Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 15 gru 2018, 03:51


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 27 kwie 2010, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Może łatwe pytanie ale... :-/
Mam jedną ładowarkę do baterii między innymi Li-po ale
kiedy idę na łączkę to chciałbym polatać dłużej i nie wiem jak to zrobić by ładować 2/3/4 sztuki baterii 3S Li-Po jednocześnie wiem że to się łączy równolegle ale nie wiem jak z balansowaniem równolelgle to wygląda i tego połączenia do ładowarki też nie jestem pewien prosiłbym bym o jakiś schemat jak wyglądałoby połączenie baterii 3S np:.2 i 3 sztuk razem z balanserem :lol:
Z góry dzięki za info.Pytam bo nie chcę nic popalić a tylko ładować 2 lub 3 sztuki li-po naraz po prostu szybciej.Chciałbym dorobić kabel do ładowania T-deans i do balansera żebym mógł tak ładować
Jakiś schemat tak na chłopski rozum.
DZIĘKI :roll:
Nie wiem jaka ładowarka da radę jak trzeba napiszę info ładowarki jaką mam żeby jej nie spalić z przeciążenia???
I czy baterie muszą mieć taką samą pojemność czy nie ???
Wiem że ilość cel musi być ta sama.

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 kwie 2010, 23:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 02:25
Posty: 5802
Lokalizacja: Radzionków
A jaką kolega ma ładowarke?

To powinno rozwiązać Twoj problem:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... 6S_w/_XT60

_________________
pozdrawiam
Michał


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 27 kwie 2010, 23:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
Raczej musiałbyś mieć ładowarkę, która obsługuje 6 cel, wtedy możesz ładować dwa pakiety na raz. Ale pakiety muszą mieć taką samą pojemność i najlepiej jeśli są też rozładowane do takiego samego napięcia.
W hobbykingu możesz kupić do tego celu odpowiedni kabelek:
http://hobbycity.com/hobbyking/store/uh ... x_3S%296S_

A jak już się zdecydujesz na kabelek, to po prostu dokup sobie jeszcze kilka pakietów. To działa najlepiej :-D
Ja mam 14 pakietów i w ogóle nie zawracam sobie głowy ładowaniem na łące.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 06:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Operating voltage range: DC12.0~16.0 Volt
Circuit power: Max. charge power 50W
Max. Discharge power 5W
Charge current range: 0.1~5.0A
Discharge current range: 0.1~1.0A
Current drain for balancing Li-Pro: 300mAh/cell
NiCd/NiMH battery cell count: 1~15cell
li-ion/Polymer cell count: 1-6 series
Pb battery voltage: 2V, 20V
DANE MOJEJ ŁADOWARKI
MAM 6CELL :mrgreen:
Właśnie dokupiłem w sumie do Juniora mam 4pakiety co po rozładowaniu trochę czasu zabiera tak to mogę go skrócić o połowę chociaż :lol:

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Ostatnio zmieniony środa 28 kwie 2010, 06:58 przez marcin.gala, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 06:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Czyli muszę zakupić ten kabelek do balansera jeszcze przydałby się kabelek ładowania w sumie mogę sam taki zrobić mam sporo końcówek "deans" może jakiś schemat tak na chłopski rozum.
Czy to ma wyglądać tak mam +/- do ładowarki i wychodzę z jednego kabla podwójnym +/- do każdej baterii, czyli mam z jednej końcówki dwie końcówki jak nie poprawcie mnie.
I jak powinienem ustawić ładowarkę na ładowanie jednej baterii 3S czy jakoś inaczej :?:
Dzięki za info.

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2612
Lokalizacja: Warszawa
Mając wcześniej wylinkowaną przejściówkę, podłączasz ją do ładowarki, tzn. biały szeroki konektor wtykasz do gniazdka balansera w ładowarce, a deansa podłączasz do przewodów ładowania.
Dwa pakiety podłączasz wyjściami do balansowania do gniazdek w przejściówce. Głównych grubych przewodów od pakietów nigdzie nie podłączasz. Ładowanie następuje tylko przez złącza balansowania pakietów.
Tak jak koledzy wcześniej pisali, pakiety powinny być jednakowej pojemności i podobnie rozładowane.

Aha, ładowarkę ustawiasz na 6s.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 10:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
No i jak wynika z opisu Twojej ładowarki, nie powinieneś tych dwóch lipoli ładować prądem większym niż 2A.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 12:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Marcin NIE ŁĄCZ NIC RÓWNOLEGLE !!! chyba że jesteś amatorem fajerwerków :mrgreen: Na chłopski rozum to trzeba połączyć jak na rysunku (rycinie ha ha ha). Celowo nie wpisałem biegunów +/- we wtyczkach balancerów bo nie ma to znaczenia (czy zaczniesz od lewej czy od prawej zawsze będzie ten sam znak) za to znaczenie ma jaki to znak, musi się ktoś wypowiedzieć kto ma pakiet 6s jaka biegunowość jest we wtyczce balancera....No i Marcin musisz zdobyć dwie wtyczki 3s i jedno gniazdo 6s (brzmi dziwnie ale dla mnie wtyczka to ta co ma kikuty a gniazdo to to co ma dziury :lol: ) bo rozumiem że zależy Ci na czasie... bo oczywiście najlepiej skorzystać z rad kolegów i kupić gotowca w HC albo kolejne pakiety :lol:


