Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 19 wrz 2019, 20:43

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 01 kwie 2012, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
A więc zaszedłem dalej ale nadal tylko połowicznie.
Udało się zmusić XP do współprac.(dziękuje Misiu) :-)
Próbowałem wgrywać do płytki którą męczyłem wcześniej i cały czas wyskakiwał ekran że nie widzi procesora(wczoraj w pracy widział).
No to 10 raz sprawdzanie połączeń i dalej nic.
Poprawiłem pająka do podłączenie się do procesora i dalej nic.
W akcie desperacji postanowiłem wziąć kolejną płytkę i bingo poszło do strzała.

A więc Rurek chyba wykrakał i uwaliłem Atmege.
Jak próbuje to tylko mignie dioda i wywala błąd.

Teraz trzeba chyba się uczyć kolejnej specjalności(lutowania SMD)
Chyba że ktoś ma pomysł jak sprawdzić czy Atmega padła całkowicie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 02 kwie 2012, 23:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Moje dalsze problemy z Open LRS przeniosłem do tego tematu:

http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=89923#89923


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 wrz 2019, 20:29 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Witam Panowie...moze ktos pomoze, mialem sobie minimosd ktoremu chyba padl bootloader, probowalem wgrac nowy przez arduino uno (arduino as isp) oczywiscie podlaczenie pinow prawidlowe...nie chcialo wgrac..kupilem usbisp zainstalowalem sterowniki i wszystko niby dziala poprawnie ale nie przypisuje mi portu com w IDE wiec nie moge wgrac boot...co moze byc nie tak??
Usbisp na atmega8A.


40201600-91656896.jpg
40201600-91656896.jpg [ 230 KiB | Przeglądany 266 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 wrz 2019, 20:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9185
Lokalizacja: Bytom
Ten programator nie przypisuje portu COM. Trzeba zainstalować sterowniki USBASP (co ponoć zrobiłeś), a potem wybiera sie programator usbasp z listy programatorów. USBASP jest obsługiwany przez avrdude, i wszelkie GUI bazujące na avrdude. Nie wiem czy inne programy do wgrywania go obsługują.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 05:58 
Offline

Rejestracja: środa 04 wrz 2019, 18:23
Posty: 27
Lokalizacja: GB
Ooo przypomniały mi się czasy kiedy to jeszcze usbasp trzeba było samemu zrobić i człowiek się cieszył że ktoś wsad udostępnił.

Jeśli masz starego pcta to możesz te 8 bitowce programować portem lpt bez większych ceregieli (wystarczy kilka przewodów jako programator, ludzie o słabych newrach i słabych portach lpt dodawali w szereg rezystory 220). Jest wiele gui do tego. W Polsce o ile pamiętam np. Adam Dybkowski udostępniał kiedyś taki soft.

Najprawdopodobniej jednak to problem z Twoim softem i sterownikami na pc. W obecnych windowsach sytuacja sprezętowo-programowo-sterownikowa potrafi się niespodziewanie i dynamicznie zmienić. Tip korzystaj z linii komend.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 09:31 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Dziekuje panowie za odpowiedzi..
Sterowniki wgralem raczej poprawnie itp..na poczatku mialem problem, ale wg. tutoriala na yt trzeba bylo wylaczyc opcje podpisu cyfrowego czy cos takiego..zrobilem to i poszlo bez problemu..teraz tak to wyglada..
Czyli co teraz? Musze wgrac inny soft do isp tak?
Bede mogl to zrobic za pomoca arduino jako isp?
Czy tylko drugi isp..


IMAG0645-784x1056.jpg
IMAG0645-784x1056.jpg [ 192.44 KiB | Przeglądany 211 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3367
Lokalizacja: Olsztyn
farmaceuta, przerabiałem ten temat kiedyś. Nowe windowsy od 8 w górę nie pozwalają na niepodpisane cyfrowo sterowniki i żeby to działało trzeba uruchomić windowsa w trybie z wyłączonym podpisywanie sterowników. Jest to niestety upierdliwe ale bez tego nie zadziała, ot stara technologia ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 10:26 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
To mnie pocieszyles ;-)
To co teraz? Da sie z tym cos zrobic czy do smieci i kupic cos innego? (tylko co?)
Zalowal go nie bede bo zaplacilem 6zl i az 2 grosze za niego...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 11:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3367
Lokalizacja: Olsztyn
farmaceuta pisze:
To co teraz?

