Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 12 gru 2019, 03:41


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 19 lut 2012, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To teraz jeszcze muszę nogi procesorka na tej płytce odszukać odpowiednie....gdzie jest jakiś wiarygodny pinout dla tej Atmegi48 ?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 19 lut 2012, 20:11 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 546
Lokalizacja: Leszno
http://www.atmel.com/Images/doc2545.pdf

strona nr 2, jesli o to chodzi :-D

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 lut 2012, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ano tak, jak zwykle zapomina się że przecież ktoś to produkuje i tam najlepiej u źródeł szukać info :-)
Czyli to będzie tak, prawda?
Obrazek

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 20 lut 2012, 10:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 24 lis 2011, 09:08
Posty: 546
Lokalizacja: Leszno
Do zaprogramowania powinno starczyć :-) Chyba że jeszcze coś chcesz z nim kombinować?

_________________
Pozdrawiam, Jarek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 28 lut 2012, 13:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Ręce mi opadają, byc może z mojego nieuctwa :-(
Uruchomiłem tymczasowo programator na Arduino, z wykorzystaniem przykładowego wsadu zawartego w arduino czyli ISP programmer, dołożyłem wymagany rezystor 30Ω między pinami RST i VCC w Arduino ( nie na złączu ISP) - podobno tak trzeba...
Odpalam plik .bat autorstwa Mifau'a do flashowania eLeReSa aby wgrać bootloader Fastboot...
Jest progres bo avrdude już nie wywala błędu że nie widzi sprzętu do programowania :-)
w składni bat'a jest stk500 i mój port com na którym wisi FTDI sterujące Arduinem...

Natomiast dalej nic się nie dzieje :-( znaczy avrdude wywala komunikat "timeout"

Pomożecie?

Edicao: sposób na zrobienie z Arduino programatora uzyłem taki:
Cytuj:

1) [...] you need to solder wires to the ISP pads.
2) Connect them to the arduino:

10: Reset
11: MOSI
12: MISO
13: SCK
GND: GND
vcc: +5v
Note, that we are going to power up ESC's MCU from the arduino through USB, so you need to connect ISP +5v to the arduino's vcc pin.
3) In the Arduino IDE open sketch: Examples\ArduinoISP and upload it into aduino.
4) As we are going to use AVRDude as a programmer, we need to disable reset from USB. Some boards have a switch, some does not (Pro Mini, for example). Easiest way to disable reset on boards without switch is to connect resistor 30 ohm between VCC and RST pins.
5) As I said before, we are going to use AVRDude. It is shipped with arduino IDE and located in \hardware\tools\avr\bin. [...]You can set environment variable ARDIDE and you can copy-paste commands. My arduino mapped to com3, you need to change it to your serial port. Next we need to run this: [...]
.
.
.
.
8) Test [...]

regards,
ziss_dmziss_dm


kluczowe jest to co w pkc 4 - jak to rozumieć?


Edicao2: na sparkfunie też znalazłem tutorial jak zrobić z Arduino programator: klik1 po tutorial i tam nic nie ma o blokowaniu linii reset jakimś rezystorem :-( kurna nie wiem o co cho....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 00:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
kolejny etap.... lebiega jestem bo rezystorem 30Ω podciągnąłem się do masy a nie do Vcc :oops: teraz poprawiłem i już nie mam komunikatu "timeout" ale mam teraz taki szitex:

Kod:
C:\Documents and Settings\kajak\Pulpit\FPV teaMTYU\Open eLeReS\soft do wgrywania
 bootloadera mifauowego do Atmegi w eLeReSie\avrdude_gui_i_avrdude_dobry>avrdude
 -p m328p -c avrisp -P com27 -b 115200 -U lfuse:w:0xF7:m -U hfuse:w:0xDC:m efuse
:w:0x05:m
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x70
avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0xe0

avrdude done.  Thank you.


C:\Documents and Settings\kajak\Pulpit\FPV teaMTYU\Open eLeReS\soft do wgrywania
 bootloadera mifauowego do Atmegi w eLeReSie\avrdude_gui_i_avrdude_dobry>avrdude
 -p m328p -c avrisp -P com27 -b 115200 -U flash:w:"bootload_M328@16MHz.hex":i -U
 lock:w:0x0f:m -y -v

avrdude: Version 5.8, compiled on Aug 17 2009 at 10:24:19
         Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
         Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

         System wide configuration file is "C:\Documents and Settings\kajak\Pulp
it\FPV teaMTYU\Open eLeReS\soft do wgrywania bootloadera mifauowego do Atmegi w
eLeReSie\avrdude_gui_i_avrdude_dobry\avrdude.conf"

         Using Port                    : com27
         Using Programmer              : avrisp
         Overriding Baud Rate          : 115200
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0x70
avrdude: stk500_disable(): protocol error, expect=0x14, resp=0xe0

avrdude done.  Thank you.


to mi pokazuje po odpaleniu *.bat do avrdude'a :-( kurde gdzie jestem w błędzie? Czy ktoś się tutaj zlituje i pomoże?

