Polskie Forum FPV
http://rc-fpv.pl/

programator USB-ASP Atmel ISP
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=11&t=5467
Strona 3 z 7

Autor:  Rurek [ sobota 11 lut 2012, 03:36 ]
Tytuł: 

Radzu - pisałem wcześniej - na dwóch kompach NIE JEST widziany jako USB-ASP i tzw huj* bombki strzelił. Nie istnieje on w systemie.


*) pisownia celowo dla czytaczy poniżej 18go roku życia 8-)

Autor:  pit202 [ sobota 11 lut 2012, 08:05 ]
Tytuł: 

Rurek u mnie usbasp jest widziany tak w systemie , win7x64

aha , nie przydziela portu COM bo to programator na USB a nie COM , tak jak radzu pisze , zdaje się że nawet można portu nie pisać w składni i bedzie działać.

Załączniki:
usbasp.PNG
usbasp.PNG [ 17.82 KiB | Przeglądany 1030 razy ]

Autor:  Rurek [ sobota 11 lut 2012, 12:38 ]
Tytuł: 

u mnie też :-) przed chwilą zainstalowałem to co pominąłem :-) czyli biblioteki libusb


Edicao: dalej zbita dupa - próba uruchomienia avrdude daje komunikat "can't find usb-asp device" :-(

Autor:  lukisek [ sobota 11 lut 2012, 14:40 ]
Tytuł: 

a COM masz ustawiony , utworzony ?

Autor:  miś [ sobota 11 lut 2012, 14:51 ]
Tytuł: 

lukisek: Jaki COM :?:
Przecież pisano już kilka razy że USBasp nie tworzy wirtualnego COM'a !!. W składni poleceń avrdude.exe powinno być "-c usbasp" jako wybór typu programatora.

Autor:  rycerz100 [ niedziela 12 lut 2012, 09:34 ]
Tytuł: 

Udało mi się zmusić podobny programator do współpracy tylko z tym programem
http://khazama.com/project/programmer/
Żaden inny go nie widział.
Może się uda :lol:

Autor:  Kwasiu [ niedziela 12 lut 2012, 18:12 ]
Tytuł: 

A nie masz jakiegoś starego avr dude?? Bo może w tym tkwi problem.

Autor:  Rurek [ niedziela 12 lut 2012, 18:27 ]
Tytuł: 

Nie no avrdude raczej świeżynka, nic to - zrobię sobie programator na arduinie i tego opornego załaduję od nowa, plizz pomóżcie tylko- czy są gdzieś gotowe hexy Fischl'a oraz fusebity bo ja to leszcz w temacie jestem.

Autor:  Radzu [ niedziela 12 lut 2012, 21:40 ]
Tytuł: 

Gotowe .hex'y masz w paczce ze strony:
http://www.fischl.de/usbasp/

Jak wreszcie wrzucisz zdjęcie makro bebechów tego twojego programatorka to może podam coś konkretnego, ewentualnie chociaż napisz jaki tam masz procek i kwarc.

Autor:  Rurek [ niedziela 12 lut 2012, 21:57 ]
Tytuł: 

Fotki jutro strzelę. A co z fusami? Nie mam dziada przy sobie więc nie wiem co tam siedzi na te chwilę :-(

Autor:  Radzu [ niedziela 12 lut 2012, 22:10 ]
Tytuł: 

Na szybko patrząc dla M8 z 16MHz będzie hfuse C9, lfuse FF.

Autor:  lukisek [ niedziela 12 lut 2012, 23:43 ]
Tytuł: 

miś pisze:
Przecież pisano już kilka razy że USBasp nie tworzy wirtualnego COM'a !!.


faktycznie
napisalem glupote ;-)

Autor:  Rurek [ poniedziałek 13 lut 2012, 00:34 ]
Tytuł: 

obiecane foto, jedno za tysiąc słów :-)
Obrazek

Autor:  qlf [ poniedziałek 13 lut 2012, 11:06 ]
Tytuł: 

OT. Ten ludek tam sepuku popełnił :shock: Jeśli tak, toto nie będzie działać, tak pewnie skończyli wszyscy wcześniejsi użytkownicy :lol:

Autor:  Radzu [ poniedziałek 13 lut 2012, 22:18 ]
Tytuł: 

Rurek pisze:
obiecane foto, jedno za tysiąc słów :-)
Obrazek


Normalnie ilość elementów powala :-P

Jeśli przyjąć że zachowali choć trochę standardy sprzętowe to wsad masz na stronie projektu (jako ten do Mega 48) a fuse bitów raczej nie trzeba zmieniać.

Strona 3 z 7 Strefa czasowa UTC+1godz.
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/