Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

programator USB-ASP Atmel ISP
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=11&t=5467
Strona 1 z 7

Autor:  Rurek [ wtorek 27 gru 2011, 20:56 ]
Tytuł:  programator USB-ASP Atmel ISP

Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek i niestety nie dołączono do niego żadnej instrukcji...jak rozgryźć które piny w złączu są do czego?
Tutaj złącze od strony dinksu:
Obrazek
.
.
.
.
A tutaj drugi koniec kabelka, wpinany do programowanego urządzenia:
Obrazek

Autor:  breweryhills [ wtorek 27 gru 2011, 21:00 ]
Tytuł:  Re: programator USB-ASP Atmel ISP

Rurek pisze:
Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek i niestety nie dołączono do niego żadnej instrukcji...jak rozgryźć które piny w złączu są do czego?


Domyślam się że od strony programatora jest tak:
Obrazek

Przy czym to co opisane jest jako LED to w Twoim wypadku GND, czyli masa.

A od drugiej mańki jest tak (rozpiska po lewej):
Obrazek

Oba powyższe obrazki ze stron firmy Propox - http://www.propox.com

Autor:  CoMrAt [ wtorek 27 gru 2011, 21:06 ]
Tytuł: 

Obrazek

W programatorze masz to większe złącze
A to na kabelku sprawdź czy czasem nie zgadza się z tym małym

breweryhills był szybszy :mrgreen:

Autor:  Rurek [ wtorek 27 gru 2011, 21:12 ]
Tytuł: 

Dzięki Panowie...pozostaje jeszcze jedna kwestia...po kiego są zworki? Jakie Vcc powinno z tego wychodzić? 3,3v ?
Oczywiście to co jest na stronie sklepu nijak ma się do rzeczywistości bo mój moduł wygląda tak:
Obrazek
i zworki są pod termokurczem jakoś niby zasugerowane że tak ma być :-)

Autor:  CoMrAt [ wtorek 27 gru 2011, 21:23 ]
Tytuł: 

Jedna zworka będzie do zasilania układu z programatora i będzie penie tam 5V.
Najlepiej wziąć miernik i sprawdzić :)

Autor:  Marciniasty [ wtorek 27 gru 2011, 21:35 ]
Tytuł: 

A druga zworka może to być albo praca w trybie HID albo taki ficzer dla procesorów z małą czestotliwością taktowania żeby też startowały bo czasem nie chcą .

Autor:  Artu [ wtorek 27 gru 2011, 21:38 ]
Tytuł:  Re: programator USB-ASP Atmel ISP

Rurek pisze:
Zanabyłem drogą kupna ten wynalazek

Widzę, że "grubsze" zakupy Poczyniłeś na goodluckbuy.com :mrgreen:
Może Zanabyłeś również regle :roll:

Autor:  Rurek [ wtorek 27 gru 2011, 22:53 ]
Tytuł: 

nooo 27+8 $ to mega grube zakupy :-) ...nie nie tylko gimbala i ten programatorek.

Autor:  Radzu [ wtorek 27 gru 2011, 23:32 ]
Tytuł: 

Standardowo w USBasp są 2 zworki, jedną włącza się napięcie +5V z USB na wyjście ISP i tu zgaduję że to ta założona, oraz SlowSCK czyli zmniejszenie prędkości programowania, praktycznie każdy nowy AVR trzeba zacząć programować na niższej prędkości i ustawić FuseBity aby działał zewnętrzny oscylator i wyłączyć domyślnie włączony dzielnik zegara.
Nie wiadomo czy będzie można tym programatorem programować układy pracujące na 3,3V bo prawdopodobnie nie ma układu dopasowującego logikę od strony ISP, można spróbować wyciągnąć zworkę i zobaczyć czy programator będzie działał, teoretycznie jeśli układ zasilimy 3,3V a programator będzie miał poziomy 5V to jeśli nie połączymy Vcc układów to może będzie się dało programować.

Autor:  Rurek [ środa 28 gru 2011, 00:41 ]
Tytuł: 

Kupiłem go zasadniczo do przeprogramowywania regli na szybsze PWM...da się to nim zrobić?

Autor:  meteor [ środa 28 gru 2011, 02:18 ]
Tytuł: 

Da się, będzie jak znalazł :)

Autor:  marbalon [ środa 28 gru 2011, 17:29 ]
Tytuł: 

Bedzie dobry o ile bedzie dzialal...... Kolega nabyl z goodluck taki sam i niestety instaluje sie bez problemu jako HID ale kompletnie nie dziala. Do tego ta wersja ma dziwnie malo elementow... No nic oby dzialala, polecam kupowanie na allegro. Jak sie trafi to i za 25zl chodza a to w sumie cena ok.

Pozdrawiam.

Autor:  Rurek [ środa 28 gru 2011, 18:12 ]
Tytuł: 

Może nie działa bo nie ma masy? Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.

Autor:  pilot [ środa 28 gru 2011, 22:36 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
...Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.

Nie musisz, czarny na pewno trzeba przełożyć. Mam podobne ustrojstwo ale bez zworek i z tasiemkami 10-pin z obu stron i działa bez problemów. Fakt, że musiałem załączyć slow SCK bo nie widzi procków nowych, jak napisał Radzu. U siebie masz jedną zworkę pewnie do tego więc problem odpada.

Autor:  marbalon [ środa 28 gru 2011, 23:13 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
Może nie działa bo nie ma masy? Patrząc na rozpiski kolegów i moje zdjątka to czarny który ma być masą jest wpięty w pin "LED" lub "NC", jak znajdę chwilkę to obadam miernikiem.


U kumpla niestety program sie nie mogl z tym dogadac. A co do zworek to na jego sztuce bylo info o napieciu 5V i 3V3. No nic oby twoj dzialal.
Pozdrawiam.

Strona 1 z 7 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/