Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 25 sie 2019, 15:21


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 maja 2016, 22:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
No i jeszcze dodam, że nie było w kopterze jeszcze GPSa, więc o żadnym wspomaganiu nie było mowy :-P Kontroler MultiWii CRIUS SE. Z baro też nie korzystałem, bo działało jak działało :-P

Filmik był kręcony kompaktową cyfrówką. Może i model z ażurowanymi ramionami z laminatu (GAUI 330XS z modyfikacjami) nie jest dobry na początek, no ale latałem bardzo ostrożnie, to większych uszkodzeń nie było :-) Części - faktycznie drogie i raczej nie do zastąpienia niczym innym albo wycięcia we własnym zakresie.

Jeśli chodzi o cholerne drgania ;-) to czasem jest tak, że pojawiają się przy pewnych konkretnych obrotach silników.

kuczy, na swoich nagraniach i tak masz małe drgania w porównaniu do mojej SJ4000 :-P A zmieniałeś w ustawieniach stabilizację obrazu? Bo u mnie jest bez różnicy - czy włączona, czy nie.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 22:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
Nie, w kamerze stabilizację mam wyłączoną, bo jak próbowałem nagrywać jeszcze bez gimbala, to obrazem trzesło nawet bardziej, niż w wyłączoną.

Wiem, ze programowo można usuwac wibracje, ale staram sie używać ja naj mniej "wspomagaczy" w kamerze, bo to takie troszkę oszukiwanie samego siebie ;)
Na probe do porownania.wlacze stabilizacje i zobaczymy... ale chyba z tego co pamietam noe za dobrze to dzialalo w kopterze - za to w aucie wbudowana stabilizacja jest super.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 22:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Taa, bo drgania są inne.

W samochodzie czy w ręce - mała częstotliwość, duża amplituda.
W sprzęcie latającym - duża częstotliwość, mała amplituda.

I stabilizacja może zgłupieć.
No chyba, że gumki gimbala niczego nie przenoszą.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 21:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
właśnie... apropos wibracji:

wróciłem do firmowych czarnych dumperów, i zablokowałem je prawie na sztywno dając w środek dystans - średnica idealnie pasuje do damperów - ściśnięte tyrytkami:

Obrazek

powstało z tego takie video:


czekam na komentarze - od siebie dodam, że w osi YAW coś mam jeszcze do poprawienia bo wpada w delikatne drgania przy obrocie quada. drgania jeszcze są, ale jest znaczna poprawa.
spróbuję niedługo w ogóle zamocować na sztywno i porównam.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 maja 2016, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 15 gru 2015, 21:35
Posty: 321
Lokalizacja: Gdynia
Nie mniej muszę powiedzieć, że wyszło to już całkiem dobrze po poprawoe dumperow. Teraz tylko czekam na dalszy rozwój projeku, w porównaniu z wcześniejszymi drganiami progress jest delikatnie ujmując spory.

_________________
Yuneec Typhoon Q500 4K
Nox3 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=38631
Youbi XV130 - http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=72&t=39039
ST10+
Spektrum dx6i
--------------------------
Nieuleczalnie uzależniony od latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2016, 06:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
BloodyLordV, dzięki kolego :)

Teraz poszedłem dalej - mam gimbala całkiem na sztywno (zdjęcie) i zobaczę jakie drgania się przenoszą - dziś będzie okazja coś nagrać. Myślę, że tak zostawię przez jakiś czas, bo to doskonały wskaźnik niewyważenia śmigieł i silników - więc pozostanie skupienie się na ich eliminacji.

Obrazek

Jeśli chodzi o sprawy techniczne - zastosowałem pręt gwintowany średnicy 3mm (1,49 zł za odcinek 1m w OBI).
górna jak i dolna płyta ma cztery nagwintowane otwory - resztę widać. ps - w jednym rogu płytki jest kondensatorek SMD - jakby ktoś szedł moim tropem - musiałem delikatnie spiłować bok jednej z tulejek, aby nie uszkodzić tego elementu.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2016, 12:06 
Offline

Rejestracja: niedziela 07 cze 2015, 23:49
Posty: 111
No ja trzymam kciuki i czekam na wideło ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 14 maja 2016, 16:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
kuczy, czasem jak tak patrzę na kontrolery (główne czy do gimbala), to sobie myślę, że projektant bujał w obłokach :shock:

W kilku płytkach co mam, elementy SMD są tak blisko otworu montażowego, że nie da się przykręcić śruby czy nakrętki :shock:

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 06:41 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 711
te drgania mogą być przez śmigła i gimbal ci tego nie zniweluje
zmień zestaw śmigieł lub sprawdź ich wyważenie
albo polataj z kamerką bez gimbala i zobacz czy są takie drgania ?
to zawęzisz obszar poszukiwań drgania śmigieł lub ustawienia gimbala albo dampery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
Dobra.

