Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest czwartek 21 lis 2019, 19:17


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: sobota 07 maja 2016, 14:11 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1166
Od jakiegoś czasu zaczęła mi szwankować ładowarka Imax B-6 . Podczas ładowania aku Li-pol 2S 1,2Ah kończy już proces ładowania gdy na ogniwach ma po 4,16 V . Z tym że napięcie sumaryczne ogniw pokazuje 8,4V . Napięcia mierzyłem też miernikiem . Faktycznie , na poszczególnych ogniwach miernik pokazuje po 4,16V . Napięcie sumaryczne 8,32V a nie jak pokazuje ładowarka 8,4V . Czy można jakoś to ustawić w ładowarce aby było dobrze ? Wcześniej wszystko było O.K.

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 14:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 lis 2013, 23:01
Posty: 206
Lokalizacja: Wola Uhruska/Wwa
Robiłeś kalibrację? http://epheli.pl/viewtopic.php?t=10668&p=81921

_________________
Pozdrawiam, Kornel

http://www.youtube.com/user/HeliStudent?feature=mhum


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 14:36 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1166
Nie , nie robiłem . Dzięki Ci za podpowiedź . Muszę gdzieś pożyczyć sprawną ładowarkę aby naładować dokładnie po te 4,2V/ ogniwo .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 07 maja 2016, 15:00 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 483
Skoro wszytko było dobrze, to chyba nie o kalibrację chodzi...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 19:23 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1166
Już nie wiem co jest grane z tą moją ładowarką ? Dzisiaj ładowałem nią świeżo kupiony w Bg pakiet Li-pol do apki TG 9X http://www.banggood.com/Wholesale-BQY-P ... 65643.html

W trybie Balance naładowała mi wszystkie trzy ogniwa idealnie do 4,2V i zakończyła proces ładowania . Chciałem je podłączyć szeregowo z innym aku 3S 2,2Ah i ładować w trybie Balance jako aku 6S . I tu dziwna sprawa bo nie da jej się podłączyć szeregowo z innym aku 3S . Robi zwarcie na przewodach zasilających ! Oba aku podłączałem do balansera przez takie złącze
Obrazek Widocznie aku to ma inaczej podłączone kable we wtyczce balansera ? Po wypięciu wtyczki balansera wszystko jest O.K. Żeby było jeszcze śmieszniej to robi zwarcie w każdej kombinacji podłączenia z innym aku 3S , tzn. plus z minusem , minus z plusem , plus z plusem , minus z minusem . :-D

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 08 maja 2016, 23:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 paź 2015, 16:48
Posty: 2175
Lokalizacja: Wejherowo
Obrazek
na pewno masz tak ?

_________________
Moje zabawki: Syma X5SW ORANGE + TX MOD | Syma X8C MODDED | DJI F450 NaZa-GULL - RIP. | TBS Discovery NAZA-GuLL | DJI Phantom 3 ADV - SPRZEDANY | DJI Phantom 4 PRO
WWW/BLOG: www.matulekpl.com | Kanał YouTube: Youtube | Foto: Flickr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 10:59 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1166
Próbowałem różnie . U dołu na zdjęciu wspomniane aku do apki TG 9X . Jak już wspominałem , wystarczy że w jakiejkolwiek kombinacji podłączę jeden z zasilających kabli ( - lub + ) górnego aku do jednego z kabli zasilających ( - lub + ) dolnego aku . Cały czas robi się zwarcie . Oczywiście dodatkowo oba aku mają ze sobą połączone szeregowo wtyczki balansera jako 6S i podłączone w ładowarce do gniazda balansera 6S .

Obrazek

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 11:14 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 483
xxx pisze:
wystarczy że w jakiejkolwiek kombinacji podłączę jeden z zasilających kabli

Jest tylko jedna kombinacja prawidłowa szeregowego połączenia dwóch aku, ta pokazana na rysunku powyżej ;)
Jeśli pojedyncze aku ładuje ładowarka i balansuje prawidłowo, to cudów nie ma...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 11:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 879
Lokalizacja: Warszawa
hornet2 pisze:
Próbowałem różnie (...) Cały czas robi się zwarcie
A co według Ciebie oznacza "zwarcie", bo zwarcie to będzie wtedy, gdy po podłączeniu aku jeden z nich szybko się nagrzeje i wypali w nim dziurę, nawet nie zdążysz rozłączyć. Nawet przy prawidłowym podłączeniu, przy różnicy w napięciu pomiędzy dwoma aku może przeskakiwać dość spora iskra.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 12:39 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 mar 2014, 19:24
Posty: 108
Lokalizacja: Gdańsk
Najprosciej chyba bedzie jak podlaczysz do ladowarki zlacze "T-stecker".

T.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 16:09 
Offline

Rejestracja: środa 17 lut 2016, 11:04
Posty: 721
wg. mnie tych dwóch pakietów nie możesz ładować razem bo są inne
oba mają po 2.2Ah ,ale jeden jest do aparatury ma mały prąd pewnie 8-10C [ten czarny]
a ten niebieski ma prąd z 30C i jest do zasilania drona ,pewnie różnią się też oporem wewnętrznym.
tylko takie same pakiety można ładować wspólnie ,najlepiej tego samego producenta
porównaj sobie grubość przewodów w jednym są cienkie ,bo płynie w nich mały prąd
,a w niebieskim są grube bo płynie duży prąd - nie tylko ważna jest pojemność i napięcie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 18:20 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 12 sty 2016, 08:26
Posty: 179
Lokalizacja: Warszawa
Kto z Was ładuje po dwa pakiety w tym samym czasie tą ładowarką?

_________________
-------------------------------------------------------------------------
250, NAZE32/Cleanflight


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 19:45 
Offline

Rejestracja: środa 18 cze 2014, 10:38
Posty: 65
Lokalizacja: Gdańsk
Otóż to...sam posiadam Turnigy Accucel 150W, przy ładowaniu 6S 16 000 mah na 5,5 A jest gorąca, dochodzi do 65'C. Pomaga zejście na 5A. Twoja ładowarka to jeden i ten sam klon popularnych najtańszych ładowarek. Myślę, że musiałbyś rozejrzeć się za czymś konkretniejszym, typu Reaktor 300W, a na ta chwilę dać sobie czas i ładować pojedynczo, by chałupy nie puścić z dymem... :roll:

_________________
Pozdrawiam, Marcin.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 879
Lokalizacja: Warszawa
Mam 3 Imaxy B6 i ładuję nimi szeregowo po 2x3s 2200mAh, razem 6 lipoli na raz. Żadnych problemów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 09 maja 2016, 19:54 
Offline

Rejestracja: piątek 18 lip 2014, 07:56
Posty: 483
Ta ładowarka jest do 6S więc co za różnica czy w jednym pakiecie czy w dwóch po 3S czy w trzech po 2S? Żaden.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.