Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 23 paź 2018, 04:43


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 05 wrz 2017, 09:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1410
Lokalizacja: Mielec
To że KFC ma swoje zasilanie to bardzo dobra sprawa.
Co nie zmienia faktu, że w przypadki używania serw, FC warto zasilać z innego źródła niż serwa.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:23 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 107
Lokalizacja: Bochnia
Panowie walczę od dwóch godzin z KFC32FTB z wgranym inav i za nic nie mogę uzbroić silnika. GPS odłączony, komenda: set nav_extra_arming_safety = OFF wpisana, a nadal "navigation is safe" na czerwono świeci na co jeszcze zwrócić uwagę ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
To może wyłącz GPS zupełnie w konfiguracji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
@marbalon a jak przepiac led_stripa z ppm9 na ppm10?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
No niestety... ledstrip wymaga osobnego timera i musi być tam gdzie jest. A co skończyły się PWM'y ? Coś ty tam wstawił ? ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
marbalon pisze:
No niestety... ledstrip wymaga osobnego timera i musi być tam gdzie jest. A co skończyły się PWM'y ? Coś ty tam wstawił ? ;-)

Nagle przestal dzialac :-(
Myslalem ze to kwestia ledow ale podlaczylem pod arduino i dzialaja...

Potem myslalem ze to kwestia wewnetrznego BECa wiec podlaczylem pod bec od serw (luto-zworka) ale nadal nie zyja...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 19:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 107
Lokalizacja: Bochnia
marbalon pisze:
To może wyłącz GPS zupełnie w konfiguracji.


"GPS for navigation and telemetry" od samego pocżątku wyłączony ( zresztą nie da sie go włączyć )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 20:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ni wiem co za model konfiguracja itp. ale może kompas włączony a nie skonfigurowany ??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 19 paź 2017, 20:10 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 107
Lokalizacja: Bochnia
marbalon pisze:
Ni wiem co za model konfiguracja itp. ale może kompas włączony a nie skonfigurowany ??


Płytka to KFC32FTB v2 na razie leży na stole kalibracja kompasu świeci na zielono. Druga sprawa to nie mogę ogarnąć serw w zakładce servos nie wiem jakie serwo (0-7) do jakiego kanału przypisać ( serwa wpięte pod kanał 2 i 3 - pod skrzydełko ) ale nie ma żadnej zmiany jak zmieniam RATE np na 0%


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 08:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 02 lut 2014, 14:43
Posty: 2192
Lokalizacja: Opole
marbalon, co do tego GPSa - ostatnio miałem problemy z uzbrajaniem skrzydła z KFC32FR. Miałem nav_extra_arming_safety = OFF ale funkcję GPS włączoną a z kolei urządzenie odpięte. Po podpięciu zasilania na FC mrugała żółta dioda i nie dało się nic zrobić. Póki co pomogło wyłączenie funkcji GPS i na biurku za każdym razem jestem w stanie uzbrajać silnik.
Czy to może powodować problem z uzbrajaniem gdy GPS jest włączony ale nie podłączony?

_________________
Wyprzedaję wszystko - viewtopic.php?t=45067
------------
Skrypt dla forum - info - każdy musi raz zaktualizować ręcznie skrypt!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 08:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4059
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
No tak, jeżeli jest włączony w konfiguracji a system go nie widzi to się czepia że cos jest nie tak ze sprzętem i nie pozwoli wystartować.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 08:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
@mabralon a jakies pomysly co z ledami podzialac, co posprawdzac?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 10:15 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 107
Lokalizacja: Bochnia
Marbalon proszę podpowiedz jak ustawić te serwa
albo jaka tam jest zasada bo nie rozumiem tego


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 20 paź 2017, 10:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
kurzy79 pisze:
Marbalon proszę podpowiedz jak ustawić te serwa
albo jaka tam jest zasada bo nie rozumiem tego

Do skrzydla wpinasz w kanal 2 i 3.
Rate na 100% ewentualnie zamien sobie w zakladce Servos serwa 3 lub 4 na -100% jesli kierunek by sie nie zgadzal.
Nie zapomnij w zakladce Configuration dac "Enable motor and servo output"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 20 sty 2018, 22:19 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 cze 2014, 20:29
Posty: 107
Lokalizacja: Bochnia
Zastanawiam sie nad trybem NAV LAUNCH czy oprócz ustawienia gazu ustawia się też np. kąt wznoszenia ?? Czas lub wysokość po jakiej ma skończyć wznoszenie i odpuścić gaz. Czy poziom gazu ustawia się drążkiem gazu czyli jak dam na full to ta też będzie czy poziom gazu w tym trybie ustawia sie parametrem w zakładce ESC/Motor Features ? Staruje sie w trybie stabilizacji ( ANGLE ) ?? Podsumowując jaka jest zasada działania tego trybu ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.