3s na 6s.jpg
3s na 6s.jpg [ 37.35 KiB | Przeglądany 2264 razy ]

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Dzięki już mi się rozjaśniło chyba pójdę na łatwiznę i kupię gotowca.
:mrgreen:
Oczywiście pakiety właśnie dzisiaj dojechały jeszcze tą przejściówkę potrzebuje i gra muzyka :-D
A to taki pakiet mi przyszedł i chyba popełnili błąd czy co bo miały być z deansami a są z XT60 powiem że dosyć ciekawie wygląda ta końcówka.
Daje fotkę dla wglądu mojego pakietu z deans i XT60 podobno wytrzymują dużo więcej "Amp" od deansów :?:


IMG_2151.JPG
IMG_2151.JPG [ 69.78 KiB | Przeglądany 2230 razy ]

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
obie wtyczki wytrzymują raczej podobny prąd, XT w nazwie mają 60 więc pewno 60ampów...obie też mają pozytywną cechę że w pośpiechu na łące czy gdziekolwiek indziej nie zamienisz biegunów...Ten XT stosuje turnigy w swoich pakietach, dokup sobie w każdym sklepie modelarskim drugą stronę złącza i załatwione.
Co do Twoich problemów mam remedium :mrgreen: niechcący spojrzałem i bach! bingo! jest tutaj od ręki!!!
i sprawa rozwiązana :lol:

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Ostatnio zmieniony środa 28 kwie 2010, 13:25 przez Rurek, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:16 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
Ten kabelek nie załatwi do końca sprawy, bo trzeba by jeszcze z niego wyprowadzić kabel głównego ładowania.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16384
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
po pierwsze to za szybko ogłosiłem sukces ;-) bo w tym patencie z alledrogo niestety złącze 6s to thunderbird a nie JST-XH sorry falstart :oops: (znaczy zakładam że Marcin ma w ładowarce złącze JST-XH)
po drugie, FH - oczywiście pominąłem ten banalny w stosunku do złącza balansera temat, spojrzałeś na moję rycinę? Prądową parę do ładowania robi się z połączenia szeregowego tych kabli prądowych co wychodzą z pakietów czyli trzeba sobie zrobić kolejną przejścióweczkę na prądowych wtyczkach /gniazdkach albo prościej wziąć skrajne przewody balancera 6s i do nich dorobić odpowiednie złącze prądowe ładowania (XT60 bądź T-deans zależy co tam się łatwiej do ładowarki podpina...ostatecznie gołe kable do krokodylków ;-) )

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 15 mar 2010, 23:09
Posty: 2837
Lokalizacja: ...
Mam tylko 3pakiety a tym XT60 i reszta modeli którymi latam i składałem ma deans gdzie się da, jak i reszta pakietów do heli, w sumie już się pozbyłem tych XT."Lutowanko w czasie przerwy w pracy hmm... :mrgreen: "
Zresztą nie mam modelu który ciągnie aż 60Amp.
Zdecydowałem że będę ładował po dwie sztuki 3S.Dobrze dla ładowarki i dla mnie bo mniej kombinacji.
Pakiety te co mam to właśnie Turnigy 3S 2200mAh ,szczerze mogę polecić ,cena i jakość tych baterii jest O.K. :lol:
Rozumiem że tak samo można zrobić z pakietami 2S tylko ładowarka na 4cele i kabelek odpowiedni.
To jest chyba najprostsze rozwiązanie.
Dzięki za pomoc wszystkim :mrgreen:
Ostatnie dni moje dwa pakiety ostro dostawały po d...ie że tak powiem całe dni latałem Juniorem i się pochwalę potrafię go zatrzymać w powietrzu oczywiście przy dobrym wiaterku,kręcę beczki zewnętrzne i wewnętrzne za...sta zabawa i czekam na rangevideo i kamerkę hmm.. wtedy coś dam "video" mam już na oku parę tras do przelotu są widokowe jak to w Szkocji :mrgreen:

_________________
FPV nie kupisz.FPV robisz.
Licencja BNUC'S.

Nie ustawisz koptera lepiej niż swój własny poziom latania.


Ostatnio zmieniony środa 28 kwie 2010, 20:16 przez marcin.gala, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 13:53
Posty: 5743
Lokalizacja: Wrocław
Ta Cessna to z CMPro :roll: :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: środa 28 kwie 2010, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 04 lut 2010, 13:04
Posty: 1302
Lokalizacja: Kraków
A ta Cessna to co? Miałem kiedyś taką. Straszna cegła :-P


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.