Wczoraj na dronfestiwalu miałem żle ustawiony gimbal - bujało jakby był sztorm - więc nie wrzucałem.
Dziś udało mi sie znaleźć moment pomiędzy opadami przelotnego deszczu - FILM BEZ ŻADNYCH DUMPERÓW:



1. na początku - wg mnie idealnie (no powiedzmy, że mi się podoba)
2. im wyżej (większy wiatr) tym bardziej zaczyna drgać - może nie ma meksykańskiej masakry piłą mechaniczną, ale widać i to porządnie. dodatkowo są te dziwne dzwięki - zastanawiam się, czy nie pochodzą one od gimbala? - może jakieś luzy? psrawdzę podczepiając kamerę bez gimbala i zobaczymy.

No i teraz wielka prośba do bardziej doświadczonych - jakieś propozycje zmiany ustawień, aby przy wietrze jednak tak nim nie trzęsło ? - puki byłem osłonięty drzewami naprawdę wydawało mi się znośnie - więc jakby były to niewywazone silniki / śmigła (jasne, że to jeszcze spróbuję poprawić) to drgało by także przy starcie...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Czy to jest taki gimbal http://abc-rc.pl/Gimbal-V3-HSM4206 na Storm32?

Bo jeśli tak, to mogę ci podać moje ustawienia, to sobie sprawdzisz.

Co ważne - jak kupiłem, to tylko przewody od silników były przeciągnięte przez osie silników. Postanowiłem wszystkie przeciągnąć, aby mieć porządek z kablami. No i wtedy zaczął świrować. Okazało się, że niedobrze jak przewody sensora leżą blisko przewodów silnikowych. Założenie pierścienia ferrytowego na przewód sensora (od strony kontrolera) rozwiązało tę kwestię.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
RW, chyba dokłądnie identico ;) :)

ja kupowałem z banggood:
http://www.banggood.com/FPV-3-Axis-CNC- ... 30046.html

wiem - tani.. i nie wiem czy nie byłem za wielkim "żydem" ;)
z chęcią wypróbuję Twoje ustawienia - jakbyś mógł - tam chyba jest eksport do pliku, prawda? - jak coś to mój mail: kuczy[małpa]o2.pl najwyżej będzie działał "dobrze inaczej" - ale warto spróbować z góry dzięki.

przewody przechodzą przez silniki - ale ja ułożyłem na gimbalu po swojemu - mają większy luz. - ferryt - ciekawa sprawa - spróbuję :)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 20:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
U mnie ferryt był w komplecie :-)

Nie powiem, że ustawienia są idealne, bo czasem trzeba poprawiać horyzont w zrobionych zdjęciach. Ale na pewno nie ma tak, że zaczyna bujać na wietrze. Czego nie można powiedzieć o innym gimbalu, w którym mam kompaktową cyfrówkę - podczas lotów wewnątrz - zdjęcia idealne. Poziom zachowany. Podczas lotu na wietrze patrzę na podgląd, a tam sobie poziom chodzi z jednej na drugą :-P a przy pewnym pochyleniu normalnie się buja, a co za tym idzie połowa zdjęć rozmazanych. Właściwie pozbywam się tamtego kontrolera, bo dawno temu już dosyć czasu poświęciłem na to, by dojść do tego, czemu się co chwilę wiesza. Dopiero po ustawieniu zasilania poniżej 10V był stabilny ale może słabiej silniki trzymały. Teraz kupiłem Storm32 i mam nadzieję, że będzie dobrze :-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 1999
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
U mnie ferryt był w komplecie :-)


a o tym mówisz - jest jest - był od początku - tuż przy wtyczce od strony płytki Storma - myślałem, że dodatkowy dałeś na dole - przy samym czujniku :) - będę czekał na maila - w porównaniu z kopterami tutaj dzielenie się konfiguracją nie powoduje "kretów" :D :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 15 maja 2016, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Poszło na maila :-)

Tylko zachowaj swoją kolejność silników oraz wejścia RC, bo możesz mieć inne niż u mnie.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.