Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 04 sie 2020, 20:43

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11
Autor Wiadomość
Post: sobota 04 sty 2020, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2794
Lokalizacja: Warszawa
Konfiguracja idzie do przodu: ustawiłem wszystkie potrzebne tryby lotu, RTH, servo autotrim, auto tune itp.

Na razie mam dwie nierozwiązane kwestie:

1. Mam wolny kanał 3 - yaw, bo do latającego skrzydła nie jest potrzebny. W aparaturze pod ten kanał przypisałem sobie przełącznik 3-pozycyjny i chciałem mu przypisać jakieś funkcje w iNav. Nie wiem jak to zrobić, bo do włączania funkcji mogę przypisać tylko stany z kanałów AUX. Da się kanał yaw "przenieść" na któreś AUX?

2. Nie mogę znaleźć, jak włączyć telemetrię w eLeReS-ie. Czy mogę jakoś konfigurować odbiornik eLeReS, czy tylko bindować?
Przyznam , że mając kilka odbiorników i nadajników, w życiu ich nie bindowałem. Zawsze ustawiałem sygnaturę i tyle.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sty 2020, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2794
Lokalizacja: Warszawa
Po moich dzisiejszych zabawach, nie wiem dlaczego zniknął mi GPS. Wszystko jest zaznaczone jak trzeba.
Teraz diff wygląda tak:
Kod:
# INAV/KFC32 1.7.1 Sep 16 2017 / 22:12:08 (dabacb4)

# resources

# mixer
mixer FLYING_WING

# servo

# servo mix

# feature
feature -RX_PPM
feature MOTOR_STOP
feature GPS
feature TELEMETRY
feature RX_SPI
feature PWM_OUTPUT_ENABLE

# beeper

# map

# serial
serial 3 2 115200 57600 0 115200

# led

# color

# mode_color

# aux
aux 0 0 3 1600 2000
aux 1 1 0 1800 2000
aux 2 8 1 1000 1200
aux 3 10 0 1000 1200
aux 4 14 1 1800 2000
aux 5 27 2 1725 2025
aux 6 28 2 975 1300

# adjrange

# rxrange

# master
set gyro_sync = ON
set gyro_hardware_lpf = 188HZ
set acc_hardware = FAKE
set mag_hardware = NONE
set baro_hardware = MS5611
set rx_spi_protocol = ELERES
set failsafe_procedure = RTH
set eleres_signature = 1346782034
set osd_video_system = 1
set osd_units = METRIC
set osd_cap_alarm = 0
set osd_time_alarm = 20
set osd_alt_alarm = 1000
set osd_main_voltage_pos = 2072
set osd_rssi_pos = 2113
set osd_flytimer_pos = 2103
set osd_ontime_pos = 343
set osd_flymode_pos = 2509
set osd_throttle_pos = 2145
set osd_current_draw_pos = 97
set osd_mah_drawn_pos = 1153
set osd_gps_speed_pos = 2081
set osd_gps_sats_pos = 3488
set osd_gps_lon = 2517
set osd_gps_lat = 2496
set osd_home_dir = 2127
set osd_home_dist = 2058

# profile
profile 1

set fw_p_pitch = 15
set fw_i_pitch = 40
set fw_ff_pitch = 15
set fw_p_roll = 15
set fw_i_roll = 30
set fw_ff_roll = 15
set fw_p_yaw = 50
set fw_i_yaw = 45
set fw_ff_yaw = 0
set fw_i_level = 15
set roll_rate = 40
set pitch_rate = 15

#


EDIT:
znalazłem
Kod:
set eleres_telemetry_en = ON
set eleres_loc_en = ON

no i potem save.

GPS działa już, nie wiem co to było.

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sty 2020, 22:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 795
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
cobra pisze:
Konfiguracja idzie do przodu: ustawiłem wszystkie potrzebne tryby lotu, RTH, servo autotrim, auto tune itp.

