Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

programator USB-ASP Atmel ISP
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=11&t=5467
Strona 5 z 7

Autor:  bagger [ czwartek 01 mar 2012, 07:55 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
Jacku, to jest tylko podobny do mojego :-)

3) CO NAJCIEKAWSZE - TU PROŚBA O POMOC DO FACHMANÓW AVR - zbadałem miernikiem piny wychodzące na złącze ISP z mojego i otóż linia RESET nie jest brana z 29 nózki procka tylko z 14 !!!! opisanej jako (PCINT2(SS)OC1B) PB2
To chyba nie ma prawa działać jako USBISP :-(


Jeśli z Twojego programatora linia reset jest z innego portu niż reset to może być ok, bo linia reset działa jako wejście. W ukłądzie docelowym(programowanym) RST sluży do wprowadzenia procka w stan programowania(m.in) natomiast w "programatorze" linia ta może być dowolną linią - wyjściem.

Autor:  Rurek [ czwartek 01 mar 2012, 08:01 ]
Tytuł: 

czyli....
tak jak jest teraz to mogę tym dinksem programować co innego...natomiast jakbym chciał w nim zaktualizować firmware to musze sie dopiąc do nózki 29 czyli standardowego reset'u, tak?

Autor:  bagger [ czwartek 01 mar 2012, 08:14 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
czyli....
tak jak jest teraz to mogę tym dinksem programować co innego...natomiast jakbym chciał w nim zaktualizować firmware to musze sie dopiąc do nózki 29 czyli standardowego reset'u, tak?


Tak:)

Autor:  Rurek [ czwartek 01 mar 2012, 08:24 ]
Tytuł: 

Ooo w końcu ktoś chce mi pomóc i zna się :-)
To może przelecisz ten wątek i doradzisz co jest nie tak z tym dinksem a w dalszej perspektywie z programatorem na arduino że nie chcą mi działać?
dzięki z góry!

Autor:  bagger [ czwartek 01 mar 2012, 08:59 ]
Tytuł: 

Przeczytalem.

Nie znam Arduino i nie uzywam avrdude.

Sprawdz czy możesz zaporgramować inny procesor za pomocą Arduino.

Autor:  Rurek [ piątek 02 mar 2012, 15:37 ]
Tytuł: 

No to zakończyłem walkę z dinksem :-)
To znaczy ..kupiłem dinks polecany przez Pit202 :-) czyli DOBRE bo POLSKIE
Obrazek
.
.
.
.
pali od strzała (powiedzmy) i efekt o który walczyłem jest pozytywny :-) mam/y/ nowe bootloadery w płytkach Zbeer'owych, Artu dobra wiadomość :-)
Obrazek

Autor:  Tata Balirc [ piątek 30 mar 2012, 22:06 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
pali od strzała (powiedzmy)


Dzisiaj próbowałem wgrać Bootloadera Mifau do płytki od Zbeera, mam ten sam programator co ty niestety wywala mi jakieś błędy jak w załączniku i gdzie leży haczyk tego "powiedzmy"?

Liczę na twoją podpowiedź aczkolwiek po analizie załącznika podejrzewam, że odezwie się Misiu.
Za wszelkie sugestie dziękuje.

Załączniki:
cmd.jpg
cmd.jpg [ 151.26 KiB | Przeglądany 1547 razy ]

Autor:  Rurek [ piątek 30 mar 2012, 22:26 ]
Tytuł: 

Grzesiu, jak wrócę do domu to wstawię tutaj składnię mojego pliku *.bat
Myślę że problem jest w składni oraz wersji uzytego avrdude.
a także pierwszy komunikat świadczy że masz coś źle w kabelkologii lub zimy lut na tych drutach co wpiąłeś...jak zrobiłeś zasilanie do programowania? z programatora?
Przedwoczraj koledze z forum, w bagażniku samochodu na szybko zrobiłem operację i poszło tak więc jak ma się dobry plik bat, dobry avrdude oraz solidnie wlutowane kabelki do płytki to zadziała od strzała :-)

Autor:  miś [ sobota 31 mar 2012, 01:13 ]
Tytuł: 

Poczułem się wywołany do tablicy :-P
Dwa razy ten sam komunikat o błędzie, czyli "Target doesn't answer" czyli po naszemu "procesor nie odpowiada na modły programatora" :lol:
Przyczyna: źle podłączone kabelki pomiędzy programatorem a prockiem lub brak zasilania procka.
Parametry wywołania są prawidłowe, więc to nie problem z plikiem batch.
Jeśli na 1000% kablologia jest OK to może być jeszcze problem z biblioteką "libusb" do programatora, a konktetnie z jej wersją. AVRdude którego używasz kuma się na pewno z libusb wersja 0.1.12.1 i chyba też ze starszymi. Z libusb 1.2.4.0 raczej nie będzie gadał, i jeśli masz takową to zrób downgrade biblioteki libusb, czyli inaczej mówiąc sterowników do programatora usbasp.
Ot tyle.

