Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 05 lip 2020, 23:51

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 16 maja 2017, 10:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Jak zafoliować albo zatermokurczyć miernik V, żeby działał pod wodą i było coś na nim widać.

Miernik
http://allegro.pl/voltomierz-woltomierz ... 87802.html
Na tym
Obrazek

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12677
Lokalizacja: Mikoszewo
Może tak?

http://www.tme.eu/html/PL/plastik-70-un ... pelny.html

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
To musibyć coś co odizoluje miernik od wody. On bedzie na obudowie skutera wręcz pływał w wodzie, na glebokości 20m. Chyba najlepiej i najtaniej będzie go zalaminować.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 11:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3507
Lokalizacja: Olsztyn
Pierwszy link z brzegu z google po wpisaniu hasła woltomierz wodoszczelny http://amperflex.com/pl/panele-pomiarow ... mierz.html

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 11:23 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Dzięki. Nie pomyślałem o tym :)
Tylko czy jest wodoszczelny czy deszczo-szczelny, coś mi sie wydaje że to drugie.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 11:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8445
Lokalizacja: Polska
PiotrSz pisze:
Pierwszy link z brzegu z google po wpisaniu hasła woltomierz wodoszczelny http://amperflex.com/pl/panele-pomiarow ... mierz.html

Wodoszczelny, a odporny na cisnienie 3atm panujace na glebokosci 20m to dwie zasadniczo rozne sprawy...

@kazikfer - jak duzy jest ten miernik?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
http://allegro.pl/voltomierz-woltomierz ... 87802.html
Ten 21.5 x 13 x 8mm

Widze tez takie, może któryś da rade ?

http://allegro.pl/wodoszczelny-woltomie ... 73683.html
http://allegro.pl/woltomierz-2-5-30v-cz ... 52592.html
http://allegro.pl/woltomierz-wodoszczel ... 50575.html
http://allegro.pl/wodoszczelny-woltomie ... 99365.html

to jest mój faworyt
http://allegro.pl/wodoszczelny-woltomie ... 99365.html

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
To wszystko jest wodo/bryzgoszczelne, tak jak wspomniał Pawelsky nie nadaje się do nurkowania.
Tu chyba tylko pomysł z wpakowaniem takiego woltomierza do najtańszej z allegro obudowy do kamerek sportowych, do 20m wytrzyma.
Tylko trzeba przemyśleć sposób wyprowadzenia i przede wszystkim uszczelnienia przewodów...jakieś małe sprytne dławnice kablowe plus dużo silikonu/taśmy samowulkanizującej :-) i testować. Z tego co widzę na szybko na portalu dostępne są dla minimum 3-4mm średnicy przewodu i wytrzymałość 10bar czyli ok 10 atm.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3093
Lokalizacja: Warszawa
PiotrSz pisze:
Pierwszy link z brzegu z google po wpisaniu hasła woltomierz wodoszczelny http://amperflex.com/pl/panele-pomiarow ... mierz.html

Tam jest napisane wodoodporny, czyli jak go pochlapie woda, albo ktoś na niego prychnie, to ma szansę ocaleć :-/

Jak by był prawdziwie wodoszczelny, to miałby podane do ilu atmosfer (tak jak pisze pawelsky), chociaż z tym też jest różnie. W moim GoPro na 30 m. pojawił się milimetr wody i było pozamiatane :cry:
kazikfer pisze:
to jest mój faworyt
http://allegro.pl/wodoszczelny-woltomie ... 99365.html

Miska z wodą, to nie 20 m. słupa wody :lol:

EDIT: A i jeszcze ważna sprawa :!: Sprzęt używany przez osoby nurkujące (nurkowanie, to nie zabawy w basenie) w niektórych przypadkach może mieć wpływ na ich zdrowie i życie . Nie robił bym tego rodzaju modyfikacji. Spocznij :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 19 mar 2014, 02:03
Posty: 8445
Lokalizacja: Polska
kazikfer pisze:
http://allegro.pl/voltomierz-woltomierz-miernik-napiecia-3-30v-dc-i6805787802.html
Ten 21.5 x 13 x 8mm

Takie malenstwa to tak jak pisal Rurek najprosciej pewnie bedzie zapakowac do obudowy od mini kamerki. Co do wyprowadzenia przewodow to mozna wykorzystac przyciski ktore w takich obudowach sa (metalowe piny, uszczelnione oringiem). Trzeba je tylko odpowiednio zaizolowac na zewnatrz.

Wazne zeby najpierw zrobic proby na sucho bo z chinskimi obudowami to roznie bywa.

Mozesz tez sobie probowac samodzielnie wyrzezbic obudowe

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 12:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16419
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Piotrowy pisze:
A i jeszcze ważna sprawa Sprzęt używany przez osoby nurkujące (nurkowanie, to nie zabawy w basenie) w niektórych przypadkach może mieć wpływ na ich zdrowie i życie . Nie robił bym tego rodzaju modyfikacji. Spocznij
Tyle że kolega z tego co pamiętam to cały zestaw z tym motorkiem sam robi :roll:
Hmmm w basenie to bym mógł z tym ponurkowac ale na głębszą wodę nawet sam sobie bym nie zaufał i takie DIY bym sobie odpuścił/ no chyba że to tylko motorek, ma pomagać w niemęczeniu się w exploracji otwartych wód. Najwyżej wyrzucasz złom i sobie swobodnie od/wypływasz. Ale do żadnej jamy czy jaskimi czy za przysłowiowy winkiel z tym ;-)

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 14:43 
Offline

Rejestracja: środa 24 sie 2016, 18:30
Posty: 223
Ja bym to klejem Poxipol transparentnym zalał i myślę że i 40m nie straszne by było.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 16:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Tylko czy poxipol transparentny jest transparentny po związaniu? Czy będę musiał się domyślać co jest napisane na wyświetlaczu.

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 16 maja 2017, 20:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3093
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Hmmm w basenie to bym mógł z tym ponurkowac ale na głębszą wodę nawet sam sobie bym nie zaufał i takie DIY bym sobie odpuścił/ no chyba że to tylko motorek, ma pomagać w niemęczeniu się w exploracji otwartych wód. Najwyżej wyrzucasz złom i sobie swobodnie od/wypływasz. Ale do żadnej jamy czy jaskimi czy za przysłowiowy winkiel z tym

Trochę przewrażliwiony jestem na punkcie takich motorków, bo o dwóch nieszczęśliwych wypadkach przy ich udziale słyszałem :-(
Jeden to nawet na jeziorze Kłodno w najbliższej okolicy kralla. Zazwyczaj goście pływają z tym sami, a pracujący silnik zagłusza kotłujące powietrze z oktopusa ...i nagle na 40m. :shock:
Kumpel w Bluehol w Dahab podobny przypadek miał, ale było w pobliżu od kogo złapać oddech ;-)

No, ale dosyć straszenia woltomierz przecież potrzebny jest :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 17 maja 2017, 06:26 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lip 2012, 12:33
Posty: 774
Lokalizacja: Szczecin
Rurek pisze:
Tyle że kolega z tego co pamiętam to cały zestaw z tym motorkiem sam robi

Nic mi o tym nie wiadomo. Skuter leżał w garażu 5lat i akumulator jest do wyrzucenia także kupując nowy akumulator stwierdziłem że dobrze jest wiedzieć ile mi zostało prądu pod wodą co ma przyczynić się do wzrostu bezpieczeństwa nie spadku ;)

_________________
Bogaty przedsiębiorca do bezrobotnego na zasiłku podczas rozmowy kwalifikacyjnej:
- Nie wstyd panu tak wykorzystywać system?
- A Panu?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.