Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 15 lip 2020, 13:29

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
Post: niedziela 17 lis 2019, 09:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Model pioneer. Chcę mieć gps oraz stan baterii. Niestety nie wiem do końca jak rozprowadzić okablowanie z baterii.

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 11:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 567
Lokalizacja: Warszawa
GPS możesz podłączyć pod dowolny UART, w inav configurator ustawiasz port który ma używać.
Stan baterii masz domyślnie po podłączeniu vbat na płytce


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 20:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
To wystarczy do odliczania wykorzystanych mah ?
Np. ustawiam lipola 10000 i będzie odliczać w dół bądź w górę ? ;)))

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 21:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8482
Lokalizacja: Polska
Kamillos pisze:
To wystarczy do odliczania wykorzystanych mah ?

Nie, bedziesz mial jedynie napiecie baterii. Do liczenia mAh-ow potrzebowal bys czujnik pradu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 17 lis 2019, 21:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
No ok już rozumiem, dzieki ;)
Załóżmy, że posiadam taki czujnik http://4drones.pl/?32,pl_czujnik-pradu-100a
Gdzie go podpinam na płytce eleres ?

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 18 lis 2019, 11:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 10 sie 2014, 18:00
Posty: 95
Lokalizacja: Bochnia
Na tej stronie co podałeś masz schemat gdzie ten czujnik podpiąć

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lis 2019, 00:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Dzięki za pomoc ;)

W modelu wszystko już połączyłem, zrobiłem próbę przed ostatecznym sklejeniem i wydaje się być ok.

Natomiast mam kilka pytań:

1. OSD wyświetla, niestety widzę tylko połowę górnych wartości np.rssi tak jakby odcięło połowę.
Jest szansa jakoś obniżyć wyświetlane wartości OSD ?

2.Będę jutro wprowadzał wstępne ustawienia w Inav, niestety pierwszy raz mam styczność z tym programem.
Jest może gdzieś jakaś tabelka/instrukcja jakie wprowadzić ustawienia pod dany model ?
Jeżeli nie to co głównie przestawić by było ok przed pierwszym lotem?

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lis 2019, 06:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 513
Lokalizacja: Biała Podlasla
1. Masz wartości od 49-99 czy 0-50? O ile to drugie często występuje, i ustawia się to w cli, to pierwsze sugerowałby głębsze testy?

2. W wiki inava na ich stronie jest ładnie opisane co po kolei trzeba ustawić do danego typu modelu, i jak to sprawdzić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lis 2019, 08:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Wartość pokazywana to 99 % czyli co mam z tym zrobić, żeby było ok ?
Mógłbyś podesłać mi link, w którym miejscu jest opisane dokładnie każdy model ? Szukam i szukam...

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 21 lis 2019, 09:59 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 513
Lokalizacja: Biała Podlasla
Moim zdaniem jest to dosyć łatwo znaleźć :


https://github.com/iNavFlight/inav/blob ... /README.md

A potem

https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... wing-guide

Jeszcze są poradniki na yt. Ale nie chce mi się podawać linków.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 22 lis 2019, 12:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Mam jeszcze kilka pytań:
1.Nadal mam odcięte górne wartości do połowy w OSD.
2.Stabilizacja działa odwrotnie (przy przechylaniu samolotu nie kontruje by wyrównać tylko powiększa przechył, problem pojawia się na lotkach i sterze wysokości)
3.Podłączyłem czujnik prądu, co muszę zaznaczyć w inavie by pokazywał wartości.

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lis 2019, 20:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Cześć, z problemem stabilizacji sobie poradziłem, musiałem włączyć rewersy na serwa w inavie.
Natomiast z tym nie daję już rady:

1.Osd nadal ucina górne wartości.
2.Czujnik prądu- nie umiem ustawić.

Kompas musi być aktywny czy mogę go odłączyć ?

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lis 2019, 20:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 513
Lokalizacja: Biała Podlasla
A srery działają normalnie po włączeniu rewersow?

Z osd, górne wartości, to górne wartości czego, bo już się pogubiłem. Wszystkiego? Jak odcina?

Mag/kompas ja wyłączam, bo mam problematyczne setupy z kompasem.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lis 2019, 21:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 22 lis 2016, 21:28
Posty: 83
Lokalizacja: Śląsk
Np. Wartość rssi mam odcięte widać tylko dół ikony rssi a góry nie i dzieje się tak z resztą wartości występujących u góry ekranu.
Rewersy zmieniłem w aparaturze i inavie.
Możesz mi podpowiedzieć jak skalibrować czujnik marbalona ?

_________________
Lepiej spróbować i pożałować
niż żałować, że się nie spróbowało.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 23 lis 2019, 21:38 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 452
Lokalizacja: Kraków
Nie dubluj wpisów.
Pokaz screena/zdjecie ekranu gdzie Ci to rssi obcina.
W aparaturze przy inavie reversow nie ruszaj.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 158 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.