Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 18 sie 2019, 12:31


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 27 mar 2019, 00:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 05 gru 2011, 23:29
Posty: 739
Lokalizacja: BIAŁYSTOK
Jutro sprawdzę i dam znać , wcześniej w małym quadzie nigdy tego nie zaobserwowałem....
Edit.

Może na filmie tego tak nie widać , ale dalej się nakręca ,jakby jedne silniki słabiej się kręcą a inne przyspieszają ,uwiązałem dziada taśmą bo mało miejsca mam :) Niestety laptop padł blue screen w naprawie to nie mam czym się podłączyć ...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 30 mar 2019, 21:51 
Offline

Rejestracja: środa 04 lut 2015, 17:37
Posty: 2
To zupełnie normalna reakcja quada :) Założenie śmigieł, na uwiązanym quadzie nie różni się niczym od ich braku. Pętla regulacji się zwiększa, bo quad nie wznosi się do góry. Proponuję test na powietrzu i obserwację. Będzie latać dobrze


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 kwie 2019, 09:11 
Offline

Rejestracja: piątek 09 mar 2018, 23:23
Posty: 17
Lokalizacja: Gryfino
A ja proponuję zmienić tryb lotu na ACRO i temat załatwiony


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 26 cze 2019, 11:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 562
Lokalizacja: Warszawa
Czesc,
potrzebuje pomocy w przypomnieniu sobie co powinienem zmienic.

Inav + samolot.

W trybie AIR po pusczeniu drazkow leci prosto: Wnioskuje wiec ze fizycznie nie potrzebuje trymowania
W trybie ANGLE ciagnie lekko w dol (na tyle ze musze kontrowac troche drazakiem)

Dobrze kombinuje ze moze powinienem poprawic orientacje plytki nieco w dol w Configuration?
(uprzedziajac tak tez zrobilem i mam wrazenie ze teraz ciagnie jeszcze bardziej :P )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 09:08 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 404
Lokalizacja: Biała Podlasla
Ja też poprawiałem w dół, a potem jak sprawdziłem to się okazało, że poprawiłem w drugą stronę, bo rewersy i zmiana orientacji płytki i itp.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 11:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 300
Lokalizacja: Perpignan, Francja
Też zaczynam swoją przygodę z iNav'em i KFC32F3 i niestety doszedłem do ściany. Po kolei:
iNav Configurator 2.14, firmware - nie wiem który. Próbowałem zupgrade'ować i nie wiem czy poszło.
eLeReS zbindowany z apką. 6-punktowa kalibracja zrobiona. Miksery ustawione, OSD działa.
Problemy: nie zapisuje mi niektórych ustawień (np. presety). Nie widzi mi GPS'a (Edit: Beitan BN-180). Z automatu jest aktywny UART1. Gdy włączam Sensor GPS - nie zapisuje mi. Zmiany na UART2 - nie zapisuje. W zakładce Configuration gdy włączam GPS - nie zapisuje (za każdym razem robię Save & Reboot). Po ponownym uruchomieniu zmiany nie są zapisane - wszystko wyłączone, aktywny tylko UART1. Miksery, nazwa modelu i OSD zapisane bez problemu.
Czy muszę zalutować jakąś zworkę czy o czymś zapomniałem?
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG [ 113.01 KiB | Przeglądany 381 razy ]

Przechwytywanie1.JPG
Przechwytywanie1.JPG [ 129.94 KiB | Przeglądany 381 razy ]

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 12:11 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 05 cze 2015, 13:30
Posty: 562
Lokalizacja: Warszawa
Z tego co kojarzę musisz najpierw w ports ustawić ptaszek uart2 i wybrać w sensors GPS.

Zapisać i reboot i dopiero potem w configuration zaznaczyc gps


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 12:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 300
Lokalizacja: Perpignan, Francja
MorF pisze:
Z tego co kojarzę musisz najpierw w ports ustawić ptaszek uart2 i wybrać w sensors GPS.

Zapisać i reboot i dopiero potem w configuration zaznaczyc gps
Próbowałem. Save & Reboot nie zapisuje mi ustawień. Po resecie jest znów odznaczone.
Edit: W ogóle gdzie sprawdzić jaką mam wersję firmware?
Edit2: Dobra, miałem firmware 2.0. Nowszy firmware się nie wgrywał, bo nie miałem sterowników (ten sam problem jest opisany na poprzedniej stronie tego wątku). ImpulseRC_Driver_Fixer zainstalowany, firmware 2.1 wgrany... i nic. Nadal nie zapisuje mi ustawień.
Natomiast cały czas pojawia mi się komunikat:
Przechwytywanie2.JPG
Przechwytywanie2.JPG [ 15.31 KiB | Przeglądany 352 razy ]

to samo odnośnie zakładki Setup. O co chodzi?

