Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 23 lip 2018, 16:24


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 24 sty 2017, 20:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1461
Lokalizacja: Podkarpackie
Ładować będą się "równo" niestety nie jest sformułowanie szczęśliwym, bo każdy sobie wyobrazi co innego.
Zaś prąd jest prąd - "różne" prądy ładowania w tym wypadku oznaczają prądy ładowania plus prądy wyrównawcze. Sednem zagadnienia jest, że ładowarka widzi to jako jedną baterie a nie ma kontroli nad tym co dzieje się w układzie "pomiędzy" bateriami w którym cały czas płyną prądy wyrównawcze.
Co jest szkodliwe jest dosyć trudne do określenia. Istotne jest tutaj, że ten proces nie jest sterowany/kontrolowany/monitorowany. O ile ładujemy bliskie parametrami baterie - nic nie jest szkodliwe. Ale gdy nam któraś cela zdycha, nie jesteśmy w stanie taki stan w układzie równoległym wykryć a to może się zrobić szybko i szkodliwe i niebezpieczne.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 20:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 11 gru 2016, 21:11
Posty: 24
Lokalizacja: Wrocław
Można ładować aq 2x 4s
Ale o odmiennych C
Albo odmiennych Mah


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
A czy w iMax b6 jest możliwość zmiany napięcia albo ustawić limit w opcji discharge ,czy to jest sztywno 3.0v na cele ? Bo chciałbym rozładować np. do 3,5 i zeby ładowarka dała mi o tym znać

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Ostatnio zmieniony czwartek 26 sty 2017, 21:09 przez lalu93, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 21:02 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 869
Nie ma możliwości . Aku nie powinno być rozładowywane poniżej 3V/ogniwo . Ani ładowane powyżej 4,2V/ogniwo .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 26 sty 2017, 21:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
O. Szukałem na yt jak to zrobić ,ale oni nic nie zmieniają i też jadą na sztywno co najwyżej jakim prądem rozładowują, ale mnie to nie interesuje.. Szukałem w anglojęzycznych poradnikach to tylko jest jak to włączyć i jak podłączać jesli sie rozładowuje kilka baterii na raz. A Ustawienia wartości rozładowania nie znalazłem tylko zmienia mi rodzaj pakietu 2s,3s itd. A w opcjach mogę zmienić jedynie Pojemność ustawić, zeby czuć sie bezpieczny o pakiet.. Mógłby ktoś pokierować Ew. Napisać jak zmieniać wartości napięć na indywidualne? Bo hasła how to multiple discharge lipo albo zmiany napięć lipo nie pomagają.. :roll:

EDYTA - scalenie

Heh zdążyłem napisać zanim poprawiłeś ze sie nie da:d zasady znam tylko chodziło mi o ustawienia.Dzięki.

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Ostatnio zmieniony czwartek 26 sty 2017, 21:24 przez lalu93, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 00:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 18 lip 2012, 16:35
Posty: 91
Lokalizacja: Karpacz
Offtop nt. Wpelni rozladowanego LIPO:

Juz mialem pytac o wpelni rozladowana baterie czy da sie naladowac, ale gosciu z taka sama ladowarka jak moja wyskoczyl i pokazal ten trik ... a bateria odzyla ..... fuck me .... widzieliscie to ?? nigdy bym na to nie wpadl .
czy to magia?



uratowal mi typek baterie

_________________
świeżak


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 01:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 6206
Lokalizacja: Polska
To video jest tak niemadre, ze nawet nie wiem od czego zaczac. Zaczne wiec od tego: "Just in case, I use plastic bag" :shock:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 maja 2011, 15:32
Posty: 303
Lokalizacja: Warszawa
Żadna magia. Ładowarki lion / lipo aby uruchomic ładowanie pierw muszą wykryć sprawny pakiet. Jak jest rozladowany do zera a nawet poniżej 2 lub 2.5v na celę to go nie wykryją.
Dlatego trzeba go wstępnie podładować, metoda tutaj pokazana jest najgorszą z możliwych ale nie ma raczej co się rozczulać jak się nie da inaczej. Krokodylki i cienkie przewody ograniczą prąd maksymalny. Lepszymi ładowarkami po prostu podładowuje się innym trybem pracy np nimh lub pb ale bardzo małym prądem 0.1A aż się uzyska 3v na celę a potem już normalnie trybem lipo.
Co do tego "perfect" to niestety nie prawda, rozładowamy do zera pakiet ma mniejszą pojenmoś i gorszą wydajność prądową ale najczęściej nadaje się do użytku.
Co do foliowej torebki, to jak się pakiet zapali to dzięki niej będzie więcej ognia :-)