Na razie mam dwie nierozwiązane kwestie:

1. Mam wolny kanał 3 - yaw, bo do latającego skrzydła nie jest potrzebny. W aparaturze pod ten kanał przypisałem sobie przełącznik 3-pozycyjny i chciałem mu przypisać jakieś funkcje w iNav. Nie wiem jak to zrobić, bo do włączania funkcji mogę przypisać tylko stany z kanałów AUX. Da się kanał yaw "przenieść" na któreś AUX?

2. Nie mogę znaleźć, jak włączyć telemetrię w eLeReS-ie. Czy mogę jakoś konfigurować odbiornik eLeReS, czy tylko bindować?
Przyznam , że mając kilka odbiorników i nadajników, w życiu ich nie bindowałem. Zawsze ustawiałem sygnaturę i tyle.


Przydatny zestaw komend :

set eleres_telemetry_en = ON
save

set eleres_telemetry_power = 7
save

set eleres_loc_power = 7
save

set eleres_loc_delay = 200
save


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 04 sty 2020, 22:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2794
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki, Kacper!

Wyszło mi takie coś:
Mam problem z fontami OSD. Linia horyzontu składa się z liter, strzałka do domu to też litera. Co z tym zrobić?

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sty 2020, 10:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 sie 2012, 18:27
Posty: 795
Lokalizacja: Kiełpino k. Kartuz
cobra pisze:
Dzięki, Kacper!

Wyszło mi takie coś:
Mam problem z fontami OSD. Linia horyzontu składa się z liter, strzałka do domu to też litera. Co z tym zrobić?


Trzeba zrobić "updete font" z konfiguratora - koniecznie z podłączonym pakietem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 05 sty 2020, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2794
Lokalizacja: Warszawa
Oczywiście zadziałało i jest ok.
Dziękuję!

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 03 cze 2020, 16:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1496
Lokalizacja: Katowice
Hejas, po latach chyba 3, wróciłem do latania skrzydełkiem.
Pacjent FX61, płytka KFC FTB (F1) i wgrany iNav.
Generalnie po kilku wieczorach dłubania w ustawieniach, działa wszystko jak należy. Przynajmniej na ziemi.
Kalibracje porobione, gps działa, mag wyłączony, wszystko na zielono...
Dzisiaj wykonałem oblot.
Start strzałem z gumy w passthrough czy tam manual, jak zwał, tak zwał.
Leci ale czuje, że musze sporo zaciągać drążkami do siebie, żeby prosto leciał.
Niestety w trybach stabilizowanych jest źle. Bardzo źle.
W Angle robi fale, góra-dół, słabo reaguje na drążki i raczej doprowadziłby do przeciągnięcia zadzierając do góry.
W Horizon zaczyna pikować w dół i na skrzydło się kładzie.
Nie ma jak zrobić servo autotrim w locie...
O Autotune nie ma co marzyć na razie.
Nie mam za bardzo pomysłu jak wyrównać mu lot...
W Angle powinien lecieć prosto...

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 06 cze 2020, 09:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 95
Lokalizacja: Bochnia
To ja może podam swój pomysł .
Kładę model na wyważarkę tak aby CG było idealnie, w inav sprawdzasz położenie płytki, jeżeli jest na 0 stopni to możesz ją skorygować z poziomu inav o jakieś 2-3 stopnie i sprawdzasz w locie. Kolega korygował płytkę nawet o 7 stopni w tym modelu żeby poprawnie latał .
U mnie zawsze to działa.
W polu można skorygować drągami. Obrazek

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 18 lip 2020, 09:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1496
Lokalizacja: Katowice
Dzięki za porady, udalo się w miare ustawić mojego ukleja i lata w miarę prosto.

Mam teraz kolejny problem, z którym nie potrafię sobie poradzić.
RSSI na OSD wyświetla mi w skali od 50-0.
Nie potrafię w żaden sposób zmienić, żeby od 100 była skala.
Próbowałem zmieniać parametr rssi set scale ale nic to nie zmienia.
Pacjent KFC FTB v1 ze zintegrowanym eleresem, soft inav 1.7.3.

EDIT
Dooobra, zmieniłem set rssi_channel = 0 i śmiga na 100% ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 159 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.