Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 lut 2020, 19:13


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 15 maja 2016, 23:56 
Offline

Rejestracja: piątek 11 gru 2015, 10:22
Posty: 443
Kuczy zaczyna to wyglądać jak trzeba. Sam jestem zaskoczony wynikiem przyśrubowania.
Nie ma może jakiegoś minimalnego luzu na samych ściągaczach który jest widoczny dopiero jak quad jest mocniej maltretowany przez wiatr?

RW jaką wersję płytki storm32 ma Twój gimbal? Względem tego co ma kuczy to masz mocniejsze silniki - przynajmniej tak z opisu wychodzi.

Jak wygląda samo wyważenie kamery na tym ustrojstwie?

Waham się obecnie między:
HSM-4206 V3 i
Rctimer IMP 3d ze stormem + 2 imu

Niestety w drugim przypadku ciężko o pewne źródło zakupu "golasa" bez kontrolera.

_________________
Syma X5C -> "Drewniak X5C"
S500 Black -> "Szlajacz" Black Snapper PRO L
GEPRC ZX5 190
I różne mikroby 1103, 1304...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 04:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
Poszło na maila :-)
Tylko zachowaj swoją kolejność silników oraz wejścia RC, bo możesz mieć inne niż u mnie.


Dzięki serdeczne :)

Szper pisze:
Kuczy zaczyna to wyglądać jak trzeba. Sam jestem zaskoczony wynikiem przyśrubowania.
Nie ma może jakiegoś minimalnego luzu na samych ściągaczach który jest widoczny dopiero jak quad jest mocniej maltretowany przez wiatr?


na samych śrubach nie ma luzu, tyrytytki jakimi przymocowana jest górna płyta do rurek też są dość mocno.. jakoś metodą prób i błędów muszę dojść do przyczyny. Pytałeś się RW wiem, ale moja wersja płytki jakby coś - 1,31 a soft wgrałem najnowszy (2,03)

Szper pisze:
Względem tego co ma kuczy to masz mocniejsze silniki - przynajmniej tak z opisu wychodzi.


hmm... to może w moim "chińczyk" pożałował i są ogólnie za słabe do takiej konstrukcji i wagi całości? porównam sobie typy podczas dnia, bo teraz czas do pracy :)


Dzięki Wam serdecznie - zobaczę obadam, coś nakręcę ;)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 12:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Nie wiem jaką mam wersję płytki - ciężko by mi było się do niej teraz dostać :-D

Możesz dojść metodą prób i błędów, a potem się okaże, że przy pewnym konkretnym przechyleniu, wchodzi ci w wibracje :-P

W storm32 można podłączyć 2 sensory. Podobno jest lepiej a gimbal działa w szerszym zakresie kątów, ale nie sprawdzałem.

Zdaje się, że na forum jest cały temat o storm32 ale póki co nie byłem aż tak zdesperowany by tam zaglądać :mrgreen:

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 13:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
W storm32 można podłączyć 2 sensory. Podobno jest lepiej a gimbal działa w szerszym zakresie kątów, ale nie sprawdzałem.


podejrzałem twój setup w notatniku i właśnie zauważyłem, że korzystasz tylko z sensora na podnóżce z kamery - podczas, gdy można włączyć drugi - na "płycie głównej" storma - czy to coś polepsza- nie wiem :D a co do kątów - osobiście korzystam tylko z przechylania kamery góra - dół i tak sobie przymocowałem kabelki, i ustawiłem potencjometr w apce, że w górę oraz w dół mogę obrócić się po 90st - ale jak w dół ma to sens, to w górę w ogóle - chyba że chcę w trakcie lotu spojrzeć, czy z silnika YAW nie leci dym - hihihihih :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 13:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
ja staram się za bardzo nie ruszać, bo mam tyle przewodów przeciągniętych przez oś, że głowa boli :-D

2x 3 przewody silnikowe, do sensora, podgląd video, sterowanie migawką :-)
Tylko zasilania nie ciągnąłem, bo to niebezpieczne - jakby się przewód skręcił, to mogło by się zrobić zwarcie. Ładuję akumulatorek bez ściągania kamerki. Jakoś mnie rzepy nie przekonały, dlatego kamera jest przyklejona na taśmę gąbczastą i opasana trytytkami :-)

Jesteś pewien, że drugie żyro+acc jest na kontrolerze, a nie trzeba podłączać osobnego sensora do tego drugiego gniazda?

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
Jesteś pewien, że drugie żyro+acc jest na kontrolerze, a nie trzeba podłączać osobnego sensora do tego drugiego gniazda?


wg obrazka (wersja 1.1 płytki):
Obrazek
jest tam chip - po prawej stronie od procka - z opisem osi X,Y,Z - nie mam zdjęcia na którym widać oznaczenie układu, ale też mam podobny chip, a przy kalibracji wewnętrznego IMU zmieniają się cyferki, potem stabilizują, więc wychodzę z założenia, że jakby układu nie było - to by się nie kalibrował to raz.

