Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 10 kwie 2020, 18:52

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: środa 17 maja 2017, 06:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8040
Lokalizacja: Polska
Piotrowy pisze:
Jeden to nawet na jeziorze Kłodno w najbliższej okolicy kralla. Zazwyczaj goście pływają z tym sami, a pracujący silnik zagłusza kotłujące powietrze z oktopusa ...i nagle na 40m. :shock:
Kumpel w Bluehol w Dahab podobny przypadek miał, ale było w pobliżu od kogo złapać oddech ;-)

To nie wina motorka tylko zlamania fundamentalnej zasady - nie nurkowac samemu...

Poczatkujacym nurkom nurkowania ze skuterem oczywiscie bym nie polecal, ale jak ktos wie co robi to nie ma co demonizowac.

Ale to taki maly offtop.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 09:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
pawelsky pisze:
To nie wina motorka tylko zlamania fundamentalnej zasady - nie nurkowac samemu...

Poczatkujacym nurkom nurkowania ze skuterem oczywiscie bym nie polecal, ale jak ktos wie co robi to nie ma co demonizowac.

Dobrze prawi. A że miernik mi się przyda to nadmienie że kupiłem skuter uprawiając nurkowanie z sprzętem a teraz uprawiam free dive (na bezdechu). https://www.facebook.com/kazik.ferb/vid ... =2&theater
W zeszłym roku 11-12 m i poki co na taką głębokość chce schodzic z skuterem. Cieszę się że się martwicie o moje zdrowie ale to nie "free dive no limit's" na 200m w oceanie jak poniżej tylko schodzenie po linie na ińsku.

Obrazek

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Okazuje się ,że cały misterny plan w 3.14159265359-zdu.
Po rozmowie z kolegą uświadomił mi że voltomierz nie zalatwia sprawy bo rozładowany akumulator bez amperów w środku bedzie nadal pokazywał w okolicach 12 voltów. Sprawe by załatwił amperomierz który mówiłby kiedy silnik wykańcza akumulator. Przypuśćmy że silnik pobiera 10A i w momencie jak już akumulator nie ma z czego dawac amperomierz zaczął by pokazywać wartości mniejsze od 10 i wtedy był by znak że czas naładować akumulator. Egh... Przydałby się jakiś gotowy miernik z lampkami.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 13:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3085
Lokalizacja: Warszawa
Z samego woltomierza też można wywnioskować, że czas kończyć :-P
Nie wiem jakie tam są akumulatory, ale przy żelowych to progowo 1,75V na ogniwo np. 12V, 6*1,75=10,5V (standardowe ogniwo)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
no np taki http://mwpower.pl/pl/p/Akumulator-12V-12Ah/630 Specyfikacja tam jest w pdf. No niby jest w niej napisane 10,5V tylko czy można temu ufać, nie chce co sezon kupować nowego akumulatora.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
kazikfer pisze:
No niby jest w niej napisane 10,5V tylko czy można temu ufać, nie chce co sezon kupować nowego akumulatora.
10,5V to taki nieprzekraczalny próg ponizej którego następuje nieodwracalne (teoretycznie) zasiarczenie akumulatora.
Kup sobie power kontroler projektu i konstrukcji miś'ia i będziesz miał z dyńki zarządzanie akumulatorem. Jest wątek o tym na forum viewtopic.php?f=10&t=15264&hilit=power .
Wsadź go w obudowę za 45zł do kamerki podwodnej, uszczelnij i sprawa załatwiona. Power controller ma alarmy i w końcu automatycznie wyłącza doplyw prądu. akumulator będzie uratowany.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3085
Lokalizacja: Warszawa
kazikfer pisze:
no np taki http://mwpower.pl/pl/p/Akumulator-12V-12Ah/630 Specyfikacja tam jest w pdf.

Czyli nie męcząc go bardziej, jak 0,1C można wyciągać 1,2A do napięcia 10,5-11V

@Rurek bingo, zwłaszcza że sygnał alarmu w wodzie powinien być dobrze słyszalny :-D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 14:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
@Rurek
W sumie fajne rozwiązanie.
Jeszcze znalazłem takie rozwiązanie http://allegro.pl/modul-woltomierz-0-10 ... 02565.html możnaby je zalać poxipolem bezbarwnym i od razu wiadomo ile amper ciągnie. By the way myśle że 10 amper ten silnik ciągnie... bo długo sie nie dało popływać z tym skutrerem.


Piotrowy pisze:
Czyli nie męcząc go bardziej, jak 0,1C można wyciągać 1,2A do napięcia 10,5-11V

Co to znaczy w prostych słowach ?

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8040
Lokalizacja: Polska
kazikfer pisze:
Jeszcze znalazłem takie rozwiązanie http://allegro.pl/modul-woltomierz-0-10 ... 02565.html

Nie bralbym wyswietlacza w czerwonym kolorze, bo glebiej bedzie kiepsko widoczny. Taki bedzie pod woda zdecydowanie bardziej czytelny:
http://allegro.pl/lcd-woltomierz-0-199- ... 69663.html
P.S. Jesli oczywiscie znajdziesz wersje zasilana z DC.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Widziałem to. Trochę przerost formy nad treścią. Akumulator kosztuje stówę z groszem a ten miernik z przesyłką dziewięćdziesiąt parę. Chyba zostanę na samym voltomierzu.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8040
Lokalizacja: Polska
kazikfer pisze:
Akumulator kosztuje stówę z groszem a ten miernik z przesyłką dziewięćdziesiąt parę.

Tu chyba troszke chodzi tez o Twoje bezpieczenstwo a nie o sam akumulator...

Tak przy okazji: https://pl.aliexpress.com/item/Electric ... 22783.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 15:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3085
Lokalizacja: Warszawa
kazikfer pisze:
Co to znaczy w prostych słowach ?

Te 1,2A, to raczej do prądu ładowania się odnosi. 10-12A rozładowanie. 1C to w tym przypadku 12V


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 16:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 22:07
Posty: 2746
Lokalizacja: Warszawa
Raczej 12A :mrgreen:

_________________
________________
Cobra


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 16:22 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
@Pawelsky
Lepiej akumulator znajdź taniej ;)

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 16:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3085
Lokalizacja: Warszawa
cobra pisze:
Raczej 12A

Te cholerne telefony i ślepota ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.