Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 09 gru 2019, 06:50


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 13 wrz 2016, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Kolego ale Ty nam prezentujesz materiał w 720p przy 24fps a opis w filmie sugeruje że obraz jest w 1080 i 50fps.
Więc czego Ty się spodziewasz??
Pomijam już bitrate na poziomie 3300kb/s

Zacznij poprawnie renderować pliki jakimi się posługujesz :)

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12434
Lokalizacja: Mikoszewo
I nie wrzucaj ich na YT który je wymiętosi do cna z wszelkiej jakości tylko na jakiś google drive czy pokrewny...

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 20:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Rozdzielczości i fpsów mu nie ograniczy...jedynie bitrate może a szczególnie przy słabym necie.

Nie mniej rada dla sprawdzenia Twoich plików jak najbardziej trafna.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 21:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Może ja czegoś nie kumam. Czy jeżeli kopiuje plik z karty na twardy dysk i oglądam ten plik na komputerze to ja go jakoś renderuje ? Chyba oglądam go w 100% zgodnie z parametrami nagranymi ? Czy może odtwarzacz w komputerze ten plik przy oglądaniu już jakoś renderuje ?
Bo na oglądanym pliku z kamery mam dokładnie to samo.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 22:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 lip 2015, 05:27
Posty: 55
Wrzuć gdzieś plik i udostępnij.

_________________
Reptile 500 APM 2.6 - rest
S550 Apm 2.6 hexa
ZMR250 cc3d http://tnij.org/zmr250 - rest
QAV210
Quanum v2, Syma X5SC
Foty: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=13&t=34680


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 22:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Dobrze "kumasz". Ale nie możesz pisać że 24p wygląda tak samo jak 50p bo nie wygląda.
Na YT pokazałeś totalne padake bo w 24p i bardzo niski bitrate. Ponadto w tle jest dużo obrazu statycznego co nieco podkreśla niepożądany przez Ciebie efekt gdyż auta poruszają się bardzo szybko.

Często obraz nagrany z powietrza jest przy 60 lub 50p i nieco spowolniony w postprodukcji i zapisany do np. 50 lub 30p.
Już sam taki zabieg dodaje fajniejszej miękkości i płynności obrazu.
Plus często stabilizacja.

Np nagrywając w 4K można bardzo dobrze wystabilizować obraz i zapisać do FHD.

Czasem można się zorientować że film normalnie miał straszne drgania po szybko latającej flarze w słoneczny dzień.

Wrzuć nam surówkę na jakiegoś dropboxa, google albo co tam chcesz.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Ostatnio zmieniony wtorek 13 wrz 2016, 22:21 przez notgroove, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 22:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
I własnie o to chodzi, żeby pokazać ruch na tle bezruchu. po takim filmie uznano mi reklamację na poprzednią kamere i dostałem nową. Pierwszej reklamacji, bez takiego filmu w załaczniku nie uznali :) Wrzuce gdzieś plik i dam namiar.
P.S.
Gdzie na YT mogę podejrzeć parametry filmu ? Jakoś nie mogę znależć skąd wiadomo że fps jest 24 ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Widocznie nie sprawdzali albo nie chcieli cie słuchać i uznali reklamację.

Co do filmu to rozdzielczość widzisz w ustawieniach. Gdyby był 50p to była by informacja przy rozdzielczości.
Ponadto możesz sobie ściągnąć filmik z YT i zobaczyć w jakiej maxymalnej jest jakości.
A przede wszystkim to sam powinieneś wiedzieć do jakiego formatu renderujesz.

Jest jeszcze jedna sprawa...szybkość twojego monitora i odświeżanie ale to już chyba modne w dzisiejszych czasach :)

Daj nam te surowe surowe pliki.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 13 wrz 2016, 23:04 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Szczerze mówiąc przy renderowaniu nie wybieram fps. "Mój" program pyta mnie tylko o rozdzielczość i format,.. i wio!
Ale powtarzam to co napisałem już tu wcześniej i na YT - ja te skoki aut widze bardzo wyraźnie na monitorku w GoPro przy podglądzie bez nagrywania ! Tu juz nie może być mowy, o renderowaniu, monitorze itp. Chyba, że monitorek w GoPro pokazuje 24 klatki bez względu na format zapisu.
Pierwszy raz wrzucam cos na dysk Google,.. mam nadzieje, że da się pobrać. To filmik z GP 4 Silver.
https://drive.google.com/open?id=0B-ia6 ... G90Zjl4Ync

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 00:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Odwołam się jeszcze w tym temacie do zamieszczonego filmu.

Teraz materiał jest znacznie lepszy.
A brak płynnego obrazu przy szybko przejeżdżających autach no jest jaki jest i właściwie inny nie może być.
Auto by przelecieć obraz od prawej do lewej potrzebuje 2s co przy rozdzielczości 1080p daje nam przemieszczanie na statycznym tle auta w skokach co 11pixeli czyli prawie tyle co mała literka w napisie McDonald's.

