Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 24 wrz 2018, 07:18


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 14:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2838
Lokalizacja: ...
No cegła cegła ledwo lata.Pies mi ją pogryzł :-/ Gdzieś miałem foto co zostało strzępy...
Po prostu mi ją zeżarł ...nawet se nie poleciała :-?
Dobra koniec tematu kabel zamówiono.
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM :lol:

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 30 kwie 2010, 10:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2838
Lokalizacja: ...
Update dla tych co nie wiedzą jak to zrobić czy jak to działa. :idea:
Ja już wiem i działa :mrgreen:
Edytuje dlatego że obie rozładowane baterie po naładowaniu na ładowarce pokazuje 6cel po 4.20Volta w każdej ale ilość mAh jakie weszły to 2197mAh a nie podwójnie 4400mAh jak myślałem że będzie.
Sprawdziłem baterie osobno i rzeczywiście naładowane obie do pełna.Czyli przy takim ładowaniu 2x3S przez 6S pojemność jaką pokazuje ładowarka jest 1x3S ale pokazuje Volty każdej z 6-cell ???Nie wiem czemu tak jest ale działa :idea:
DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM :..załączam fotkę z połączeniem.


Komentarz: 2x3S 2200mAh podłączone do portu 6S w ładowarce ,ładowane i balansowane prądem 1A.
IMG_2166.JPG
IMG_2166.JPG [ 256.63 KiB | Przeglądany 1069 razy ]

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 18 maja 2010, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 12:23
Posty: 1690
Lokalizacja: Piekary Śląskie
To jest dokładnie jakbyś ładował 1 akku 6s o pojemności 2200mAh, czyli jest ok,

każda z tych cel została naładowana do 2200 mAh czyli 6x2200 cele połaczone są szerogowo napięcie końcowe 25,2V

każda cela ma pojemność 2200mAh po naładowaniu przy napięciu 4,2V

_________________
Pozdrawiam, Andrzej viewtopic.php?t=1441
Penguin 1720 Pixim 690,Diversity 900-2,5 GHz byJR65,Antena śledząca,Autopilot by Zbig, gogle Z800 ES Mordeczka2 Thomas 433MHz, BATMAN Y6 by JR65, SKŁADANY QUAD PANTHER NAZA V2, usługi CNC


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 19 maja 2010, 20:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4868
Lokalizacja: skąd
Czy te główne zasilanie jest podłączone do skrajnych kabli balancera ?
Chodzi mi czy minus gł. do minusa balancera no i plus gł. do plusa balancera ?

EDIT: poprawiłem błąd :)


Ostatnio zmieniony środa 19 maja 2010, 20:55 przez kefir, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 19 maja 2010, 20:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2610
Lokalizacja: Warszawa
Cytuj:
Chodzi mi czy minus gł. do minusa balancera no i plus gł. do minusa balancera ?

Tak

Napisałeś z błędem. Powinno być:
Chodzi mi czy minus gł. do minusa balancera no i plus gł. do plusa balancera ?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 17:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Jeżeli ja mam 3 pakiety 2s 7,4V i rozgałęziacz z balanserem to powinienem ustawić opcje ładowania/rozładowywania na 6S, a jak 2 pakiety to 4S? To o to chodzi?
Rozumiem tylko, że ustawiam odpowiedni amperaż ładowania np. 0.8A-1.0A i rozładowywania np. 0,5A jakby dla jednej baterii. Dobrze rozumiem?

Obrazek

Używam ładowarki Imax b6

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 18:50 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
Masz pakiety 2S to ustawiasz 2S, 3S to 3S.
Ampery ustawiasz sumujac pojemność wszystkich pakietów i wtedy masz 1C.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 19:48 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 905
Szeregowo 3x 2S to to samo co 2x 3S . Ładowarka taki układ będzie widziała jako 6S . Natomiast ładując równolegle 3x 2S ładowarka będzie widziała jako 2S . Analogicznie 2x 3S jako 3S . Z tym że "C" tutaj sobie sumujesz . Przykładowo ładujesz 3szt. aku 2S o poj. 1500mAh . Czyli możesz ustawić prąd ładowania 4,5A . Jeśli chodzi o prąd rozładowania , dla takiego układu to ustawiasz jak dla 2S .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )
copter Aosenma CG035
copter Bayangtoys X21
copter FQ 777 -124
cybird Bird2


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 21:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
Podłączyłem i ustawiłem to tak, myślę że dobrze wszystko zaczaiłem.
Ustawiłem w opcjach limit 2000mAh ale nie jestem pewien czy nie powinienem ustawić sumy tych baterii tutaj?, czas maks 120min w trybie BALANCE
Prąd ładowania 4.0A bo są to 3 pakiety po 2000mAh to 6000mAh, czyli mógłbym ładować nawet 6A rozumiem, ale myślę, że to będzie wystarczające ustawienie natężenia bo polecają mniejszym niż ten maksymalny. I naturalnie napięcie dla 2S.

