Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 22 lut 2020, 19:47


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 05 maja 2016, 21:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Walcząc z drganiami na gimbalu nie mogę się pochwalić filmem, ale za to kilka zdjęć (zrzuty ramki video z VLC):

ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Kamera: FireFly 6S - delikatnie zdjąłem niebieskie zabarwienie które niestety te kamerki dodają.
Horyzont mi się chybocze - widzę.... no ale pierwsze koty za płoty i tuningowanie ustawień trwa....

PS. ZAPRASZAM NAD MORZE :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 11:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Spróbuj jeszcze inne balanse bieli.

Ustaw sobie samowyzwalacz i niech ci trzaska fotki co kilka sekund - będziesz miał przez chwilę podgląd do wykadrowania no i zgaśnie podczas robienia zdjęcia.

W SJcam zdjęcia wychodzą gorzej niż klatki z filmu, no ale w twojej jest chyba matryca 16MPix, więc nic nie powinno być naciągane.

Swoją drogą byłbym ciekaw jak wygląda taka fotka w pełnej rozdzielczości, to bym mógł sobie porównać :-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 14:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
No to jest robione FireFly 6s - oprócz wielu zalet ma jedną wadę - brak ustawień kolorów (balansu bieli) - więc wszystko co się nagra trzeba korygować w czasie montażu, a sama firefly przesadza z kolorem niebieskim - ale dzięki - tutaj delikatnie coś ściągnąłem za pomocą ACDSee - a w filmach ratuję się filtrami w programie Adobe. Spróbuję jeszcze je dopieścić.

Niestety nie mam podglądu z kamery, (jest opcja podglądu przez telefon via WiFi, ale nie chcę ryzykować zakłóceń w odbiorniku RC - nie sprawdzałem czy zakłóca, ale po prostu na FPV przyjdzie czas i mam nadzieję, że szybko :D ) - do tej pory trzeba będzie strzelać "na ślepo" - a mam ważniejsze rzeczy do wymiany - zakupiłem już link FrSky według waszych sugestii, więc na razie kasa poszła na to.

Z chęcią ustawię autoshota co kilka sekund i zrobię fotki w najwyższej jakosci (16Mpix) - do porównania.

RW pisze:
Spróbuj jeszcze inne balanse bieli.
Ustaw sobie samowyzwalacz i niech ci trzaska fotki co kilka sekund - będziesz miał przez chwilę podgląd do wykadrowania no i zgaśnie podczas robienia zdjęcia.
W SJcam zdjęcia wychodzą gorzej niż klatki z filmu, no ale w twojej jest chyba matryca 16MPix, więc nic nie powinno być naciągane.
Swoją drogą byłbym ciekaw jak wygląda taka fotka w pełnej rozdzielczości, to bym mógł sobie porównać :-)

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 14:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Ja tak zaczynałem ;-)

Strzelając na ślepo :-)

Pochylenie ustawiałem na ziemi i potem w powietrze :-) Po pewnym czasie miałem już taką wprawę, że obiekt zawsze znajdował się w kadrze :-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
Pochylenie mam z potencjometru w apce:

potencjometr na środku (apka robi "beep") - kamera patrzy prosto przed siebie
potemcjometr 90st w dół - kamera 90st w dół (w górę tak samo) - dalsze pokręcanie potencjometru nic nie zmienia, bo ustawiłem sobie krzywą w aparaturze aby mi nie przestrzeliwało w żadną stronę :D

- jakoś sobie trzeba radzić, ale zgodność kątów potencjometr - kamera i tak ułatwia :D

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 06 maja 2016, 15:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Jak jest na wprost, to przynajmniej masz pewność, że nie ma tego głupiego krzywego horyzontu.

W razie czego można poprawić w programie deFishr.

Powiem ci, że można wyprostować obraz i potem w innym programie przechylić, jeśli horyzont jest krzywo.
Ale przechylenie można również zrealizować w tym programie deFishr - wtedy są mniejsze straty jeśli chodzi o obszar kadru. Bo on najpierw obraca obraz (wykorzystując całą zarejestrowaną półkulistą klatkę) a potem prostuje obraz w zależności od modelu / obiektywu.

