Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest środa 16 paź 2019, 08:32


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 11 sie 2015, 11:19 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Po zlocie w Konarzynach ;-) w mojej ładowarce Turnigy Reaktor pojawił się dziwny problem z pomiarem prądu na poszczególnych celach. Cela pierwsza pokazuje zawsze ok. 0,6-0,7 V mniej :-( . Efekt jest taki, że gdy ładowarka zaczyna balansować , przerywa się ładowanie z powodu zbyt małego napięcia na pierwszej celi :shock: . Pomiar zewnętrznym woltomierzem nie pokazuje, aż tak dużej różnicy na poszczególnych celach. Co radzicie zrobić :roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 12:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Poszukać zimnego lutu....

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 12:44 
Offline

Rejestracja: sobota 23 sie 2014, 07:55
Posty: 641
Lokalizacja: Kielce
Rurek pisze:
Poszukać zimnego lutu....

A co ma tu zimny lut??
Ja bym szukał problemu w oprogramowaniu.
To jest moja sugestia bo przy zimnym lucie to albo by pokazywała napięcie albo nie


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 12:49 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 24 mar 2015, 07:55
Posty: 369
Lokalizacja: Białystok
Jak zaczyna balansować to się grzeje. Jak się grzeje to się rozszerza. Reszty się domyśl.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 12:52 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
KamilCK pisze:
A co ma tu zimny lut??
A to ma że ładowarka przebywała w chłodnym, a nawet jednej nocy zimnym i do tego wilgotnym miejscu - i wtedy jest duża szansa na uaktywnienie się tlenków metali robiących za "zimny lut".
Twoja odpowiedź to typowy helpdesk informatyków...

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 12:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Poszukać zimnego lutu....

Pierwsze co mi przyszło do głowy, to rozkalibrowany opornik wzorcowy do pomiaru napięcia na tym wejściu :roll:
KamilCK pisze:
Ja bym szukał problemu w oprogramowaniu.

A robił to już ktoś :?:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 13:10 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 10 mar 2010, 15:21
Posty: 16403
Lokalizacja: AIP ENR 5.5 - AAA 153 :-)
Piotrowy pisze:
Pierwsze co mi przyszło do głowy, to rozkalibrowany opornik wzorcowy do pomiaru napięcia na tym wejściu

Nie znam schematu - myślisz że tam jest wzorzec na każde wejście? To by tego było z 7 sztuk :-) a to jest , co by nie mówić - tania (ale dobra) ładowarka :-) i chyba ma jeden wzorcowy a reszta się komparatorami albo po prostu na ADC porównuje :-)
Przelutuj kontrolnie wszystkie punkty po drodze od tego wadliwego portu... w dobie ROHS w ogóle nie widać tych zimnych lutów, są parszywe do wykrycia :-/

_________________
infekcja FPV postępuje w zastraszającym tempie...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 11 sie 2015, 13:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Rurek pisze:
Nie znam schematu - myślisz że tam jest wzorzec na każde wejście? To by tego było z 7 sztuk :-) a to jest , co by nie mówić - tania (ale dobra) ładowarka :-) i chyba ma jeden wzorcowy a reszta się komparatorami albo po prostu na ADC porównuje :-)
Przelutuj kontrolnie wszystkie punkty po drodze od tego wadliwego portu... w dobie ROHS w ogóle nie widać tych zimnych lutów, są parszywe do wykrycia :-/

Tak zrobię :-) Rozkręcę, porobię zdjęcia i przepatrzę wszystkie ścieżki. Jak co, to może jakiś bajpasik pomoże ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 23 sie 2015, 15:18 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Od środka wygląda to tak:
Obrazek

Ale sprawa nie wygląda za fajnie :-/ . Nie dość, że przekłamuje napięcie na pierwszej celi, to w momencie rozpoczęcia balansowania przerywa ładowanie z komunikatem BALANCE PORT NOT CONNECT . Chyba nic nie wymyślę :-(

