Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest poniedziałek 14 paź 2019, 09:35


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Post: piątek 14 kwie 2017, 06:51 
Offline

Rejestracja: czwartek 12 sty 2017, 22:19
Posty: 138
Lokalizacja: Sufczyn k/o Tarnowa
Czy warto montować dodatkowy pakiet z którego można by zasilić Nadajnik FPV, OSD i też oświetlenie Multikoptera złożone z 90 Led WS2812B, oczywiście w trakcie lotu tryby świecenia rzadko używają zapalonych wszystich naraz diod LED, ale i tak apetyt na prąd chyba jest spory. Jakiej pojemności LiPo najlepiej było by zastosować, by jego waga nie obciążała zbytnio drona, ale też żeby pakiet nie ładować co chwila. Ktoś stosuje taką metode ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 08:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9111
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Szklanej kuli to chyba nikt nie posiada..
Generalnie, drugi pakiet do fpv pomaga jak masz zakłócenia i nawet filtr nie jest to wstanie naprawić i poprawna instalacja.
A jaki pakiet i ile mAh to już sam dobierz.
Wiesz jaki udźwig ma kopter i jaki może mieć.
Jak nie, to ecalc.ch i sprawdź.

Jeśli nie masz jakiegoś AP na pokładzie, to lepiej spiąć fpv i rc razem, a oświetlenie osobno. Łatwiej będzie monitorować naładowanie głównego pakietu.
Ale oba rozwiązania możesz zastosować. Wedle potrzeb.

_________________
Mój kanał na YT


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 14 kwie 2017, 16:32 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1413
Lokalizacja: Lubelskie
Pod FPV ok, jeśli naprawdę jest taka potrzeba (tak jak Adrian napisał), ale pod ledy? Lepiej dobierz główny pakiet deko większy, o odpowiedniej wydajności itd., a wypadało by zacząć od zmierzenia poboru bo ani "spory", ani "chyba" nie jest wartością, którą można uzyć w jakichkolwiek obliczeniach :-P

Drugi pakiet musi być tak dobrany żeby wystarczał na kilka minut więcej (bezpieczny zapas) niż główny. Inaczej będziesz woził zbędny balast.

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 12:17 
Offline

Rejestracja: piątek 21 kwie 2017, 19:55
Posty: 24
Lokalizacja: Warszawa
dołączę się do pytania, ja na quadzie F450 montuje 4 paski po 5cm (3 diody na pasek), z racji tego że na prądach nie znam się zbyt dobrze to chciałbym zapytać kogoś bardziej doświadczonego czy jest sens montować dodatkową baterie pod tak małe oświetlenie ? dodam że diody będą używane raczej rzadko i włączane przełącznikiem na quadzie ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 29 kwie 2017, 15:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 12368
Lokalizacja: Mikoszewo
cookieman pisze:
zy jest sens montować dodatkową baterie pod tak małe oświetlenie ?


Nie.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.