Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 11 gru 2019, 07:02


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 07:55 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 546
Lokalizacja: Leszno
Rurek pisze:
Jacku, to jest tylko podobny do mojego :-)

3) CO NAJCIEKAWSZE - TU PROŚBA O POMOC DO FACHMANÓW AVR - zbadałem miernikiem piny wychodzące na złącze ISP z mojego i otóż linia RESET nie jest brana z 29 nózki procka tylko z 14 !!!! opisanej jako (PCINT2(SS)OC1B) PB2
To chyba nie ma prawa działać jako USBISP :-(


Jeśli z Twojego programatora linia reset jest z innego portu niż reset to może być ok, bo linia reset działa jako wejście. W ukłądzie docelowym(programowanym) RST sluży do wprowadzenia procka w stan programowania(m.in) natomiast w "programatorze" linia ta może być dowolną linią - wyjściem.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 08:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
czyli....
tak jak jest teraz to mogę tym dinksem programować co innego...natomiast jakbym chciał w nim zaktualizować firmware to musze sie dopiąc do nózki 29 czyli standardowego reset'u, tak?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 08:14 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 546
Lokalizacja: Leszno
Rurek pisze:
czyli....
tak jak jest teraz to mogę tym dinksem programować co innego...natomiast jakbym chciał w nim zaktualizować firmware to musze sie dopiąc do nózki 29 czyli standardowego reset'u, tak?


Tak:)

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 08:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ooo w końcu ktoś chce mi pomóc i zna się :-)
To może przelecisz ten wątek i doradzisz co jest nie tak z tym dinksem a w dalszej perspektywie z programatorem na arduino że nie chcą mi działać?
dzięki z góry!

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 08:59 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 546
Lokalizacja: Leszno
Przeczytalem.

Nie znam Arduino i nie uzywam avrdude.

Sprawdz czy możesz zaporgramować inny procesor za pomocą Arduino.

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 02 mar 2012, 15:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
No to zakończyłem walkę z dinksem :-)
To znaczy ..kupiłem dinks polecany przez Pit202 :-) czyli DOBRE bo POLSKIE
Obrazek
.
.
.
.
pali od strzała (powiedzmy) i efekt o który walczyłem jest pozytywny :-) mam/y/ nowe bootloadery w płytkach Zbeer'owych, Artu dobra wiadomość :-)
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 mar 2012, 22:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Rurek pisze:
pali od strzała (powiedzmy)


Dzisiaj próbowałem wgrać Bootloadera Mifau do płytki od Zbeera, mam ten sam programator co ty niestety wywala mi jakieś błędy jak w załączniku i gdzie leży haczyk tego "powiedzmy"?

Liczę na twoją podpowiedź aczkolwiek po analizie załącznika podejrzewam, że odezwie się Misiu.
Za wszelkie sugestie dziękuje.


cmd.jpg
cmd.jpg [ 151.26 KiB | Przeglądany 1443 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 mar 2012, 22:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Grzesiu, jak wrócę do domu to wstawię tutaj składnię mojego pliku *.bat
Myślę że problem jest w składni oraz wersji uzytego avrdude.
a także pierwszy komunikat świadczy że masz coś źle w kabelkologii lub zimy lut na tych drutach co wpiąłeś...jak zrobiłeś zasilanie do programowania? z programatora?
Przedwoczraj koledze z forum, w bagażniku samochodu na szybko zrobiłem operację i poszło tak więc jak ma się dobry plik bat, dobry avrdude oraz solidnie wlutowane kabelki do płytki to zadziała od strzała :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 01:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
Poczułem się wywołany do tablicy :-P
Dwa razy ten sam komunikat o błędzie, czyli "Target doesn't answer" czyli po naszemu "procesor nie odpowiada na modły programatora" :lol:
Przyczyna: źle podłączone kabelki pomiędzy programatorem a prockiem lub brak zasilania procka.
Parametry wywołania są prawidłowe, więc to nie problem z plikiem batch.
Jeśli na 1000% kablologia jest OK to może być jeszcze problem z biblioteką "libusb" do programatora, a konktetnie z jej wersją. AVRdude którego używasz kuma się na pewno z libusb wersja 0.1.12.1 i chyba też ze starszymi. Z libusb 1.2.4.0 raczej nie będzie gadał, i jeśli masz takową to zrób downgrade biblioteki libusb, czyli inaczej mówiąc sterowników do programatora usbasp.
Ot tyle.