EDIT: A jednak sukces :-D . Jeden z portów balansera "zgubił" masę. Musiała przepalić się niewidoczna ścieżka pod złączami i ładowarka głupiała. Pożyczka masy kabelkiem z innego złącza i wszystko hula.
Taki jestem z siebie dumny, że idę na miasto postawić sobie piwo ;-) . Tym bardziej, że zdążyłem już polubić tą ładowarkę i szkoda by było się z nią rozstawać.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 09 wrz 2015, 09:11 
Offline

Rejestracja: wtorek 24 lut 2015, 21:40
Posty: 7
miałem tak w jakiejś ładowarce z HK że ładowarka ładowała, na mierniku i celach w granicach 4.19 a ładowarka pokazuje 4.12-4,14 Rozebrałem wszystko, przejechałem lutownicą wszystkie rezystory i ładowarka zaczęła pokazywać po w granicach 4.17-4.19 Przy okazji jeszcze wszystkie luty od balansera poprawione.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 wrz 2015, 11:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1491
Lokalizacja: Katowice
A ja dzisiaj się wnerwiłem na Reaktora.
Podpinam pakiet 3S do balansera, usłyszałem przeskok iskry, migła iskra w otworze wentrylatora i poczułem charakterystyczny zapach duszy elektronicznej idącej do piekła ;)
Myślę... ocho, ciekawe co poszło. Podłączyłem pakiet z powrotem, puściłem ładowanie z balanserem, działa.
Miałem nadzieję, że to w takim razie iskrzyło we wtyczce balansera pakietu i ładowarka jest OK.
Niestety nie jest. Po podpięciu pakietu 4S do ładowania pokazuje balanser error.
Fck.

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 13 wrz 2015, 12:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Spokojnie, to tylko awaria ;-)
A tak poważnie, pewnie jak w mojej przepaliła się ścieżka balansera.
Trzeba ostrożnie rozebrać ładowarkę, wyjmując do góry płytę czołową. Nie przesuwać, bo zerwiesz taśmę od wyświetlacza :!: Wentylator odkręcamy oczywiście też.
Po demontażu przedzwaniamy wszystkie gniazda balansera. Wszystkie odpowiadające sobie piny powinny dzwonić, jak nie to łączymy je kabelkim do sąsiadującego.
Płytka gniazd balansera ma schowane ścieżki i inaczej nie da się naprawić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 wrz 2015, 07:53 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1491
Lokalizacja: Katowice
Na razie to chromolę.
Podłączyłem pakiet 4S pod balanser 5S i działa. Plastiki są na tyle elastyczne, że da się wcisnąć wtyczkę w gniazdo pomimo niepasującego ząbka.
I tak ładowarka automatycznie wykrywa ilość cel, więc ładowanie przebiega normalnie.
Wynikałoby z tego, że tylko balanser od 4S się upalił, przez podłączenie pakietu 3S do balansera 3S... logiczne ;)

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 14 wrz 2015, 18:39 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3074
Lokalizacja: Warszawa
Prono pisze:
Na razie to chromolę.
Podłączyłem pakiet 4S pod balanser 5S i działa. Plastiki są na tyle elastyczne, że da się wcisnąć wtyczkę w gniazdo pomimo niepasującego ząbka.
I tak ładowarka automatycznie wykrywa ilość cel, więc ładowanie przebiega normalnie.

Jak plastiki są takie elastyczne, to pewnie podłączyłeś odwrotnie, lub zrobiłeś jeszcze jakąś inną kombinację :lol:

Prosta naprawa według moich wskazówek.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 29 sty 2017, 13:13 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 paź 2012, 20:07
Posty: 1491
Lokalizacja: Katowice
Odgrzewając kotleta, rzeczywiście przepaliła mi się ścieżka na płytce za gniazdami balansera.
Oczyściłem końcówki ścieżki i zrobiłem mostek z kropli cyny.
Działa jak nówka ;)

Tak to wyglądało:
Obrazek

_________________
Pronokopter V1 dzielnie służył prawie rok:
viewtopic.php?t=10572&start=0
Pronokopter V2:
viewtopic.php?t=16755&start=0
Dragonek+KFC FTB
FX-61:
viewtopic.php?t=18288&start=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.