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 00:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 28 lut 2010, 16:24
Posty: 1333
Lokalizacja: Bydgoszcz/Limerick
Jesli masz wszystko w porzadku z programateorem a nie mozesz zaprogramowac to sprobuj jeszcze zmienic port com programatora na nizszy (pierwszy wolny) . U mnie averdude nie lubil wysokich portow com i po ustawieniu na nizszy np 3 -6 zadzialalo a na wysokich portach nie chcialo..
Wyedytujesz to we wlasciwosciach portu.

_________________
i tak skonczysz ... wrając do RC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 00:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
leżę i kwiczę :-(
nic nie pomaga:
-zmiana portu
-podłączanie rezystora do RST Arduino albo do Reset SPI (pin D10 Arduino) albo w ogóle bez rezystora
-zmiana parametrów portu
normalnie dupa zbita :-(
cały czas jest ten sam komunikat co podałem.

Jedyne co zauważyłem to że przy wlutowanym rezystorze między Vcc a RST Arduino - nie mogę załadować wsadu do Arduino normalnie poprzez IDE i wywala identyczne komunikaty.
Po wylutowaniu rezystora wszystko z Arduino jest okej - można uploadować wsad do niego.
Ale już jako programator z użyciem avrdude jest tak jak piszę i płaczę :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 17:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 gru 2010, 00:10
Posty: 317
Lokalizacja: Rydułtowy
Jak już tak ciągle się upierasz przy tym pliku .bat to zmień "stk500" na "stk500v1"
Aczkolwiek nadal polecam zainstalować GUI do avrdude i tam ustawić programator jako stk500v1 i odpowiedni port i spróbować zczytać fusebity z procka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
nie sądzę aby pomogło...bo i tak daję w składni avrdude typ programatora:
Kod:
avrisp
...czyli tak jak biblia arduino podaje.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 29 lut 2012, 23:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 gru 2010, 14:36
Posty: 418
Lokalizacja: okolice Poznania
Rurku, dziś wziąłem się za przeprogramowanie regli HW25A z abc-rc.pl na fast PWM.
Zrobiłem to za pomocą /dokładnie takiego/ podobnego programatora jak Twój (ten z pierwszego postu) oraz oprogramowania avrdude.
Programator widziany w systemie jako USBAsp, zachowywał się jakoś dziwnie, po każdej operacji zapisu/odczytu tracił łączność i musiałem ponownie odłączać/podłączać. Jak już wyczułem o co chodzi udało się zaprogramować.

_________________
Pozdrawiam,
Jacek


Ostatnio zmieniony czwartek 01 mar 2012, 00:25 przez wjacek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 00:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jacku, to jest tylko podobny do mojego :-)
1) mam dwie zworki prawdziwe a nie do lutowania ;-)
2) mam niebieską płytkę :-)
3) CO NAJCIEKAWSZE - TU PROŚBA O POMOC DO FACHMANÓW AVR - zbadałem miernikiem piny wychodzące na złącze ISP z mojego i otóż linia RESET nie jest brana z 29 nózki procka tylko z 14 !!!! opisanej jako (PCINT2(SS)OC1B) PB2
To chyba nie ma prawa działać jako USBISP :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 26 gru 2010, 14:36
Posty: 418
Lokalizacja: okolice Poznania
Faktycznie trochę inny, zasugerowałem się tymi ludzikami na odwrocie i miejscem zakupu.

_________________
Pozdrawiam,
Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 01:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 07 lut 2010, 15:24
Posty: 9187
Lokalizacja: Bytom
Rurek, widocznie ten twój programator działa z jakimś zmodyfikowanym softem. Aktualizowałeś oprogramowanie w programatorze ? Jeśli tak, to może nie działać.

_________________
Pzdr. -----MIŚ-----


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 01 mar 2012, 06:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16405
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Jeszcze nie aktualizowałem bo nie mam czym ;-) bo ten mój patent na arduino nie chce hulać jak widać powyżej :-(

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.