Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 23 wrz 2018, 04:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 kwie 2016, 09:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Hej. Od niedawana ćwiczę moją nową zabawkę i chciałbym się doradzić czy w dobrym kierunku idę z poprawą kolorów.
W jednym momencie gdzie dron zwraca się ku słońcu, ziemia staję się nie widoczna niestety... no ale wychodzę z założenia, że nie powinno się robić zdjęć pod słońce.

Próbka:
Przed poprawą koloru i po poprawie koloru

Co o tym sądzicie ? Ustawienia kamery auto... jeszcze nie bardzo wiem co do czego służy.
Może ma ktoś jakieś linki do stron gdzie można poczytać i się pod szkolić ? Dużo wdziałem anglojęzycznych pomocy na YT... ale nie mogę poszukać u siebie tych ustawień -2,-3,-2 itp... jakoś inaczej wygląda to menu w DJI GO app niż moje. Będę grzebał dalej może coś wymodzę.
Mam zainstalowaną wersję na android. Oprogramowanie Phantoma to jak dobrze patrze 1.4.60 czy jakoś tak. Krzyczy o update ale nie wiem czy robić, na razie się wstrzymam. Lata dobrze :)

Kamera to DJI Phantom 3 standard.

Phantoma kupiłem w Polsce, w polskim sklepie... ale instrukcji żadnej nie było...poza tym szybkimi instrukcjami w jezyku niemieckim, angielskim i jakimś innym.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 kwie 2016, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 10 cze 2014, 17:25
Posty: 139
Lokalizacja: 3miasto kaszubskie, Reda
Za dużo kontrastu i saturacji :) Po drugie szykuj kase na następny wydatek czyli filtr polaryzacyjny i filtry ND. Po trzecie pogrzeb w menu ustawien video (pod przyciskiem nagrywania :)) w aplikacji - tam znajdziesz ustawienia kontrastu, ostrosci itp. Instrukcja w języku polskim bardzo często jest wrzucana miedzy karton a "jajkowe" wypełnienie :)

_________________
pLayer / Suspect
======================
biedrona V959 / Colibri Pro owner
Phantom 3 Advanced


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 kwie 2016, 06:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 20 lip 2015, 16:02
Posty: 1235
player_sct pisze:
Za dużo kontrastu i saturacji :) Po drugie szykuj kase na następny wydatek czyli filtr polaryzacyjny

Dobrze prawi.
Poza tym to nie poprawa lecz pogorszenie - całkowity zanik szczegółów w cieniach (pod światło) + j.w.

Hudy_edd pisze:
Kamera to DJI Phantom 3 standard.

Phantoma kupiłem w Polsce, w polskim sklepie... ale instrukcji żadnej nie było...poza tym szybkimi instrukcjami w jezyku niemieckim, angielskim i jakimś innym.


Zerknij - może się przyda
viewtopic.php?f=54&t=31803&hilit=+instrukcja+do+p3+

_________________
Pozdrawiam. :), :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 kwie 2016, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 373
Lokalizacja: Białystok
A ja zapytam troszkę inaczej? Monitor kalibrowany?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 kwie 2016, 16:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
YoGi pisze:
A ja zapytam troszkę inaczej? Monitor kalibrowany?

No nie... :oops:, ale już tak trochę chyba zaczyna kumać o co chodzi, w podpisie mam link do kanału gdzie mam dwa filmy z lotów Phantomem.

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 12 kwie 2016, 17:13 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1472
Lokalizacja: Podkarpackie
Grzebanie w kolorach "na oko" jest bardzo problematyczne nawet jeżeli obraz ocenia się na profesjonalnych kalibrowanych monitorach. Dla tego oprócz kalibracji monitora zawsze potrzeba włączać przynajmniej narzędzia pokazujące poziomy podstawowych kolorów.
http://www.videomaker.com/videonews/201 ... rm-monitor
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 13 kwie 2016, 06:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 kwie 2016, 17:27
Posty: 15
Lokalizacja: Rybnik
Poprawa, aż jakby za duża ;D ale czasem przyjemne takie kolorowanki ;)

_________________
CB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 20 kwie 2016, 07:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 cze 2015, 12:27
Posty: 2
Do ewentualnej korekty obrazu używam Lightrooma. Prosty w obsłudze a efekty fenomenalne.

