Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 19 lut 2018, 22:28

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 03 sie 2017, 09:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4162
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
W aparaturze ustawiłem, że "wypluwa" 12ch. Jak mam skonfigurować przełączniki :roll:
To znaczy, chodzi mi o to, że Marcin sugeruje zaprogramowanie 3 przełączników 3-poz, a ja mam "do dyspozycji" jeden 3-poz oraz cztery 2-poz...

Czy tak będzie właściwie (zdjęcie z sieci. Nie mam przełącznika 6poz :-P) :roll:

9x.jpg
9x.jpg [ 33.07 KiB | Przeglądany 954 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 12:50 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
A moze mozesz ustawic jakis mix tych przelacznikow jako sume?

Bo w tym momencie czysto teoretycznie (taka tylko lekka sugestia) mozna przez pomylke wlaczyc np angle i passthrough jednoczesnie.
nie jestem pewny jak zareaguje iNav, chyba angle jest "wyzej" w hierarchi niz passthrough.
ja bym zrobil modyfikacje

3-pozycyny
H - Passthr
M - Null (acro)
L - Angle/Horizon

a na tych dwoch 2 pozycyjnych
I. Autotrim
II. AutoPID

Ale oczywiscie co Komu wygodniej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 15:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4162
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nie mam "na podorędziu" rezystorów 4,7kΩ bo bym zrobił jeszcze dwa przełączniki 3poz zamiast potencjometrów, i nie było by problemu :-P

scheme.jpg
scheme.jpg [ 20.95 KiB | Przeglądany 914 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 18:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 395
Lokalizacja: Kraków
A jezeli krecisz potkami to zmieniaja Ci sie wartosci w GUI?
Auxy z potencjometrow przeciez tez mozna dopiac, nie musza byc przelaczniki !


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 18:54 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 627
Lokalizacja: Warszawa
Ja mam na potencjometrze zamiast przełącznika i działa można ustawić nawet więcej niż 3 funkcje ale wtedy trzeba dać jakąś naklejkę z kropeczkami żeby było wiadomo w którym punkcie znajduje się dane ustawienie .....

_________________
Skrzydła .... 600 mm .... 820 mm .... 2000 mm ... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 18:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4162
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Można, ale mniej wygodne i precyzyjne od przełączników... szczególnie pozycja środkowa, bo nie ma "zatrzasku" w tych potencjometrach.
Bihtus pisze:
...ale wtedy trzeba dać jakąś naklejkę z kropeczkami żeby było wiadomo w którym punkcie znajduje się dane ustawienie .....
A jak zobaczyć te "kropeczki" latając w goglach :roll: :lol:

_________________
Pozdrawiam, Artur
Mam DJI PH1... oraz PH3 Professional... Przepraszam :oops:
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Ostatnio zmieniony czwartek 03 sie 2017, 18:57 przez Kowal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 03 sie 2017, 18:57 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 395
Lokalizacja: Kraków
Dlatego zrób jak sugerował przedmowca:
Pod przelacznik ustaw PASS/ACRO/STAB reszta do trymowania, piffowania przeciez to i tak na dwa pierwsze loty :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 04 sie 2017, 04:44 
Offline

Rejestracja: niedziela 26 lut 2012, 21:23
Posty: 627
Lokalizacja: Warszawa
Bihtus pisze:
Ja mam na potencjometrze zamiast przełącznika i działa można ustawić nawet więcej niż 3 funkcje ale wtedy trzeba dać jakąś naklejkę z kropeczkami żeby było wiadomo w którym punkcie znajduje się dane ustawienie .....


Raczej myślałem o tych trybach to trymowania modelu które i tak robisz bez gogli ... Potem i tak już ich nie używasz to już na kropeczki nie patrzysz :)

_________________
Skrzydła .... 600 mm .... 820 mm .... 2000 mm ... :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 01:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Panowie co prawda nie mam kfc ale omnibus f4 pro ale moje pytanie jest odnośnie silnika tylko z gps można go uzbroić???
nie da się wyłączyć finkcji gps żeby armed zaskoczył??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 06:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 411
Lokalizacja: Warszawa
Jak masz połączony gps to jest wymaganie na chyba 5satelit minimalne (konfigurowalne).
Ewentualnie można to w ogóle wyłączyć. Parametr nav_extra_arming_safety=OFF tylko potem prosze nie plakac ze RTH nie zadzialal :-)

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale jak nie masz w ogóle GPS to oczywiście tez można uzbroić silniki :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 08:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Głównie chodzi o to że modele robie w piwnicy bo tam ma swoją kanciape i zeby wszystko zgrać chciałem tez silnik uruchomić a tu lipa nie idzie. Obecnie gpsa nie mam jeszcze podłączonego bo delta jest w trakcie budowy i dopiero zormieszczam elektronike na pokładzie. Po pracy sprawdze co i jak, dzieki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 11:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 830
Lokalizacja: UK - West Sussex
ori pisze:
Głównie chodzi o to że modele robie w piwnicy bo tam ma swoją kanciape i zeby wszystko zgrać chciałem tez silnik uruchomić a tu lipa nie idzie. Obecnie gpsa nie mam jeszcze podłączonego bo delta jest w trakcie budowy i dopiero zormieszczam elektronike na pokładzie. Po pracy sprawdze co i jak, dzieki
Drążek gazu na dół i w prawo - uzbrojenie, w lewo - rozbrojenie.
Tylko najpierw ustaw w cleanflight prawidłowy rodzaj transmisji. Pwm, ppm itd.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 12:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3102
Lokalizacja: Olsztyn
ori pisze:
Panowie co prawda nie mam kfc ale omnibus f4 pro ale moje pytanie jest odnośnie silnika tylko z gps można go uzbroić???

Jeśli masz ustawioną opcję sprawdzania GPS to nie uzbroisz silnika bez satelit. Proponuję wyłączyć w konfiguratorze GPS na czas testów w piwnicy.
Gmeracz pisze:
Tylko najpierw ustaw w cleanflight prawidłowy rodzaj transmisji. Pwm, ppm itd.

A gdzie tu mowa o cleanfligt ?

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 20:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 13 wrz 2014, 22:34
Posty: 58
Lokalizacja: Jutrosin
Mam wgrany inaw
Co do uzbrajania, z przełącznika mam armed ustawiony ale po włączeniu się nie zaświeca no i silniki nie startują
Wpisałem komendę nav_extra_arming_safety=OFF tak jak MorF napisał ale wyskakuje że komenda nie poprawna
jutro podepnę gps wyjdę na dwór i sprawdzę czy się uzbraja


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 18 sie 2017, 23:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 830
Lokalizacja: UK - West Sussex
PiotrSz pisze:
A gdzie tu mowa o cleanfligt ?

Tak na wszelki wypadek. Ori napisał zdawkowo, no to trudno się domyślić, co wie a co mógł pominąć.

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.