Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 15 paź 2019, 17:52


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 lip 2016, 11:48 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
hornet2 pisze:
Różnica w cenie też jest - SkyRC 123,47zł , podróbka 89,26zł .
Róznica w cenie i pomiarach to byłaby między B6 oraz np polską ładowarką pulsar...
Tak więc nie marudź tylko ładuj i lataj. I nie wymagaj od ładowarki za 120zł oraz miernika za kilkanaście/dziesiąt złotych aby miały na drugim miejscu po przecinku identyczne wyniki.

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 11:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Nie zamartwiaj się setnymi częściami volta tylko czerp radość z latania...
Bateria i tak nie jest wieczna.

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 16:21 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2018
Lokalizacja: Gdynia
hornet2 pisze:
Niby ta miała być dokładniejsza.

1 - 4,20V
2- 4,17V
3- 4,19V
4- 4,19V
5- 4,20V
6- 4,20V

Zastanawiam się - może chcesz zrobić pracę magisterską z miernictwa ? poniżej masz pewne opracowanie, które powinno w tym pomóc:
http://www.kmet.agh.edu.pl/wp-content/u ... teoria.pdf

Myślę, że w możesz do śmierci testować różne ładowarki i nie będziesz zadowolony, albo zakupisz jakiegoś potworka (ładowarkę) za 2.000 zł który naładuje ci w końcu dobrze pakiet.... :P

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 lip 2016, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: niedziela 22 lis 2015, 10:23
Posty: 108
Lokalizacja: Opole
kuczy pisze:
hornet2 pisze:
Niby ta miała być dokładniejsza.

1 - 4,20V
2- 4,17V
3- 4,19V
4- 4,19V
5- 4,20V
6- 4,20V

Zastanawiam się - może chcesz zrobić pracę magisterską z miernictwa ? poniżej masz pewne opracowanie, które powinno w tym pomóc:
http://www.kmet.agh.edu.pl/wp-content/u ... teoria.pdf

Myślę, że w możesz do śmierci testować różne ładowarki i nie będziesz zadowolony, albo zakupisz jakiegoś potworka (ładowarkę) za 2.000 zł który naładuje ci w końcu dobrze pakiet.... :P



- Ograniczona dokładność przyrządów pomiarowych
- Ograniczenia wynikające z zastosowanej metody pomiarowej
- Niedoskonałość zmysłów obserwatora
- innych czynników zakłócających pomiar

Od razu mi się laborki z fizyki przypominają, jak się wnioski wypisywało :roll: :mrgreen:

_________________
never ending 250 class (ZMR250, flip32+BF, dys1806+dysBH16A)
Permanentny brak czasu


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 08 lip 2016, 07:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 879
Lokalizacja: Warszawa
Ciężki przypadek tzw. onanizmu sprzętowego. Zamiast bawić się lataniem gość mierzy napięcia.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 10:38 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1158
W trybie Storage dla aku Li-pol jaką ustawiać max wartość prądu ? Ładowania czy rozładowania ?

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 31 lip 2015, 14:31
Posty: 108
Lokalizacja: Węgliniec
Ładowania

_________________
QAV-R


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 13:56 
Offline

Rejestracja: środa 02 wrz 2015, 17:59
Posty: 1158
Dobra . Już wszystko wiem . W moim Imaxie B6 w trybie Storage mogę tylko ustawić max prąd rozładowania w zakresie 0,1 -1,0A . Który będzie również max prądem ładowania .

_________________
Pozdro; Hornet2

samolot Spitfire (spalinowy)
copter Typhoon Q500 4K
copter FQ 777 -124
motoszybowiec Easy Glider
helik V931 (AS 350 )


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 18:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 17 lis 2015, 22:03
Posty: 2018
Lokalizacja: Gdynia
hornet2,

Najprościej naladowany pakiet wylatac w ok 1/2 czasu jaki standardowo wytrzymuje z tą baterią kopter - ładowarka bedzie miała mniej pracy. Ja osobiście często najpierw latam prawie do końca a później jeśli idzie w storage - ładowarka ląduje - rozladowywanie wiazee sie z nagrzewaniem rezystorow ktore tam w niej siedzą - wg mnie to troszkę gorsza opcja - nie lubię jak ładowarka sie b nagrzewa.

_________________
Andrzej "Kuczy"

Moje quadro TAROT class 780 - w trakcie budowy: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=36286
Moja piękna S-500 [Zakończona]: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=27&t=31760


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: sobota 31 gru 2016, 19:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 01 cze 2011, 21:24
Posty: 1958
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Dlatego do rozładowywania LiPo, aby niepotrzebnie nie grzać ładowarki, zaopatrzyłem się w taki wynalazek:

https://pl.aliexpress.com/item/1pcs-3-in-1-Battery-Balancer-LCD-Voltage-Indicator-Battery-Discharger-5W-50W-150W-for-choose/32256296879.html

Dostępne są w 3 wersjach:
- bez żarówek halogenowych, obciążenie tylko wewnętrznymi rezystorami, grzeje się niemiłosiernie i powoli rozładowuje - oddaje podobno 5W/h
- z jedna żarówką 50W ( zwykły halogen )
- z trzema żarówkami 50W ( razem daje 150W ) - taką właśnie wybrałem, żarówki są włączane przez dodatkowy układzik, załączane są 1 lub 2 lub 3 w zależności od napięcia.

Rozładowywanie przebiega sprawnie, serce nie krwawi na myśl o grzejącej się ładowarce a dodatkowe atrakcje świetlne zapewniają miłą atmosferę ( w odróżnieniu od wszędobylskich ledów halogeny mają przyjemnie ciepły kolor )

_________________
Świat z góry wygląda lepiej ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 22 sty 2017, 14:02 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 18 lip 2015, 12:29
Posty: 208
Lokalizacja: Blachownia
Mam pytanie nie chce zakładać nowego tematu i śmiecić.

Lipo rzeczywiście są nieszkodliwe dla środowiska i można je wyrzucić do kosza?
http://abc-modele.pl/akumulatory-li-po-kompendium-wiedzy/
Punkt utylizacja.

EDIT - scalenie

I co z tymi lipolami jaka jest prawda?

_________________
Było:
QUAD F450 APM 2.8 | DJI PHANTOM 3 STANDARD
Szukam:
Phantom 3 pro / Spark


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.