Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 16 lis 2018, 04:58


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 02 sie 2017, 10:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Czyli między innymi dla mnie :mrgreen:
Niestety, ale jako użyszkodnik "starszej daty" mam pewnie podstawowe problemy z wieloma projektami, do których dokumentacja jest pisana w językach obcych (tak znam translatory), i dodatkowo "mocno technicznie" :-/

Postanowiłem opisać swoje "boje" z KFC32F3 z oprogramowaniem iNav.

Wykonane:
- Montaż FC w motoszybowcu Vento
- Podłączenie zasilania, serw i silnika do FC (w/g schematu ze strony iNav)
- eLeReS FC zbindowany z nadajnikiem (aparaturą). Mapowanie kanałów w konfiguratorze poprawne.
- Podłączenie do FC GPS i magnetometru (są widoczne w konfiguratorze iNav)
2017-08-01 13_42_54-INAV - Configurator.png
2017-08-01 13_42_54-INAV - Configurator.png [ 13.74 KiB | Przeglądany 2193 razy ]


Problemy/niewiadome (dla mnie):
- Po podłączeniu zasilania, praktycznie nic się nie dzieje, oprócz "poruszenia serwami"
- Nie mogę nawet uruchomić testu silnika z konfiguratora :-/
- Serwa nie reagują na ruchy drążków w aparaturze.

Co robię nie tak :roll: Może coś trzeba jeszcze skonfigurować :roll:

Pytanie dodatkowe, tym razem o ustawienia ER9x w aparaturze TGY9x:
Ile max można "wycisnąć" z eLeReS-a kanałów i jakie czasy ramki ustawić dla na przykład 12ch :roll:
Instrukcja dla ER9x podaje:
2017-08-02 11_29_17-ER9x_Manual_2015-v01-PL.pdf - Adobe Acrobat Reader DC.png
2017-08-02 11_29_17-ER9x_Manual_2015-v01-PL.pdf - Adobe Acrobat Reader DC.png [ 11.17 KiB | Przeglądany 2193 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 516
Lokalizacja: Warszawa
Przerabialem ostatnio odpalanie kfc32f3 bez wczesniejszej znajomosci iNav, poszlo mi bez problemu.
Nawet odpalilem jeszcze telemetrie na bluetooth. Wszystko idzie od strzala...


Na pewno te zasilanie dobrze podlaczyles? :)
Jakies ledy Ci sie swieca?
Zasilanie wpinasz pod Video Vcc oraz Vbat czyli de facto te dwie pary pinow (najczesciej) mozna zmostkowac.
SNAG-1145.png
SNAG-1145.png [ 78.19 KiB | Przeglądany 2154 razy ]


Na szyne wyjsc mozesz dac +5V z beca bo jest odseparowana od reszty, wygodne dla samolotow.

W konfiguratorze widzisz reakcje na ruchy drazami?
jesli korzystasz ze zintegrowanego eLeReSa to trzeba jeszcze go odpowiedno odpalic --> wszystko jest w watku o inav o tutaj: viewtopic.php?f=38&t=41144

Cytuj:
feature -rx_ppm
feature rx_eleres
save



Swieci Ci sie failsafe wiec tak jakby nie bylo komunikacji z odbiornikiem, ewentualnie cos triggeruje ten failsafe.
Pomocna jest tez instrukcja z wiki https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... wing-guide


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 12:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 08 gru 2011, 18:24
Posty: 837
Lokalizacja: UK - West Sussex
MorF pisze:
Przerabialem ostatnio odpalanie kfc32f3 bez wczesniejszej znajomosci iNav, poszlo mi bez problemu.
Nawet odpalilem jeszcze telemetrie na bluetooth. Wszystko idzie od strzala...


Na pewno te zasilanie dobrze podlaczyles? :)
Jakies ledy Ci sie swieca?
Zasilanie wpinasz pod Video Vcc oraz Vbat czyli de facto te dwie pary pinow (najczesciej) mozna zmostkowac.
SNAG-1145.png


Na szyne wyjsc mozesz dac +5V z beca bo jest odseparowana od reszty, wygodne dla samolotow.

