przez GoPro więc raczej powinna nadążać

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
40MB/s zapisu to za mało.
Minimum to 48MB/s.

Podaj jaką konkretnie masz kartę SanDisk Extreme bo powinieneś mieć Ultra.
Prędkości podawane na karcie to prędkości odczytu a nie zapisu.
Zapis jest czasem nawet o połowę wolniejszy.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Lista GoPro
https://gopro.com/help/articles/Block/m ... iderations
I moja
http://sandisk-store.pl/pl/p/SanDisk-Ex ... i/23077795

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Niestety moim zdaniem 40MB/s zapisu to karta która może nie gwarantować wystarczającej prędkości zapisu.
Tym bardziej w trybie protune.
Wiele kart z tej listy przekracza 48MB/s.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:42 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
A ja uparcie wróce do filmu z pierwszego postu. Czemu rekreacyjna kamera Toshiba Camileo przy fps30 i karcie SD Class10 jest w stanie nagrać w miarę płynnie poruszające się auta ? Na żadnym z filmów GoPro nie ma tej płynności jak na Toshibie. Jako ciekawostke wrzuce jeszcze jeden króciutki film z mojej poprzedniej 3+ black. Syn pojechał z kolegami busem na wakacje na Gibraltar. Obejrzałem filmy z wyjazdu i krew mnie zalała bo tych filmów nie dało się oglądać,.. oczy bolały. Ja wiem, że z ręki,... ale to jest totalna masakra ! Od tego momentu zaczęła się moja walka z GoPro :) A tą Toshibą też pare filmów z ręki nakręciłem i takich "efektów" nie ma.
https://www.youtube.com/watch?v=8TSDVV0TM7U

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 21:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Radauskas pisze:
Czemu rekreacyjna kamera Toshiba Camileo przy fps30 i karcie SD Class10 jest w stanie nagrać w miarę płynnie poruszające się auta ?

Bo bitrate jest niższy i karta może być wolniejsza.

Zobacz pierwszy lepszy materiał bardziej pro i też obraz "klatkuje" aczkolwiek mniej bo parametry kamery odpowiednio dobrano.


Inne materiały już GoPro możesz sobie sam porównać.

Ja bym zdecydowanie zmienił kartę na szybszą, kręcił przy max fps, w protune i w słoneczne dni z filtrem polaryzacyjnym.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
U mnie też widać jakieś klatkowanie??

bo ja nie widzę.. co prawda YT zepsuło jakość, ale klatkowania ni hu hu...

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:10 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
notgroove, klatkowanie na "Twoim" filmie jest "o niebo" mniejsze niz u mnie,.. jest to jakość jaka by mnie zadowoliła. I rozumiem, że ten film na YT jest w 24 fps ? ( bo nie zaznaczono inaczej ). Czyli można wrzucić coś na YT przy 24 fps żeby było płynne ? :) Mam troche wrażenie, że mielimy ten temat szukając przyczyn "klatkowania" w umiejetności dobierania parametrów i żyłując parametry karty. To wszystko oczywiście ważne i ma znaczenie. Ale skoro producent taką (moją) kartę uznaje to powinna być ok. ( ale spróbuje lepszej ). Ja byłbym zadowolony gdyby najpopularniejsza sportowa kamera na świecie, czyli GoPro filmowała równie płynnie jak rekreacyjna Toshiba Camileo bez tej całej ekwilibrystyki, którą trzeba wykonać przy GoPro, a i tak jak sądze efekty będą marne. Uważam, że cały ten wielki sukces rynkowy GoPro to dobra reklama i marketing, a nie rzeczywista jakość. Dla mnie tak klatkujący obraz to porażka i uważam, że głównie winna jest tu sama kamera. Chętnie potestowałbym pare różnych chińczyków i prawdopodobnie trafiłbym na jakąś kamere, która lepiej by sobie z tym radziła. Ale póki co męcze dalej swoją GP4S.

EDIT - scalenie

matulekpl pisze:
U mnie też widać jakieś klatkowanie??

bo ja nie widzę.. co prawda YT zepsuło jakość, ale klatkowania ni hu hu...

