Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 gru 2017, 11:05


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 12:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 lut 2010, 21:38
Posty: 3371
Lokalizacja: Kraków
no 12km dla bacikow to juz raczej maks.
wpisz kierunkowa antene np. 18dbi. trappy w locie na 40km mial z tego co pamietam yagi kolo 20dbi.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 27 lis 2011, 13:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
cholo pisze:
no 12km dla bacikow to juz raczej maks.
wpisz kierunkowa antene np. 18dbi. trappy w locie na 40km mial z tego co pamietam yagi kolo 20dbi.


Dokładnie tak - antena robi wielką różnicę. Obiecałem jednak tutorial i oto on - wybaczcie nieprofesjonalną formę, ale mam nadzieję że treść i to co z niej wynika będzie rekompensatą za moją amatorszczyznę :-)


_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 gru 2011, 16:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 16 maja 2010, 20:20
Posty: 370
Lokalizacja: Kutno
Wydaje mi się że program nie jest dopasowany do naszego sposobu latania . OSD podaje wysokość nad miejscem startu , program zaś liczy zasięg dla wysokości nad
poziomem gruntu. Stąd pokazywany zasięg tak bardzo zależy od terenu nad jakim latamy.
W realu maksymalny zasięg będzie mniej poszarpany.

_________________
Kazimierz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 gru 2011, 20:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 01 wrz 2011, 10:44
Posty: 746
Lokalizacja: Gdańsk
kostek pisze:
Wydaje mi się że program nie jest dopasowany do naszego sposobu latania . OSD podaje wysokość nad miejscem startu , program zaś liczy zasięg dla wysokości nad
poziomem gruntu. Stąd pokazywany zasięg tak bardzo zależy od terenu nad jakim latamy.
W realu maksymalny zasięg będzie mniej poszarpany.


Masz racje Kostku, ale w pewnym zakresie jest to jednak program przydatny. Pomijając już to na co zwróciłeś uwagę, to duże znaczenie będzie miało to czego modelarz nie zmierzy - osłonięcie anten przez elementy modelu w danej orientacji, pochylenie modelu, obecność sygnałów zakłócających w miejscu w które wlatujemy itd. Tak więc nie można oczekiwać że zasięg w zdecydowanej części będzie odpowiadał temu co wyliczył program, ale znowu wyliczenia programu mogą dla na stanowić pewną bazę wyjściową. Szczególnie że przedstawiają ten "gorszy przypadek", uwrażliwiając na wybrane fragmenty terenu.

_________________
Pozdrawiam, Sebastian


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 20 gru 2011, 22:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 16 maja 2010, 20:20
Posty: 370
Lokalizacja: Kutno
Cytuj:
Masz racje Kostku, ale w pewnym zakresie jest to jednak program przydatny.

Ależ tak , sam często korzystam . Zwróciłem tylko uwagę ze dobrze skonfrontować wyniki z mapą fizyczną i odpowiednio skorygować wysokość. Szczególnie w takim terenie jak pokazał Smotny . Nie wiem o ile niżej jest koryto Wisły , na oko 50m , oglądane z mostu.

_________________
Kazimierz


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 13 maja 2012, 22:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
Czy oryginalna antena 433 która jest dodawana do Range Link (chainlink) jako nadawcza, może również służyć jako antena w odbiorniku?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 14 maja 2012, 20:24 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 23:33
Posty: 1364
Lokalizacja: Warszawa
ECO400 pisze:
Czy oryginalna antena 433 która jest dodawana do Range Link (chainlink) jako nadawcza, może również służyć jako antena w odbiorniku?


Może, ale lepiej jest zastosować dipol. W nadajniku tworzy się lepsza lub gorsza przeciwwaga a w odbiorniku kiepsko z tym. Nie do bicia rekordów odległości będzie ok na pewno.

_________________
Każdy ma swoje 6 minut :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 maja 2012, 08:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
Klocolus, a jaka lekko i małą ale stosunkowo dobrą antenę na 433mhz byś mi polecił do quadrocoptera?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 maja 2012, 16:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 30 lis 2010, 23:33
Posty: 1364
Lokalizacja: Warszawa
ECO400 pisze:
Klocolus, a jaka lekko i małą ale stosunkowo dobrą antenę na 433mhz byś mi polecił do quadrocoptera?


http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1413650

Proszę bardzo ;-) U mnie w skrzydełku do 3km spokojnie wszystko chodziło jak trzeba.

_________________
Każdy ma swoje 6 minut :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: piątek 18 maja 2012, 17:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5746
Lokalizacja: Wrocław
super, dzięki!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 13 cze 2013, 13:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 11 cze 2012, 15:47
Posty: 15
Lokalizacja: Krynica-Zdrój/Kraków
Pomiary z 1 posta znikły (bo rozumiem że tam były pod doborami anten). Jest szansa na re-up ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 kwie 2014, 11:47 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 kwie 2011, 15:07
Posty: 256
Lokalizacja: Kraków
dobre, skorzystam z tego :-)

edyta:

a jakie wartości wpisać przy module Frsky V8FT? by mieć wiarygodne pomiary?
interesuje mnie rubryka TX power,

_________________
Beta 1400 FPV, spitfire spalina, trener spalina messerschmitt w budowie. Hitec optic 6, Frsky.Z


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 02 kwie 2014, 19:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 840
Lokalizacja: Legnica
Jak można przeczytać tutaj [ LINK ]

Cytuj:
Output Power:: 60mW


Info jak przeliczyć to na dBm znajdziesz w filmiku parę postów wyżej :]

Czyli koło 17? Może 18 :P

Pozdro ;P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: czwartek 03 kwie 2014, 22:28 
Offline

Rejestracja: czwartek 14 kwie 2011, 15:07
Posty: 256
Lokalizacja: Kraków
Baqsthc pisze:
Jak można przeczytać tutaj [ LINK ]

Cytuj:
Output Power:: 60mW


Info jak przeliczyć to na dBm znajdziesz w filmiku parę postów wyżej :]

Czyli koło 17? Może 18 :P

Pozdro ;P



oki, dzięki jutro sobię policzę pozdrawiam

_________________
Beta 1400 FPV, spitfire spalina, trener spalina messerschmitt w budowie. Hitec optic 6, Frsky.Z


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 22 kwie 2014, 22:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 14:28
Posty: 550
Lokalizacja: Opole
Na Flite Test pojawił się bardzo fajny artykuł z kalkulatorem w exelu i cała stojącą za nim teorią:

http://www.flitetest.com/articles/max-range-estimator


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.