W konfiguratorze widzisz reakcje na ruchy drazami?
jesli korzystasz ze zintegrowanego eLeReSa to trzeba jeszcze go odpowiedno odpalic --> wszystko jest w watku o inav o tutaj: viewtopic.php?f=38&t=41144

Cytuj:
feature -rx_ppm
feature rx_eleres
save



Swieci Ci sie failsafe wiec tak jakby nie bylo komunikacji z odbiornikiem, ewentualnie cos triggeruje ten failsafe.
Pomocna jest tez instrukcja z wiki https://github.com/iNavFlight/inav/wiki ... wing-guide
Kowal sprawdź rodzaj transmisji w konfiguratorze (pwm, ppm itd.) bo ewidentnie nie masz aktywnego odbiornika

_________________
Od śmigła... Sławek
Mój Youtube


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 13:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Zasilanie pokudłaczone "nielogicznie", czyli pod Video. Ledy na FC świecą. Miga niebieska przy gnieździe USB, i świeci zaznaczona czerwona...

KFC32F3_iNav_crop.jpg
KFC32F3_iNav_crop.jpg [ 87.03 KiB | Przeglądany 2108 razy ]


Może jest to kwestia nie skalibrowanych czujników :roll:

2017-08-02 14_36_50-INAV - Configurator.png
2017-08-02 14_36_50-INAV - Configurator.png [ 8.87 KiB | Przeglądany 2108 razy ]


Odbiornik się zbindował z nadajnikiem. Ruchy drążków są widoczne w konfiguratorze iNaw.
Aczkolwiek właśnie dojrzałem komunikat:

2017-08-02 14_39_58-INAV - Configurator.png
2017-08-02 14_39_58-INAV - Configurator.png [ 6.04 KiB | Przeglądany 2108 razy ]


Dobra, miałem odznaczone to :mrgreen: Serwa działają (co prawda nie tak jak powinny - do ogarnięcia), silnik "melduje się" przy podłączeniu zasilania.

2017-08-02 14_42_27-INAV - Configurator.png
2017-08-02 14_42_27-INAV - Configurator.png [ 28.53 KiB | Przeglądany 2108 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Ostatnio zmieniony środa 02 sie 2017, 13:56 przez Kowal, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 13:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 20 paź 2012, 04:53
Posty: 894
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
A włączyłeś aktywne wyjścia w konfiguratorze
Edit: no widzę że właśnie znalazłeś

_________________
Optic 6 (expander 12ch), eleres mod, OSD Remzibi, Fox 800, AP eleres V2, sony 600, gopro 4 sliver, pixhawk


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 14:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Według moich doświadczeń z iNAV'em to jak na liście pre-arming check coś świeci się na czerwono to silnikiem nie zakręcisz.
Jak zabrałem moje latadło na lotnisko, złapał fixa na gps'ie to bez problemu dało się uzbroić silnik i nim zakręcić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 14:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kończę "mechanikę", a resztę będę ogarniał z "mądrymi głowami" w Konarzynach :mrgreen:
Na chwilę obecną wygląda to tak:

IMG_20170802_153051m.jpg
IMG_20170802_153051m.jpg [ 92.28 KiB | Przeglądany 2081 razy ]


Ale doświadczenia "użyszkodnia starszej daty" będę opisywał nadal :-P

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 15:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 14 cze 2014, 19:29
Posty: 358
Lokalizacja: Warszawa
Do zobaczenia w Konarzynach. Poogarniamy razem. Mam nadzieję, że mój uszkodzony będzie już sprawny ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 20:09 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 425
Lokalizacja: Kraków
Moim zdaniem nie była zrobiona szescio punktowa kalibracja. Świeci na czerwono w konfiguratorze. Jeżeli tego nie zrobisz silnik nie ruszy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 20:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Nie była, bo za bardzo nie wiem jak ją "wywołać" z aparatury, a w domu magnetometr mi wariuje od żelbetonu :-P
Silnik ruszył, ale tylko w teście silnika w konfiguratorze.