U Ciebie wszystło ładnie 1080/60 i jeszcze pzy zachodzie słońca ( dłuższa migawka ) - wyszło ładnie.
Jaką masz wersje GP4? Bo moja Silver nie ma 60 fps przy 1080,.. max 50.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
już nie mam. miałem gopro hero 4 black.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:15 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Czy ja dobrze mysle ? - Plik video 250 MB, trwający 60 sekund czyli prędkość zapisu 250/60=4,16 MB/sek ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
No niestety problemem jest tylko umiejętność kręcenia filmów i doboru ustawień czy też dostosowania warunków pracy kamery do oczekiwanych rezultatów.

Video to nie tylko rozdzielczość i klatki na sekundę.
To też ISO, prędkość migawki, przysłona, bitrate, prędkość zapisu...na to można wpływać pośrednio np stojąc filtry skoro nie mamy trybu Manual.
Jak również dobrodziejstwa trybu protune czyli takie prawie video raw.

Zwróć uwagę na inne materiały wyplute z GoPro.
A dowodem na to iż jeszcze musisz bardziej zagłębić się w tematykę filmowania i post produkcji skoro tak drążysz jest fakt iż kilka sztuk kamerek udowodniło Tobie że efekt jest podobny czyli problemem nie jest kamera sama w sobie.

EDIT - scalenie

matulekpl minimalnie ale to materiał w 60 klatach progresywnych więc naturalnie jest płynniej pomijając faktycznie obcięty bitrate.

Taki materiał dobrze jest troszkę spowolnić i fajnie zmiękcza/wygładza nam gwałtowne ruchy.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:24 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
notgroove pisze:
A dowodem na to iż jeszcze musisz bardziej zagłębić się w tematykę filmowania i post produkcji skoro tak drążysz jest fakt iż kilka sztuk kamerek udowodniło Tobie że efekt jest podobny czyli problemem nie jest kamera sama w sobie.

A mi to właśnie udowadnia, że te kamery tak mają :)

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 23:40 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Radauskas pisze:
Czy ja dobrze mysle ? - Plik video 250 MB, trwający 60 sekund czyli prędkość zapisu 250/60=4,16 MB/sek ?


Tak tego nie obliczysz bo obraz z kamery nie jest nagrywany bezpośrednio na kartę tylko przechowywany jest w buforze kamery a potem jest przesyłany na kartę pamięci i tu powstaje problem z zapisem bo bufor musi zostać jak najszybciej zwolniony na kolejne dane. Dlatego tak ważna jest prędkość zapisu na karcie.

Oczywiście samo urządzenie (kamera) też ma swoje ograniczenia prędkości więc super szybka karta nie poprawi osiągów zapisu a jedynie pozwoli na maxymalną prędkość zwalniania buforu.

Również karta karcie nie równa mino takich samych parametrów.
Jednego producenta może być faktycznie bardziej wydajna a innego mniej.
Na prędkość zapisu ma też wielkość pliku. Jeden duży plik szybciej się zapisze niż kilkanaście o tej samej sumarycznej wielkości.

EDIT - scalenie

Radauskas pisze:
notgroove pisze:
A dowodem na to iż jeszcze musisz bardziej zagłębić się w tematykę filmowania i post produkcji skoro tak drążysz jest fakt iż kilka sztuk kamerek udowodniło Tobie że efekt jest podobny czyli problemem nie jest kamera sama w sobie.

A mi to właśnie udowadnia, że te kamery tak mają :)


Kamerki mają różne parametry.
Trzeba wiedzieć jak się ma to do jakości produkowanego obrazka lub do jakich scen można użyć.
Sceny dynamiczne potrzebują większej ilości klatek by obraz był płynny.

Jak zrozumiesz jaki wpływ na rejestrowany obraz mają poszczególne parametry to lepiej będziesz wiedział jak filować lub jakiego dodatkowego wyposażenia musisz użyć.
Musisz też zaczerpnąć wiedzy jak obrobić i zapisać materiał video.

PS.Do puki nie ogarniesz się z kamerką to nie łącz za bardzo jakości nagrania ze swoim modelem (dronem).

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Ostatnio zmieniony środa 14 wrz 2016, 23:49 przez notgroove, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.