1080/2s=540
540/50=10,8 czyli w zaokrągleniu w ciągu 1s auto skacze co 11pix by po 2s przelecieć cały obraz.

Pomiar dokonałem na podstawie srebrnej Toyoty Yaris z czasu 0:40.

Przy obrazach bardziej dynamicznych w całym kadrze nie będzie widać aż takiego efektu a widz będzie mniej na to zwracał uwagę.

Podrzucam pierwszy lepszy materiał naświetlający wpływ jaki ma ilość klatek na płynność obrazu:


Możesz np założyć filtr polaryzacyjny. To powinno spowodować wydłużenie czasu migawki przez co ruchomy pojazd będzie mniej ostry ale za to będzie wydawało się że przejeżdża bardziej płynnie bo będzie bardziej "rozmyty" między klatkami.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 07:26 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
O ile przy szybko jadących autach jestem w stanie to zrozumieć o tyle przy wolno jadących - nie. Pech chciał, że auta jechały na filmie w miare szybko. Jak jadą wolniej to ten efekt widać jeszcze bardziej. Kiedy kamera jest w wolnym ale stabilnym ruchu to kontury przedmiotów na ekranie poruszają się skokowo. To jest męczące dla wzroku. Znajde jakiś przykład i wrzuce po południu.

P.S.
Wróce jeszcze do mojego pierwszego filmiku - tam jest taka sama sytuacja nagrana rekreacyjną kamerą Toshiba camileo. Filmowane przy 30 fps i auta jadą zdecydowanie płynniej niz we wszystkich GoPro. Czyli może być lepiej nawet przy 30 fps ? Jak widać - może.

P.S.2
Mój angielski jest słabiutki więc może coś przeoczyłem w filmie powyżej ( obejrzany na szybko w pracy ) ale zastanawia mnie opis filmu w 5-tej minucie " 48 fps mode, but actually 24 fps". O co tu chodzi ? Gdzie i jak mozna ustawić 48 fps ale w rzeczywiśctości mieć 24 fps ?

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 16:16 
Offline

Rejestracja: wtorek 23 wrz 2014, 19:15
Posty: 151
Lokalizacja: Wrocław
Nie jestem specem od fotografowania czy filmowania, ale może chodzi po prostu o czas otwarcia migawki? Może to właśnie to powoduje wrażenie "skokowości" nagrywanych obrazów. W tym filmie jest am wytłumaczone o co z tym chodzi i jakie daje to efekty.Zobacz fragment od 2:22

https://www.youtube.com/watch?v=9Cy7p_QNtmU

Wydaje mi się, że objawy na twoich nagraniach przypominają efekt krótkiego czasu naświetlania. Jeżeli tak, poszukaj opcji manualnego ustawiania stopnia otwarcia migawki. Może producent świadomie zaimplementował taki efekt, by zwiększyć dynamizm nakręconych scen. Ja osobiście także tego nie lubię, irytuje mnie zwłaszcza w ujęciach z wielowirnikowców wykonujących obrót wokół osi. Panorama wydaje się wtedy skakać, tak jakby nie nadążała za obiektywem ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
Tak jak pisałem wyżej czas migawki też ma na to wpływ.
Szybkość migawki też ma wpływ na zapis klatek dlatego np by zniwelować efekt jello zakłada się na obiektyw filtr który ograniczy przepływ światła co z kolei wymusza wydłużenie czasu migawki.

Normalnie przyjmuje się że prędkość migawki powinna być dwukrotnie większa od ilości klatek czyli przy 24fps lub 25fps migawka powinna być ustawiona na 1/50. Przy 50fps na 1/100 a przy 60fps na 1/120.

Co prawda GoPro powinno sobie radzić w tych zakresach ale widocznie przy bardzo nasłonecznionym obrazach czas migawki jest zbyt krótki.

Nie mam teraz GoPro by zaprezentować różnicę przy używaniu filtrów ale polecam zrobić sobie taki test jeśli masz możliwość.
Wymusi to wydłużenie czasu migawki.

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 17:19 
Offline

Rejestracja: czwartek 26 lis 2015, 00:05
Posty: 209
Lokalizacja: Warszawa
Mam taki filterek. Raz go użyłem ale i tak obraz z drona mi drżał więc skupiłem się na szukaniu problemów w dronie i gimbalu, bo z pewnością jakiś problem z nimi mam. Kamera to osobny temat i mam zamiar tego filterka w przyszłości uźywać.

_________________
Klon Symy 5 ( wiele razy na drzewach wieszanej ), IRIS+


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 14 wrz 2016, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 mar 2014, 23:24
Posty: 519
A napisz jeszcze jaką konkretnie masz kartę pamięci...

_________________
DJI Mavic Pro - DJI Inspire 1Pro X5 - DJI S1000 - Canon - Sony - Panasonic - Sigma - HiTec - DJI - 3DR - Align


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.