Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 21 lut 2017, 22:04


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:35 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 wrz 2013, 08:01
Posty: 300
Lokalizacja: Łódź
Cytuj:
Poza tym ja się nie bawię z taśmą - po stronie przeciwnej do wyznaczonej idzie w ruch wiertło lub pilnik.


Wystarczy, że zdejmiesz i założysz śmigło w innej pozycji i wyważanie traci sens.

Cytuj:
A jak mocujecie ten czujnik? Woskiem pszczelim?


Kupiłem na allegro wosk pszczeli za 3 pln + wysyłka. Generalnie jest ok, tyle, że po zdjęciu trzeba czyścić miejsce przyklejenia (najlepiej idzie podgrzać suszarką/opalarką i mokry wosk wytrzeć szmatką). Montowałem też na moongel + owinięcie taśmą i prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy.

_________________
"Optymista i pesymista to osoby w gruncie rzeczy do siebie podobne. Obaj uważają, że świat stoi przed nimi otworem. Tyle, że pesymista zdaje się wiedzieć który to otwór."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:37 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3781
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
rufffus pisze:
Kupiłem na allegro wosk pszczeli za 3 pln + wysyłka. Generalnie jest ok, tyle, że po zdjęciu trzeba czyścić miejsce przyklejenia (najlepiej idzie podgrzać suszarką/opalarką i mokry wosk wytrzeć szmatką). Montowałem też na moongel + owinięcie taśmą i prawdę mówiąc nie zauważyłem różnicy.


Czujnik ma odczytywać wibracje więc ten wosk, moongel jest zbędny.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9585
Lokalizacja: Mikoszewo
rufffus pisze:
Wystarczy, że zdejmiesz i założysz śmigło w innej pozycji i wyważanie traci sens.


W czerwonych silnikach DJI mam tylko dwie pozycje do wyboru....
A w samolocie śmigło zdejmuję tylko po crasch'u co ostatnio coraz rzadziej mi się zdarza więc mogę poświęcić dodatkową chwilę na optymalne ustawienie śmigła względem silnika.

Co do mocowania - czymkolwiek na okrętkę co mogę łatwo zdjąć. Taśma izolacyjna, pasek rzepowy albo choćby kawałkiem druta naokoło.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2015, 11:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9585
Lokalizacja: Mikoszewo
Jeszcze jedno drobne pytanko - czujnik zawsze musi być jak na fotce tj. długa oś czujnika ma się pokrywać z długą osią ramienia koptera czy mogę go sobie walnąć gdzie bądź i jakkolwiek byle blisko silnika?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 10 maja 2015, 17:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 3781
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Ja nie zwracam uwagi jak jest zawsze blisko silnika i pokaże co trzeba...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 16:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 400
Lokalizacja: Wawa
Zrobiłem sobie czujnik, trochę pobawiłem, ale wydaję mi się że coś jest nie do końca ok. Sam czujnik działa ok, jak przyłożę do dysku twardego to pojawia się pik.

Ustawiłem VisualAnalyser tak jak pirzol pisał i przy około 20% obrotów pojawia się pik w okolicach 300Hz (wydaje mi się że za wysoko), który wraz z dodawaniem gazu przesuwa się w kierunku wyższej częstotliwości. Tak ma być, czyżby ten pik pochodzi od łożysk?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 16:28 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Wysokie częstotliwości to się odzywają łożyska.
Ważne na co masz przyczepiony ten czujnik.
Ja tak jak pirzol radził przyklejam na rozmiękczony w palcach pszczeli wosk (na alledrogo do dostania za 5zł porcjowany).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 16:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 400
Lokalizacja: Wawa
Jest przyczepiony do ramienia zwykłą opaską do mocowania aku. Może tu jest problem?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 16:46 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Ja przyczepiłem rożnymi rzeczami i wosk to był strzał w dziesiątke :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 21:10 
Offline

Rejestracja: sobota 22 lut 2014, 18:54
Posty: 97
Lokalizacja: Nidzica , Szczytno
Można gdzieś taki czujnik kupić gotowy ??? Do Quadro by mi się przydał

_________________
adams007


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 21:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1055
Lokalizacja: Poznań
Nygusie jeden...czytałeś 2 poprzednie strony? :evil:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 01 lip 2015, 22:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9585
Lokalizacja: Mikoszewo
FlyHigh pisze:
czytałeś 2 poprzednie strony?

By czytał to by nie zadawał idiotycznych pytań.... :roll:

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lip 2015, 10:37 
Online
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 lut 2014, 21:05
Posty: 723
Lokalizacja: Warszawa
Wyważyłem silniki od mojego Twina. Metoda działa, wibracje mi spadły znacząco - obrazowo z umownych 40 do 10, i wyraźnie to słychać nawet uchem. Zaskakuje mnie tylko, że na obu silnikach musiałem przykleić (na CA - mam nadzieję, że szybko nie odpadną) poczwórnie złożone paski taśmy izolacyjnej o wymiarze ok. 0,5x2cm. Też tyle kleicie, żeby wyważyć silniki?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 23 lip 2015, 16:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 9585
Lokalizacja: Mikoszewo
Zależy od silnika - niektórym wystarczy ino zuchelek taśmy a innym....cóż. Rekordzista się uspokoił jak mu założyłem trytkę (sic!)

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 10 sie 2015, 16:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 16 lip 2013, 22:29
Posty: 686
Lokalizacja: Kraków
mam problem, zrobiłem sobie taki czujnik ale reaguje on również na dźwięk, wystarczy ze coś zacznę mówić i pomiar jest zakłócony. Co z tym zrobić?

poza tym stronka z obliczeniami nie dziala


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: misiekkk i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.