Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest sobota 21 paź 2017, 13:22


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 11:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10366
Lokalizacja: Mikoszewo
Jeżeli dobrze odczytałem mapkę to u siebie mogę latać do kilometra a jeżeli odjadę niecałe 10km to do 1,3km - ciągle za mało dla Kefira....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:10
Posty: 1740
Lokalizacja: Sopot
Verid...pamietam, ze u Ciebie tez bylo 500m gdy sprawdzalem na mapie udostepnionej przez lotnisko w Gdansku.
Podawalem kiedys linki na drugim forum....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10366
Lokalizacja: Mikoszewo
Ja i tak na obecnym sprzęcie wyżej 200 nie podskoczę więc nie robi..... :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 12:10 
sigreg pisze:
Jak najbardziej przykleic.

Uzupelnie info o swoje posty ze "starego" forum.
Temat bezpieczenstwa juz sie pojawil, warto zarejestrowac sie na tej stronie:

http://www.ais.pata.pl/aip/aip.php

Zawiera mapy lotnicze z obszarami zastrzezonymi lub o ograniczeniach w ruchu powietrznym, latwo wiec sprawdzic czy latamy "legal" i ewentualnie zmienic miejscowke. Dla przykladu miejsce w ktorym mieszkam:

[url=http://images47.fotosik.pl/272/1cacd1228c5117cfmed.jpg]Obrazek[/URL]

Mieszkam miedzy Gliwicami a Rudą Śląską, obszar ten lezy w polu zakreslonym przez linie przerywana z opisami:

"ATZ GLIWICE G-1 050 m AMSL"
"LTMA/UTMA KRAKÓW C 1700m AMSL - FL285"

ATZ to strefa ruchu lotniskowego lotniska aeroklubu Gliwice, oznacza rezerwacje przestrzeni powietrznej dla aeroklubu od poziomu gruntu do 1050 m. Czyli chcac byc legalny musialbym kazdy lot - teoretycznie nawet pilotowany "tradycyjnie" zglaszac do kontroli lotow. Jak widzicie obszar zarezerwowany pokrywa w calosci caly moj region zamieszkania wiec nie jest latwo.
LTMA/UTMA oznacze ze moje loty bezwglednie musialyby sie odbywac poniżej dolnej granicy czyli 1700m npm.

Czyli pelna legalnosc w moim wypadku wymaga: zgloszenia lotu do kotroli lotow, i dla bepieczenstwa trzymanie sie pulapu pomiedzy 1050 a 1700 m.

Nie jestem specem w tym temacie, tak mi zostalo to wytlumaczone, i moze na tym przykladzie inni piloci beda mogli sprawdzic legalnosc swoich lotow.

Grzesiek


Może jestem ślepy - lecz podpowiedzcie - gdzie jest opcja (przycisk) rejestracji ??


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 13:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4866
Lokalizacja: skąd
Wymazujesz to ( /aip.php ) i enter i działa


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 13:37 
kefir pisze:
Wymazujesz to ( /aip.php ) i enter i działa


Ok dzięx poszło ładnie.


Na górę
  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 13:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
A lotniska i ograniczenia wokol nich znajdziedzie w zakladkach z lewej strony w folderze AD2.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 14:57 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
U mnie ponoć 2300m :) Wystarczająco.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 19:51 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4866
Lokalizacja: skąd
Zarejestrowałem się ale nie mogę się połapać o co chodzi jak odnaleźć moje miasto :(


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 19:54 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 09:41
Posty: 450
Lokalizacja: Lodz
ja tez przejrzałem z 50 stron i nie znalazłem regionu swojego poza tym firefox siada co parę kliknięć... :-/

_________________
"Bóg musi byc chinczykiem , on stworzyl wszystko"
pass: qwerty


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 20:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 10:40
Posty: 983
Lokalizacja: Nowy Targ
http://www.fis.pansa.pl/sektory_FIS/

W nazwie końcówka "m" to plik w małym formacie. Cała Polska jest podzielona na kilka sektorów. Musicie wiedzieć jaką nazwę ma wasze lotnisko. Moje to EPNT.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 21:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 12 mar 2010, 14:54
Posty: 1010
Lokalizacja: Zabrze
Rzeczywiscie strona wykrzacza Firefoxa, dziwne, bo z roboty dzisiaj dzialalo bez problemu.
Sprawdzilem z "explodera". Dokumenty ktore was interesuja to "Mapa operacyjna dla lotow z widocznoscia, dokument ma numer 7-3-1 dla kazdego lotniska

Kefir:
Najblizsze Ciebie lotnisko to pewnie Port im. Lecha Walesy w Gdansku. Wchodzisz wiec po kolei w :
AD 2 -> EPGD -> 7-3-1

Dla Gdyni nie wyglada to dobrze :-/ Pulap od gruntu do 1050 m zajmuje MATZ OKsywie (cokolwiek to jest). Od 1050 m w gore to obszar zastrzezony i kontrolowany TMA Gdansk, tam juz wogole nie powinienes sie zapuszczac. Czyli - jestes w takiej sytuacji jak ja, loty nisko i teoretycznie kazdy powinienes zglaszac.

Moze ktos bardziej rozeznany w kwestiach lotniczych wyczyta z tej mapki wiecej niz ja - amator.

Grzesiek

_________________
FPV - Your world from my perspective :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 22:04 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10366
Lokalizacja: Mikoszewo
MATZ - Military Aerodrome Traffic Zone

Znaczy wojskowi mogą się szwendać i nie należy im się wkręcać w turbiny....


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 23:12 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 08:39
Posty: 4866
Lokalizacja: skąd
Czyli do 1050m mogę latać ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 15 mar 2010, 23:31 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 09 lut 2010, 03:22
Posty: 142
Lokalizacja: Gdańsk
kefir pisze:
Czyli do 1050m mogę latać ?


sigreg pisze:
Pulap od gruntu do 1050 m zajmuje MATZ OKsywie


ztcw, to mozna latać od poziomu gruntu w dół :shock:
a na serio, to w sytuacji, gdzie Babie Doły nie działają, tylko co najwyżej Kaczka czasem ląduje (ladowała?) to ew. od gruntu do 1050m...

_________________
Helik i parapet, ale bez kamery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.