Jeszcze raz przeczytać uważnie to co napisałem, podałem tam rozwiązanie które może zadziałać...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Ja juz wczesniej napisalem ze wylaczylem cyfrowe podpisy sterownikow bo bez tego nie chcialo mi wgrac sterow...mam win10 shift+uruchom ponownie i dalej w ustawieniach klawisz nr 7 (wylacz cyfrowy podpis sterow) czy cos takiego...po tym zabiegu stery wgralem bez problemu znikl trojkat+! I mialem usbasp w wlascilosviach dziala prawidlowo itp...przez zadig probowalem kilku opcji sterow ale zawsze to samo...brak portu com..no ale jakos ludzie wgrywaja bootloadery przez takie isp i im port przypisuje w arduino ide...w starszej wersji arduino ide jest opcja zaladuj przez programator i jesli cos prubuje wgrac w ten sposob to wgrywa...mi trzeba wrzucic soft minima no ale nie moge znalezdz go w wersji w ktorej arduino go odczyta...jest tylko hex ale ardu go nie lyka i z tego co czytalem to tez nie da sie takiego pliku przerobic na pliki ktore odczytuje ardu...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
Chlopie, czytaj co Ci ludzie pisza...

farmaceuta pisze:
ale zawsze to samo...brak portu com


miś pisze:
Ten programator nie przypisuje portu COM. Trzeba zainstalować sterowniki USBASP (co ponoć zrobiłeś), a potem wybiera sie programator usbasp z listy programatorów.


farmaceuta pisze:
jest tylko hex ale ardu go nie lyka

Xloader


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3367
Lokalizacja: Olsztyn
farmaceuta pisze:
mialem usbasp w wlascilosviach dziala prawidlowo itp...przez zadig probowalem kilku opcji sterow ale zawsze to samo...brak portu com..

a to co Miś pisał widziałeś ?
miś pisze:
Ten programator nie przypisuje portu COM. Trzeba zainstalować sterowniki USBASP (co ponoć zrobiłeś), a potem wybiera sie programator usbasp z listy programatorów. USBASP jest obsługiwany przez avrdude, i wszelkie GUI bazujące na avrdude.

Skoro nie przypisuje portu com to go nie znajdziesz ;-)

Edit: pawelsky mnie wypiersił ;-)

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:36 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Czytam czytam wszystko tylko jak czlowiek nie jest do konca obyty w temacie to nie wszystko dociera do glowy...mam ten xloader, korzystalem z niego juz nawet nie pamietam do czego..to tak zgrubsza jak mam wykorzystac ten xloader do wgrania softu?
A co do portu com to ludzie tez korzystaja z tej przejsciowki na tej atmedze i port maja..


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 7507
Lokalizacja: Polska
farmaceuta pisze:
to tak zgrubsza jak mam wykorzystac ten xloader do wgrania softu?

https://lmgtfy.com/?q=how+to+use+xloader

farmaceuta pisze:
A co do portu com to ludzie tez korzystaja z tej przejsciowki na tej atmedze i port maja.

Nie wiem co nazywasz "ta przejsciowka" ale usbasp nie przypisuje portu COM, wiec nie moga miec portu COM.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 10 wrz 2019, 12:53 
Offline

Rejestracja: niedziela 14 lip 2019, 21:21
Posty: 57
Lokalizacja: Mielec
Dziekuje za odpowiedz..
Przejsciowka nazywam ten programator ktory jest na zdjeciu mojego posta.
Port com u innych widzialem np. Na yt gdzie ludzie wypalali boot na ardu na takich przejsciowkach.
Za link dziekuje sprawdze pozniej.
To takie pytanie jeszcze mam..skoro nie mam portu com i go miec nie moge to w jaki sposob moge wypalic bootloader na atmedze?? Odrazu mowie ze probowalem wykorzystac plytke ardu jako isp (po wczesniejszym wgraniu odpowiedniego softu na odpowiednia plytke ) no ale nie chcialo sie wypalic... :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.