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 21:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Arthor pisze:
MorF pisze:
Z tego co kojarzę musisz najpierw w ports ustawić ptaszek uart2 i wybrać w sensors GPS.

Zapisać i reboot i dopiero potem w configuration zaznaczyc gps
Próbowałem. Save & Reboot nie zapisuje mi ustawień. Po resecie jest znów odznaczone.
Edit: W ogóle gdzie sprawdzić jaką mam wersję firmware?
Edit2: Dobra, miałem firmware 2.0. Nowszy firmware się nie wgrywał, bo nie miałem sterowników (ten sam problem jest opisany na poprzedniej stronie tego wątku). ImpulseRC_Driver_Fixer zainstalowany, firmware 2.1 wgrany... i nic. Nadal nie zapisuje mi ustawień.
Natomiast cały czas pojawia mi się komunikat:
Przechwytywanie2.JPG

to samo odnośnie zakładki Setup. O co chodzi?

Zrób zrzut przed zapisem co wybierasz na zakładce Ports.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 21:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 300
Lokalizacja: Perpignan, Francja
lgojniczek pisze:
Zrób zrzut przed zapisem co wybierasz na zakładce Ports.
Przechwytywanie3.JPG
Przechwytywanie3.JPG [ 106.18 KiB | Przeglądany 311 razy ]

Gdy próbuję włączyć UART2 to też nie zapisuje. Martwi mnie też, że nie zapisuje presetów.

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 30 cze 2019, 21:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Arthor pisze:
lgojniczek pisze:
Zrób zrzut przed zapisem co wybierasz na zakładce Ports.
Przechwytywanie3.JPG

Gdy próbuję włączyć UART2 to też nie zapisuje. Martwi mnie też, że nie zapisuje presetów.

No i wszystko jasne, wyłącz suwaczkiem MSP na UART1 zanim zapiszesz... Po zapisie w Configuration włącz gps i stanie się jasność ;-)

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 300
Lokalizacja: Perpignan, Francja
lgojniczek pisze:
i stanie się jasność ;-)
i stała się jasność :-D Dzięki! :) Niby proste, ale dla nowicjusza nieoczywiste.
Nadal nie mogę użyć presetów. Doradźcie jakie ustawić PID'y, żeby nie rozwalić skrzydła przy pierwszym locie? Skrzydło 80cm masa wyjdzie około 600-700g, podobne do Sonicmodel F1, tylko 2x szybsze.

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 09:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Arthor pisze:
lgojniczek pisze:
i stanie się jasność ;-)
i stała się jasność :-D Dzięki! :) Niby proste, ale dla nowicjusza nieoczywiste.
Nadal nie mogę użyć presetów. Doradźcie jakie ustawić PID'y, żeby nie rozwalić skrzydła przy pierwszym locie? Skrzydło 80cm masa wyjdzie około 600-700g, podobne do Sonicmodel F1, tylko 2x szybsze.

No to lecimy dalej, po czym wnosisz że nie da się presetów użyć. Opisz i zrób screena jak korzystasz z presetów

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 11:55 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 06 lut 2015, 16:50
Posty: 300
Lokalizacja: Perpignan, Francja
lgojniczek pisze:
Opisz i zrób screena jak korzystasz z presetów

Przechwytywanie5.JPG
Przechwytywanie5.JPG [ 94.83 KiB | Przeglądany 314 razy ]

Przechwytywanie6.JPG
Przechwytywanie6.JPG [ 40.74 KiB | Przeglądany 314 razy ]

A po restarcie:
Przechwytywanie7.JPG
Przechwytywanie7.JPG [ 91.68 KiB | Przeglądany 314 razy ]

_________________
"Seagull" - skrzydło z RDS a'la FPV49
Bamboo-copter
Mini motoszybowiec
Statek "Beholder"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 01 lip 2019, 12:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 353
Lokalizacja: Ustroń
Arthor pisze:
lgojniczek pisze:
Opisz i zrób screena jak korzystasz z presetów

Przechwytywanie5.JPG

Przechwytywanie6.JPG

A po restarcie:
Przechwytywanie7.JPG

Preset nie zmienia rodzaju platformy, preset da ci miedzy innymi nastawy pid od ktorych mozesz zaczac.

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.