Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 20 sie 2018, 00:10


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 19 sie 2017, 10:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Panowie ciągle lipa nie moge uzbroić silników. Podłączyłem gps, baro złapało fixa wpisałem komendę żeby nie wymagało gps i nadal lipa z pozycji konfiguratora (motors) mogę odpalić silniki a z apki nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 sie 2017, 10:59 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 140
A na zakladce pierwszej chyba setup, tam jest checklista zielonych/czerwonych pozycji... wszytsko swieci sie na zielono?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 sie 2017, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
czerwony krzyżyk jest na accelerometr calibrated mimo że kalibruje akcelelometr chyba ze źle to robie (omnibus leży na płasko w modelu)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 sie 2017, 11:11 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 140
Masz wiec powod ;) a tu masz link do tego jak skalibrowac acc:
https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... alibration


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 19 sie 2017, 13:05 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 107
Lokalizacja: Katowice
ori pisze:
Wpisałem komendę nav_extra_arming_safety=OFF tak jak MorF napisał ale wyskakuje że komenda nie poprawna

Trzeba wpisać:
set nav_extra_arming_safety = OFF

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 24 sie 2017, 17:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
zgadza się problem tkwił w kalibracji żyro dzięki za info


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 30 sie 2017, 23:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
dobra ludziska mam jeszcze jeden problem związany ze sterowaniem a mianowicie po kalibracji Accelerometru da rade uzbroić silniki itp ale wychylenia lotek działają źle czyli mój model to delta, animacja modelu w zakładce setup działa prawidłowo (pochylenia i góra-dół) ale lotki na pochylenia modelu idą do góry tak jak bym dał drążek do siebie a gdy podniosę dziób modelu do góry lotki skręcają. to samo jest z aparaturą tak jakby gyro działało prawidłowo jeśli chodzi o osd i symulacje wirtualną modelu ale myli komendy wyjścia na serwa (jak zamienię kanały w apce jest ok jeśli chodzi o manualne sterowanie ale nadal myli się w stabilizacji ''apka taranis, sygnał ppm idzie do omnibusa'')


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 09:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4040
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
1. Nie zmieniać kanałów w apce!
2. Zrobić rewersy w zakładce serw - czyli zmienić RATE na ujemny.

Model powinien w trybie stable reagować prawidłowo i z aparatury też.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Dzieki poradzilem sobie, jednak jak czlowiek sie przespi z tematem to tez to pomaga zmieniłam rate na ujemny w jednym z serw i jusz jest ok. Model oblatany stabilizacja dziala dobrze dzieki za pomoc teraz z stabilizacja i osd latanie jest o wiele przyjemniejsze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 31 sie 2017, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 744
Lokalizacja: Kraków
Apropos stabilizacji inav'a w samolotach - czy przejście z serw analogowych na cyfrowe da płynniejszą/szybszą stabilizację? Coś jak różnica między PWM/oneshot/dshot w regulatorach?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 wrz 2017, 07:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4040
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Nie, nie sądzę, bardziej ważna jest szybkość serwa niż jego typ.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 01 wrz 2017, 07:54 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 414
Lokalizacja: Kraków
A mim zdaniem najważniejsze jest poprawne piffowanie, zrobienie autotune.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 04 wrz 2017, 14:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 06 sie 2015, 09:44
Posty: 76
Lokalizacja: Poznań
volender pisze:
Apropos stabilizacji inav'a w samolotach - czy przejście z serw analogowych na cyfrowe da płynniejszą/szybszą stabilizację? Coś jak różnica między PWM/oneshot/dshot w regulatorach?


Da Ci tylko pełno problemów z BECami, które nie wyrabiają pod serwa cyfrowe :)

_________________
Hexa Tarot 690__| Lisam LS210
Pioneer 1400____| Hubsan Q4
Hubsan h107d___| QAV250
Eachine QX90____| s500
i się rozrasta :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 06:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 10 wrz 2012, 08:16
Posty: 1405
Lokalizacja: Mielec
Trzeba dobrać BEC do potrzeb i nie będzie problemów z serwami.

_________________
Pozdrawiam Sławek

... jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Jeszcze nikt nie zderzył się z niebem...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 05 wrz 2017, 07:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4040
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
cebulator pisze:
Trzeba dobrać BEC do potrzeb i nie będzie problemów z serwami.


Problem w tym że BEC może mieć 7A a jak są szarpnięcia to i tak ma spadki napięć, oczywiście słaby BEC... Jak ma spore kondzioły na wyjściu lub jest szybki to jest ok. O ile zasila same serwa to nie problem ale o ile to stare FTB i jest jeden BEC do wszystkiego to znam przypadki że w 7A i tak nie dawało rady w modelu z małymi serwami.

Edit.

Dlatego KFC32F3_INAV ma wbudowany BEC 5V do samej siebie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.