Następny problem, to mapowanie kanałów... Nie działa Rudder, zamiast Aileron mam Elevator... W aparaturze TGY9x mam ustawione prawidłowo (Mode2), serwa podpięte w/g rysunku:

serwa.jpg
serwa.jpg [ 8.8 KiB | Przeglądany 2012 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 20:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 10 sty 2015, 13:44
Posty: 122
Lokalizacja: Katowice
wiesiek_kr pisze:
Moim zdaniem nie była zrobiona szescio punktowa kalibracja. Świeci na czerwono w konfiguratorze. Jeżeli tego nie zrobisz silnik nie ruszy.


Potwierdzam, też przez to przechodziłem. Musisz zrobić kalibrację kompasu i akcelerometru. Musisz też mieć zielono "navigation is safe". Navigation is safe jest na zielono gdy:
- satelitów minimum x, gdzie x ustawia się w zakładce Advanced Tuning: Position Estimator -> Min. GPS sats for valid fix.
- jeśli zmienna nav_extra_arming_safety = OFF (wtedy GPS fix nie jest warunkiem dla uzbrojenia)

_________________
Pozdrawiam
Adam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 20:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 27 kwie 2013, 16:56
Posty: 754
Lokalizacja: Kraków
Kowal pisze:
Nie była, bo za bardzo nie wiem jak ją "wywołać" z aparatury, a w domu magnetometr mi wariuje od żelbetonu :-P
Silnik ruszył, ale tylko w teście silnika w konfiguratorze.

Następny problem, to mapowanie kanałów... Nie działa Rudder, zamiast Aileron mam Elevator... W aparaturze TGY9x mam ustawione prawidłowo (Mode2), serwa podpięte w/g rysunku:

serwa.jpg


to jeszcze zależy od kolejności transmitowania kanałów przez link - co masz ustawione w apce - AETR (Aileron, elevator, throttle, rudder)?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 20:49 
Offline

Rejestracja: wtorek 27 kwie 2010, 13:40
Posty: 425
Lokalizacja: Kraków
Kowal pisze:
Nie była, bo za bardzo nie wiem jak ją "wywołać" z aparatury


To niestety robi sie na biurku po wymontowaniu KFC z modelu :( i nie robi sie z aparatury tylko w konfiguratorze. Opisane w wiki z obrazkami.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 21:02 
Offline

Rejestracja: środa 11 mar 2015, 18:21
Posty: 142
Kowal, marbalon pisal w ktoryms z watkow ze jego kfc32f3 ma silnik na kanale 1 a pozniej leca od razu serwa... wiec kanaly serw sa przesuniete wzgledem rysunku...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 02 sie 2017, 21:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 27 sty 2014, 21:15
Posty: 4248
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
volender pisze:
Kowal pisze:
Następny problem, to mapowanie kanałów...
to jeszcze zależy od kolejności transmitowania kanałów przez link - co masz ustawione w apce - AETR (Aileron, elevator, throttle, rudder)?

Dokładnie w tak mam ustawione w aparaturze:

IMG_20170802_215646.jpg
IMG_20170802_215646.jpg [ 43.38 KiB | Przeglądany 1996 razy ]


rychoo pisze:
Kowal, marbalon pisal w ktoryms z watkow ze jego kfc32f3 ma silnik na kanale 1 a pozniej leca od razu serwa... wiec kanaly serw sa przesuniete wzgledem rysunku...

Dzięki za info Obrazek. Po przełożeniu wtyczek, wszystko działa jak należy Obrazek, to znaczy oprócz silnika, ale to wiadomo z jakiego powodu :-P

Szkoda, że nie ma tej informacji w pierwszym poście Marcina Obrazek

Dla "potomnych"... Podłączenie silnika i serw w KFC32F3 z "wbudowanym" eLeReS-em:

serwa.jpg
serwa.jpg [ 14.79 KiB | Przeglądany 1962 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur
Lepiej wejść komuś w drogę, niż w tyłek...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.