ObrazekObrazek

Patrząc w szczegóły ładowania są podane napięcia tylko z dwóch cel. Tak powinno być? Nie widać z każdej baterii napięć cel, tylko jakby z jednej?

Pozdrawiam

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 21:58 
Offline

Rejestracja: sobota 18 sie 2012, 10:06
Posty: 1346
Lokalizacja: Breslau
lalu93 pisze:
Patrząc w szczegóły ładowania są podane napięcia tylko z dwóch cel. Tak powinno być? Nie widać z każdej baterii napięć cel, tylko jakby z jednej?

tak ma być, to jest średnia z jednej celi z 3 pakietów.

Jeszcze jedna sprawa, jak podłączasz tak kilka pakietów to dobrze by było żeby był wszystkie podobnie rozładowane. Przed ładowaniem możesz na parę/naście minut podłączyć pakiety w rozdzielacz (bez ładowarki) a same się wyrównają, później ładowarka zbalansuje resztę.

_________________
bo latać to cza umić ;) - więc ciągle się uczę.
SkyWalker X-6 FPV - 2Fat2Fly, SkyWalker 1900 FPV Z&P, Mini SkyWalker eleres AP, Mini Talon FPV Z&P
BadCat FPV - KFC32FTB


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 23 sty 2017, 11:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 15 sty 2017, 22:11
Posty: 69
Lokalizacja: Lublin
Okej spoko, a co z ograniczeniem pojemności? na 2k mAh czy sumę pakietów ustawić, żeby się doładowały, bo nie doładowało mi wczoraj i zmieniłem na sumę i wyszło okej.
Druga rzecz, podpiąłem jeszczę jeden pakiet który był o 0,5V bardziej rozładowany, i wynik pozytywny wszystkie miały to samo napięcię. Na innym forum czytałem o tym, to mówili, że nie ma problemu bo robotę robi procesor, ale będe się starał żeby miały to samo napięcie.

_________________
Poradnik Syma X8G aktualizowany 11 mar 2018, 20:54
Syma X8G Moje loty Syma X8G


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 16:42 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1472
Lokalizacja: Podkarpackie
zybyzy pisze:
tak ma być, to jest średnia z jednej celi z 3 pakietów.

To nie jest średnia. To jest napięcie na każdym jednym pakiecie w połączeniu równoległym.
lalu93 pisze:
to mówili, że nie ma problemu bo robotę robi procesor, ale będe się starał żeby miały to samo napięcie.

A tu jest podstawowy problem zrozumienia takiego ładowania. Łącząc równolegle dwa pakiety - wymuszasz na zworach JEDNO identyczne napięcie. Inaczej się nie da. Jeżeli napięcie przed połączeniem nie było identyczne - to nam pomiędzy bateriami w momencie połączenia płynie niekontrolowany prąd wyrównawczy = bateria z wyższym napięciem ładuje baterie z napięciem niższym. Odbywa się to jednak tylko i wyłącznie pomiędzy bateriami - ładowarka i jej procesor o tym nie mają pojęcia.
Należy tez pamiętać, że to rezystancja wewnętrzna pakietu decyduje o podziale prądu lądowania. By ładowali się "po równo" muszą mieć identyczną rezystancję. Dla tego zawsze jest najlepiej ładować pakiety osobno - lub szeregowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 18:34 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
IvanM pisze:
Należy tez pamiętać, że to rezystancja wewnętrzna pakietu decyduje o podziale prądu lądowania. By ładowali się "po równo" muszą mieć identyczną rezystancję. Dla tego zawsze jest najlepiej ładować pakiety osobno - lub szeregowo.



Co rozumiesz przez to, że pakiety podłączone równolegle nie będą się równo ładowały?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 18:56 
Offline

Rejestracja: wtorek 25 wrz 2012, 19:25
Posty: 1472
Lokalizacja: Podkarpackie
madej pisze:
Co rozumiesz przez to, że pakiety podłączone równolegle nie będą się równo ładowały?

"po równo". To, że prąd ładujący nie będzie się dzielił pomiędzy baterie "po równo" - ale w zależności od stosunku ich rezystancji.
Przykładowo ustawiając dla dwóch równolegle ładowanych baterii prąd 4A - nie otrzymujemy automatycznie 2A dla jednej i 2A dla drugiej baterii. Tak będzie tylko przy ich identycznej rezystancji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 24 sty 2017, 19:43 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lis 2016, 17:14
Posty: 52
Lokalizacja: Kraków
No to piszesz, że nie będą ładowane tym samym prądem, ale to nie jest szkodliwe o ile nie przekroczymy dopuszczalnego prądu ładowania na którymś ogniwie. Przy ładowaniu równoległym szkodliwe jest chyba tylko podłączenie ogniw o różnym napięciu, bo się będą w niekontrolowany sposób wyrównywały. Natomiast ładować się będą równo, bo jak sam zauważyłeś kilka postów wyżej, napięcie na każdym ogniwie jest takie samo po podłączeniu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.