Też miałem obrót na potencjometrze, ale żeby złapać konkretne obiekty - budynki, pomniki, działki, to trzeba było innych ustawień niż na wprost, albo w dół. W dodatku nie była to kamerka z rybim okiem, tylko kompaktowa cyfrówka - z o wiele węższym obiektywem :-)

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 19:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
Swoją drogą byłbym ciekaw jak wygląda taka fotka w pełnej rozdzielczości, to bym mógł sobie porównać


mówisz - masz - zdjęcie prosto z karty SD, bez żadnej obróbki - ustawiona "wielkość" 16MPix - maximum. ISO: AUTO, sharpness: LOW, WDR:OFF, redukcja fisheye: OFF, color: STANDARD :
Obrazek

link bezpośredni: http://multipartner.pl/s-500/zpowietrza/fotka16mpix.jpg
kamera ustawione prosto przed siebie - i nawet horyzont dość w linii.
ps - takie nasycone kolory niestety są...

z właściwości pliku (jeśli wierzyć exif):
4608 x 3456 px
72 dpi, 24bit
ISO 100

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 19:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
zdjęcie wygląda na lekko poruszone. Tak jakby jednak gimbal jeszcze miał wibracje.

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 20:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
matulekpl pisze:
zdjęcie wygląda na lekko poruszone. Tak jakby jednak gimbal jeszcze miał wibracje.


Właśnie wrzucam film - masz rację - walki z drganiami ciąg dalszy..... :( szau nie ma

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 20:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
Dzięki za fotę :-)

Jest rewelacyjnie. U mnie to rozmazywało każde zdjęcie z jednego boku - na pewno w związku z drganiami, bo fotki wykonywane na ziemi, były całkowicie ostre.

I tak profilaktycznie zmniejszam zdjęcia 50%, bo większe mi nie są potrzebne.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 20:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW, no ale po zakupie też musiałem ustawić ręcznie ostrość....

Natomiast filmy i te !@#$ drgania doprowadzają mnie do szału.
dumpery na gimbalu trzeba ścisnąć, żeby była poprawa, ale i tak drga:



zostawiłem część filmu gdy włączył mi się failfafe baterii i sam wrócił do domu i wylądował - bo podczas lądowania zawsze go buja najbardziej

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 20:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
kuczy pisze:
filmy i te !@#$ drgania doprowadzają mnie do szału


Dlatego ja wolę zdjęcia, bo nawet jeśli są drgania czy złe warunki oświetleniowe, to zawsze co któreś wyjdzie dobrze. A we filmach potrzebna jest płynność podczas całego ujęcia. Zrobi ci się jakieś drganie w połowie filmu i już do wywalenia. Ujęcie do poprawki.

_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 20:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW, masz rację, ale jednak filmy mają większy "efekt wow" - a jak np porównam moje wypociny do filmów kolegi BloodyLordV (kręci Yuneec Typhoon Q500 4K ) to po prostu 3m mułu.... - nie ma co porównywać, ale trzeba mieć jakieś wysokie wzorce do których należy dążyć :) :)


ps - film z Yuneec'a:

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 21:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 lut 2014, 00:09
Posty: 1420
Lokalizacja: LUBOŃ CITY, MATZ/MCTR EPKS, BSP_WOJTYNIAK
No i właśnie na to WOW trzeba się wiele natrudzić, by osiągnąć. Musi być jakaś dynamika, jak np tutaj:



Jak zaczynałem, to nakręciłem sobie coś takiego (poniżej) :-) Oczywiście mnóstwo ujęć, gimbal właściwie bez stabilizacji i chyba jeszcze na serwach, wibracje co chwilę widoczne. To był chyba jedyny film z powietrza, który zmontowałem. Pozostaję przy fotografiach. Nawet jeśli chodzi o rejestrację zwyczajną na ziemi - zawsze wolałem fotografie niż filmy.

To były oczywiście początki latania z aparatem, więc uprzedzę złośliwców - ucywilizowałem się 2 lata temu i już nie latam nad ludźmi :-)


_________________
Rafał Wojtyniak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2084
Lokalizacja: Gdynia
RW pisze:
uprzedzę złośliwców - ucywilizowałem się 2 lata temu i już nie latam nad ludźmi


ojtam ojtam :) - nikt nie zginął, a film jest - 2 lata temu to musiał być dopiero szał :) i jestem pełen szacunku, bo z częściami pewnie nie było łatwo i tanio.....

Większe aparaty i lustrzanki (1wszy film) to już jest inny poziom, więcej śmigieł i inna waga do dzwigania, i wtedy to musi na siebie zarobić...

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.