BTW.
W składni batch'a zbędne są komendy "-P com3 -b 115200". Ale nie powinny przeszkadzać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 07:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Ok.
Dzięki za podpowiedzi.
Najważniejsze że Miś potwierdził że parametry wywołania są prawidłowe w pliku bat.
Dzisiaj po pracy będę dalej walczył.
Jak na razie wychodzi że Miś trafił co do sterowników programatora bo właśnie mam 1.2.4.0 zainstaluje starsze i sprawdzę.
No i jeszcze raz przejże kabelki.
Zasilanie jest zewnętrzne z lipolka 2s.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 12:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ooo właśnie o ten "com" w składni mnie się rozchodziło, spojrzałem u mnie jest tak:
Kod:
echo on
avrdude -p m328p -c usbasp -b 115200 -U lfuse:w:0xF7:m -U hfuse:w:0xDC:m efuse:w:0x05:m
avrdude -p m328p -c usbasp -b 115200 -U flash:w:"bootload_M328@16MHz.hex":i -U lock:w:0x0f:m -y -v
pause


Grzesiu a czemu z LiPol'a zasilasz? Przecież z tego dinksa masz ładne równe dobre 5V....poza tym - LiPo 2S daje 7,4 do 8,4V (full naładowane) :shock: :shock: :shock: czy aby nie usmażyłeś tej Atmegi?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
Coś drgnęło w temacie. :-)
Dzięki waszej pomocy udało mi się zmusić do współpracy programator z płytką(sterownik).
Ale chyba nie za bardzo się lubią (patrz załącznik) tu czekam na sugestie. :-(
A co do zasilania to mogę się mylić ale na płytce jest stabilizator 5v a ja podłączam lipola do pinów + i - tam gdzie wpina się beca.
Zaznaczam że wgrywaniem do procesorów nigdy się jeszcze nie zajmowałem a chcę się coś nauczyć bo Bartek zgłębia tajniki programowania i jak połączymy siły to może za kilka lat zrobimy eLeReS V2. :mrgreen:
:mrgreen:


31 03 2012.jpg
31 03 2012.jpg [ 245.75 KiB | Przeglądany 1466 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Grzesiu wszystko jasne :-) Zdejmij zworkę zewnętrzną na dinksie programatora i pójdzie od kopa aż się zdziwisz że trwa to kilkanaście sekund :-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 18:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 01 cze 2010, 22:05
Posty: 602
Lokalizacja: Mielec
No i d... .
Wiem dlaczego windows 98 nazywał się 98 bo trzeba go było 98 razy instalować żeby działał poprawnie ale nie wiem dlaczego ten który używam nazywa się XP.

A więc do sedna.
Pracuje na dwóch PC jeden w pracy drugi w domu oba z systemem XP.
Dzisiaj w pracy przeinstalowałem sterowniki i programator zadziałał.
Jak przyjechałem do domu chciałem zrobić to samo i niestety nie udało mi się przeinstalować tych samych sterowników,zawsze pozostaje 1.2.4.0 mimo że go odinstalowuje i ponownie chcę zainstalować 0.1.12.1
Chyba dzisiaj się poddam.
Prześpię temat i jutro będę dalej walczył.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: sobota 31 mar 2012, 21:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
Bo go trzeba do tego zmusić :-)
Dajemy "zainstaluj z listy...", potem "nie wyszukuj, wybiorę", potem klikamy "z dysku...", wskazujemy katalog ze sterownikami, po czym na każde pytanie o zastąpienie nowszego pliku dajemy odpowiedź "Tak".

A jesli potem wywala uparcie błąd weryfikacji to do poleceń avrdude w pliku BAT można dodać "-B 2.0", powinno pomóc.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.