[Wymoderowano reklamę]


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 14:53 
Offline

Rejestracja: czwartek 07 lis 2013, 12:10
Posty: 38
Lokalizacja: Warszawa
YoGi pisze:
A ja zapytam troszkę inaczej? Monitor kalibrowany?


Sekundę! Gość używa kamerki amatorskiej a Ty proponujecie mu kalibrację monitora? Po pierwsze, najtańszy kalibrator będzie wart więcej niż ta kamera a po drugie większość monitorów klasy domowej jest bardzo trudna (często niemożliwa) do skalibrowania. Nie przesadzałbym, to ma być zabawa a nie profesjonalna produkcja (no chyba, że autor wątku uważa inaczej, to wtedy jak najbardziej, Eizo i produkty x-rite niezbędne).

Zacznij od tego co podlinkował Ci Ivan. Ogarnij wektroskopy i zrozum czym jest histogram. Potem pobaw się na krzywych i poziomach a to już da Ci duże możliwości. W kamerze ustaw wszystko tak żeby wyjściowy obraz był jak najmniej "uatrakcyjniony" przez soft kamery (płaski i bez kolorów a do tego "nieostry"). Najlepiej weź sobie zdjęcie, odpal edytor grafiki (photoshop/gimp) i zobacz podstawowe narzędzia do edycji obrazu. Na pojedynczym zdjęciu łatwiej zrozumieć niż na sekwencji a wszystkie rzeczy których się nauczysz będą miały zastosowanie w każdym programie do obróbki wideo.

Zarówno gipm jak i ps są po polsku. dokumentacje gimpa masz tutaj, ps'a sobie znajdziesz.
http://docs.gimp.org/2.8/en/

P.S
przypomniało mi się, sprawdź http://www.delt.ae/ może pomóc


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 16:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6501
Lokalizacja: Polska
mod pisze:
[Wymoderowano reklamę]

Z podpisu i profilu rowniez by sie przydalo... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 16:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11814
Lokalizacja: Mikoszewo
Niestety, tam MOD'y wjazdu nie mają a mimo nagrody kolega się nie kwapi do sprostania wymogom regulaminu.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 17:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6501
Lokalizacja: Polska
Verid pisze:
Niestety, tam MOD'y wjazdu nie mają a mimo nagrody kolega się nie kwapi do sprostania wymogom regulaminu.

Widac nagroda za mala ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 17:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 29 sty 2016, 10:47
Posty: 490
Lokalizacja: Pomorskie
Palpatine pisze:
to ma być zabawa a nie profesjonalna produkcja

Tak to ma być zabawa :)
Walcze sobie dalej z kolorami. Dzięki za porady :)

_________________
Obecnie: Syma x8c, DJI Phantom 3 Standard
Kanał na YT
Poradnik Syma x8 :) => klik
Loty Syma x8 :) => klik
Loty DJI Phantom 3 :) => klik


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 27 mar 2018, 08:57 
Offline

Rejestracja: czwartek 28 sty 2016, 12:46
Posty: 255
Hudy_edd pisze:
Palpatine pisze:
to ma być zabawa a nie profesjonalna produkcja

Tak to ma być zabawa :)
Walcze sobie dalej z kolorami. Dzięki za porady :)
Odświeżę temat. Latalem ph3a, teraz i1 x3. Latam na ustawieniach -1, -3,-3, autobiel, płaski styl kolorow d-log. Dorzucam na to zebrę a i tak często brakuje mi szczegółów zwłaszcza na ciemnych elementach takich jak np pień drzewa (robi się z niego bezładna ciemna masa). Jeśli dorzucę ISO i prześwietlę jasne miejsca to z ciemnymi elementami jest lepiej, choc robią się szare (w postprodukcji juz tego wyciągnąć się nie da) ale znowu z jasnych elementów robi się jedna plama. Zapominam o czymś w ustawieniach?

Wysłane z mojego EVA-L19 przy użyciu Tapatalka

_________________
P3A v.2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.