BTW.
W składni batch'a zbędne są komendy "-P com3 -b 115200". Ale nie powinny przeszkadzać.

Autor:  Tata Balirc [ sobota 31 mar 2012, 07:59 ]
Tytuł: 

Ok.
Dzięki za podpowiedzi.
Najważniejsze że Miś potwierdził że parametry wywołania są prawidłowe w pliku bat.
Dzisiaj po pracy będę dalej walczył.
Jak na razie wychodzi że Miś trafił co do sterowników programatora bo właśnie mam 1.2.4.0 zainstaluje starsze i sprawdzę.
No i jeszcze raz przejże kabelki.
Zasilanie jest zewnętrzne z lipolka 2s.

Autor:  Rurek [ sobota 31 mar 2012, 12:31 ]
Tytuł: 

Ooo właśnie o ten "com" w składni mnie się rozchodziło, spojrzałem u mnie jest tak:
Kod:
echo on
avrdude -p m328p -c usbasp -b 115200 -U lfuse:w:0xF7:m -U hfuse:w:0xDC:m efuse:w:0x05:m
avrdude -p m328p -c usbasp -b 115200 -U flash:w:"bootload_M328@16MHz.hex":i -U lock:w:0x0f:m -y -v
pause


Grzesiu a czemu z LiPol'a zasilasz? Przecież z tego dinksa masz ładne równe dobre 5V....poza tym - LiPo 2S daje 7,4 do 8,4V (full naładowane) :shock: :shock: :shock: czy aby nie usmażyłeś tej Atmegi?

Autor:  Tata Balirc [ sobota 31 mar 2012, 13:32 ]
Tytuł: 

Coś drgnęło w temacie. :-)
Dzięki waszej pomocy udało mi się zmusić do współpracy programator z płytką(sterownik).
Ale chyba nie za bardzo się lubią (patrz załącznik) tu czekam na sugestie. :-(
A co do zasilania to mogę się mylić ale na płytce jest stabilizator 5v a ja podłączam lipola do pinów + i - tam gdzie wpina się beca.
Zaznaczam że wgrywaniem do procesorów nigdy się jeszcze nie zajmowałem a chcę się coś nauczyć bo Bartek zgłębia tajniki programowania i jak połączymy siły to może za kilka lat zrobimy eLeReS V2. :mrgreen:
:mrgreen:

Załączniki:
31 03 2012.jpg
31 03 2012.jpg [ 245.75 KiB | Przeglądany 1570 razy ]

Autor:  Rurek [ sobota 31 mar 2012, 14:02 ]
Tytuł: 

Grzesiu wszystko jasne :-) Zdejmij zworkę zewnętrzną na dinksie programatora i pójdzie od kopa aż się zdziwisz że trwa to kilkanaście sekund :-)

Autor:  Tata Balirc [ sobota 31 mar 2012, 18:24 ]
Tytuł: 

No i d... .
Wiem dlaczego windows 98 nazywał się 98 bo trzeba go było 98 razy instalować żeby działał poprawnie ale nie wiem dlaczego ten który używam nazywa się XP.

A więc do sedna.
Pracuje na dwóch PC jeden w pracy drugi w domu oba z systemem XP.
Dzisiaj w pracy przeinstalowałem sterowniki i programator zadziałał.
Jak przyjechałem do domu chciałem zrobić to samo i niestety nie udało mi się przeinstalować tych samych sterowników,zawsze pozostaje 1.2.4.0 mimo że go odinstalowuje i ponownie chcę zainstalować 0.1.12.1
Chyba dzisiaj się poddam.
Prześpię temat i jutro będę dalej walczył.

Autor:  miś [ sobota 31 mar 2012, 21:33 ]
Tytuł: 

Bo go trzeba do tego zmusić :-)
Dajemy "zainstaluj z listy...", potem "nie wyszukuj, wybiorę", potem klikamy "z dysku...", wskazujemy katalog ze sterownikami, po czym na każde pytanie o zastąpienie nowszego pliku dajemy odpowiedź "Tak".

A jesli potem wywala uparcie błąd weryfikacji to do poleceń avrdude w pliku BAT można dodać "-B 2.0", powinno pomóc.

Strona 5 z 7 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/