Dwa - pierwsza zakładka:
Obrazek
IMU1: OK
IMU2: OK

więc raczej jest :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 14:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 lis 2014, 11:32
Posty: 121
Lokalizacja: 3city
jest drugi sensor na płytce. Mam też storma i korzystam z obu czujników. Jest zauważalna różnica. Co prawda używam go jako gimbala ręcznego do GP4 ale zasada ta sama.

_________________
Dronoza w stopniu zaawansowanym, choroba przenoszona przez wielowirnikowce. Tego nie da się wyleczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 15:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
To może pod dodatkowe gniazdo przychodzi magnetometr, bo jest o nim wzmianka.

Mam tu niby płytę v1.31 a w konfiguratorze pokazuje v1.30.

A jak tam wygląda sprawa firmware? Bo ja kupiłem płytkę bez możliwości aktualizacji softu (aktualnie v0.7).
Od czego to zależy i czy coś można spieprzyć jakbym usiłował wgrać nowszy?

Rzeczywiście jest na płycie MPU6050 (kwadrat 6x6 nóżek) czyli ACC+GYRO. W konfiguratorze jest do wyboru x,y lub full.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 16:44 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 15:49
Posty: 66
kuczy pisze:
Szper pisze:
Względem tego co ma kuczy to masz mocniejsze silniki - przynajmniej tak z opisu wychodzi.


hmm... to może w moim "chińczyk" pożałował i są ogólnie za słabe do takiej konstrukcji i wagi całości?

Mam ten gimbal, tylko wersję 2-osiową i do takiego samego wniosku doszedłem, już nie miałem siły kombinować (a przetestowałem w nim chyba wszystko co było można).
Moje silniki to 2804 i objawy identyczne jak Kuczy. Drgania horyzontu, szczególnie na wietrze i lotach w jakiejś osi. Gdy jest zawis to wydaje się nawet stabilnie, ale jak dochodzi ruch to wtedy drga.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 19:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Dziś w Gdyni cały dzień pada deszcz, więc nie ma szans na loty.... więc... z nudów wymyśliłem stanowisko do badania wpływu podmuchów wiatru na stabilizację :D - fajna nazwa co nie? taka prawie Hamerykańska :D

a serio - mam nadzieję, że się trochę pośmiejecie, ale według mnie jakiś sens to ma - nie ma drgań od śmigieł i silników, jest tylko widoczna (w postaci zaburzeń stablizacji) reakcja gimbala na wiatr:



Tak sobie myślę, czy to aby nie jest dobry sposób na ustawianie PIDów? - przecież obok może stać laptop z podłączonym do gimbala kablem.... wpadł mi pomysł, aby spróbować takich sztuczek w pracy, gdzie mamy kompresor i podmuchy mogą być większe - no i przede wszystkim nie dmucha gorącym powietrzem :D

PS - to jest reakcja po wprowadzeniu PIDów jakie udostępnił mi kolega RW Co Wy na to?

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 21:29 
Offline

Rejestracja: czwartek 19 mar 2015, 11:25
Posty: 131
Lokalizacja: Kraków
RW pisze:
To może pod dodatkowe gniazdo przychodzi magnetometr, bo jest o nim wzmianka.

.


Pod dodatkowe gniazdo można podłączyć drugi zewnętrzny IMU. Przydatne gdy płytka zamocowana jest np na ramieniu gimbala. Opisane w wiki storma :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
kuczy, świetne stanowisko badawcze :-D

Ja tam bym był zadowolony, jak na moje fotograficzne wymagania ;-)
No ale to sam musisz ocenić - zrób podobny test na swoich poprzednich ustawieniach.

waltz, najwyraźniej nie przeglądałem, bo w zestawie było co było i jakoś działało :-) A kontroler zamontowany na samej górze. Jedyne co ulepszyłem, to przeciągnąłem wszystkie kable przez osie i dodałem ferryta.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 maja 2016, 23:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 05 lis 2014, 11:32
Posty: 121
Lokalizacja: 3city
kuczy pisze:
z nudów wymyśliłem stanowisko do badania wpływu podmuchów wiatru na stabilizację :D - fajna nazwa co nie? taka prawie Hamerykańska :D


hahahhah, jesteś zdecydowanie chory na dronozę i gimbalozę. Stadium nieuleczalne. A jakbyś zawiesił koptera na sznurkach pod sufitem i dmuchał w niego z miotacza powietrznego? Byłaby jeszcze symulacja ruchu.

_________________
Dronoza w stopniu zaawansowanym, choroba przenoszona przez wielowirnikowce. Tego nie da się wyleczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 17 maja 2016, 06:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
paluchgda pisze:
hahahhah, jesteś zdecydowanie chory na dronozę i gimbalozę. Stadium nieuleczalne. A jakbyś zawiesił koptera na sznurkach pod sufitem i dmuchał w niego z miotacza powietrznego? Byłaby jeszcze symulacja ruchu.


Nie kuś ;-) - zapiszę się do jakegoś specjalisty od uzależnień, ale znając NFZ (nie mylić z NoFlyZone) - mam dobre kilka lat zabawy zanim doczekam terminu wizyty :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 maja 2016, 04:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Pogoda się poprawiła, więc i mogłem wypróbować gimbala z ustawieniami PID jakimi podzielił się kolega RW


_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.