Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 15 wrz 2019, 15:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Autor Wiadomość
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 13:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 301
Lokalizacja: Perpignan, Francja
Faktycznie, po ustawieniu w Mikserze samolotu i jako typ - skrzydła, preset zaaplikował zmiany w PID'ach.
To jeszcze ostatnie pytanie, zanim zacznę wielodniową walkę z przełącznikami ;-) :
Jak włączyć dane do TrackMyRC? W zakładce Configuration zaznaczyłem Telemetry output. Moduł BT łączy się z aparaturą, na telefonie miga na zielono Info Act. GPS Act na czerwono, wszystko na 0...

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 13:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 354
Lokalizacja: Ustroń
Arthor pisze:
Faktycznie, po ustawieniu w Mikserze samolotu i jako typ - skrzydła, preset zaaplikował zmiany w PID'ach.
To jeszcze ostatnie pytanie, zanim zacznę wielodniową walkę z przełącznikami ;-) :
Jak włączyć dane do TrackMyRC? W zakładce Configuration zaznaczyłem Telemetry output. Moduł BT łączy się z aparaturą, na telefonie miga na zielono Info Act. GPS Act na czerwono, wszystko na 0...

W cli wpisz set eleres_telemetry_en = ON

A trackmyrc jest w nowej wersji całkiem przebudowanej od podstaw zapraszam jakby co ;-)

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 19:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 563
Lokalizacja: Warszawa
Pytanko z gatunkow piatek wieczor przed lataniem :)
Jak na szybko sprawic zeby inav z kfc32 widzial 12CH przez LRS?

Zmienilem w Radiu dlugosc ramki 31ms - 350u (Taranis na openTX)
oraz CH1-12 ale nadal jak zaklete inav nie widzi (max 8)

dodalem tez oczywiscie odpowiedni switch jako output


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 19:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 354
Lokalizacja: Ustroń
MorF pisze:
Pytanko z gatunkow piatek wieczor przed lataniem :)
Jak na szybko sprawic zeby inav z kfc32 widzial 12CH przez LRS?

Zmienilem w Radiu dlugosc ramki 31ms - 350u (Taranis na openTX)
oraz CH1-12 ale nadal jak zaklete inav nie widzi (max 8)

dodalem tez oczywiscie odpowiedni switch jako output

Masz sbus czy ppm?

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 05 lip 2019, 19:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 563
Lokalizacja: Warszawa
Ppm bo mam wpięty w taranisa chyba wtedy nie da się wybrać nic innego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 15:55 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 06 wrz 2010, 09:18
Posty: 960
Lokalizacja: Warszawa
Żeby KFC32 F3 z INAV zagadał z komunikatorem, to wystarczy podłączyć samo USB, czy trzeba jeszcze dostarczyć jakieś dodatkowe zasilanie?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 07 lip 2019, 15:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 563
Lokalizacja: Warszawa
USB wystarczy


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 10:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 301
Lokalizacja: Perpignan, Francja
No to teraz mam problem hardware'owy...
Najważniejszym i najniebezpieczniejszym etapem budowy mojego skrzydła było łączenie dwóch połówek kadłuba za pomocą pianki PU, gdzie w dolnej połówce znajdowała się już cała elektronika. Proces "jakoś" przebiegł (szczegóły opiszę w innym wątku), a podczas wycinania nadmiaru pianki, przeciąłem kabel Tx od GPS'a. Dość nieporadnie, ale udało się go z powrotem zlutować. Po podłączeniu skrzydła do komputera, mym oczom ukazał się taki oto obraz:
Przechwytywanie8.JPG
Przechwytywanie8.JPG [ 57.88 KiB | Przeglądany 313 razy ]

Hardware health "X".
Co to może oznaczać? Czy podczas klejenia modelu mogłem coś fizycznie uszkodzić? Nie widzi mi GPS'a. Czy sam odbiornik mógł zostać uszkodzony czy któryś kabelek może nie łączyć?

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 563
Lokalizacja: Warszawa
To oznacza tylko tyle ze w konfiguracji masz włączony GPS a płytka nie ma komunikacji z GPS.
Może kabelki nie stykają, może masz zimny lut skoro pisałeś o przebojach z kanałami. Pamiętaj że Tx z GPS idzie do RX portu w płytce. ew jeśli masz wtyczki zobacz na pewno czy nie wysunela się.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 301
Lokalizacja: Perpignan, Francja
MorF pisze:
To oznacza tylko tyle ze w konfiguracji masz włączony GPS a płytka nie ma komunikacji z GPS.
Potwierdzam. Wyłączyłem w konfiguratorze port GPS i Hardware health jest znów na zielono.
Czyli czeka mnie dogłębna diagnostyka połączenia anteny GPS, a do tego przydałby się mikroskopijny endoskop... :-/
Kolejność kabelków była ok, bo przed sklejeniem wszystko działało

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:13 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 151
Ublox czy nmea wybrane w zakładce configuration? Od 2.0.1 coś pozmieniali i mój drotek m8n nie chce już gadać przy wybranym nmea :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 563
Lokalizacja: Warszawa
Może kwestia baud rate


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 19 lip 2019, 12:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 301
Lokalizacja: Perpignan, Francja
Pisałem przecież, że przed sklejeniem wszystko działało!!
No, ale za Waszą namową jeszcze raz sprawdziłem kabelki i porównałem ze schematem z 4drones. i... okazało się, że dla zaoszczędzenia miejsca, tuż przed sklejeniem przepiąłem GPS'a z UART1 na UART2 <zawstydzony>. Dzięki za nakłonienie mnie do ponownego sprawdzenia "oczywistych" rzeczy :) GPS śmiga. Jadę dalej z koksem i pewnie jeszcze nie raz się tu odezwę

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.