_________________
iX5 200mm, ZMX FinX30, iPeaka 35A Blheli_32, DAL T5050C, CL Racing F4, Dinogy Mega 4s1300 75C
EYAS 112mm, iFlight 1106 600kv, ipeak 4x18A, Gemfan 3025, iflight mini revo bee F4 BF 3.2 4s500mAh
https://www.youtube.com/watch?v=bhAyBhxgwR8


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 27 sty 2017, 08:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11604
Lokalizacja: Mikoszewo
malyboa pisze:
Juz mialem pytac o wpelni rozladowana baterie czy da sie naladowac,

Tak, da się.

malyboa pisze:
fuck me .... widzieliscie to ??

Jak chcesz więcej to wpisz w YT "stupid people doing stupid things"

malyboa pisze:
czy to magia?

Nie, głupota napędzana niewiedzą.

malyboa pisze:
uratowal mi typek baterie

Jak Kenobi napisał - nic ci nie uratował tylko przedłużył ich agonię. I na przyszłość - jak chcesz w ten sposób podnosić baterie to zainwestuj w kasetkę na pieniądze, starą skrzynkę na amunicję lub tym podobny niepalny pojemnik i pilnuj pakietu podczas ładowania ze zdwojoną czujnością ż3ebyś przypadkiem nie skończył tak:

Obrazek

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 06:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
Jest możliwość podłączenia akumulatora 12v z samochodu, albo gniazdka w samochodzie do ładowarki imax b6?
Bo mam w zestawie klemy z wtyczką do zasilania ładowarki i chciałbym skorzystać z możliwości z ładowania w terenie. Jeśli ktoś to juz robił to, zasilanie z gniazdka wystarczy do ładowania prądem ok. 3-4A ? Czy lepiej zasilać bezpośrednio z akumulatora?

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 09:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
lalu93 pisze:
Jest możliwość podłączenia akumulatora 12v z samochodu, albo gniazdka w samochodzie do ładowarki imax b6?
Bo mam w zestawie klemy z wtyczką do zasilania ładowarki i chciałbym skorzystać z możliwości z ładowania w terenie. Jeśli ktoś to juz robił to, zasilanie z gniazdka wystarczy do ładowania prądem ok. 3-4A ? Czy lepiej zasilać bezpośrednio z akumulatora?

Bez najmniejszego problemy.. Ja w ciezarowce tak wlasnie laduje pakiety. Podlaczam b6 pod gniazdo 12v. W kabinie... Masz to zabezpieczone 15A bezpiecznikiem wiec spokojnie mozesz ciagnac... Moj klon b6 laduje max 3.4A... Zawsze cos....

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 11604
Lokalizacja: Mikoszewo
Jedyny kłopot to sama chiniolska wtyczka. Trochę śniedzi na kontaktach bezpiecznika i zaczyna się topić przy większych prądach.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 09:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 30 wrz 2016, 15:44
Posty: 466
Lokalizacja: strzelce krajeńskie
Jesli nie robi Ci to roznicy to daj triche dluzsze kable, podnies maske i podlacz sie do aku... I laduj pakiet na zewnatrz samochodu.... Zawsze to bezpieczniej... Nie spalisz fury...

.... jest jedna rzecz która pociaga bardziej niz quad. MAN TGX, 40t i 1000km przed Toba....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 25 kwie 2017, 16:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
Właśnie takie odpowiedzi mnie interesowały dzięki! Wystarczą mi 3A wręcz akurat.

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 28 kwie 2017, 09:36 
Offline

Rejestracja: środa 13 kwie 2016, 10:22
Posty: 76
Lokalizacja: Rzeszów
A ja sie tak zastanawiam. Wracamy do domu po lataniu, wieczorem pakujemy kazdy pakiet z osobna w Storage. Za tydzien idziemy latac, wiec:
dzien wczesniej pakujemy kazdy pakiet znow w Storage dla wyrownania napiec i na 2 dzien przed lataniemu mozemu podpiac 2-3 pakiety razem i ladowac bez obawy o rozne rozladowania cel. Dobrze kumam ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.