Zanim...
Zanim...

Zanim...


Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 17 gru 2017, 18:40


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: niedziela 25 sty 2015, 20:07 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1084
Lokalizacja: Poznań
W 3 silnikach udało mi się zejść mocno z wibracjami ale w jednym (silnik nr 2) pojawiają się na wykresie drgania w okolicach 430Hz.
Czy to łożyska się odzywają?

Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 25 sty 2015, 20:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Tak, wysokie częstotliwości to zawsze łożyska.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: niedziela 25 sty 2015, 20:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1084
Lokalizacja: Poznań
OK, dzięki za wskazówkę :)
Czas zatem na wymianę.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lut 2015, 10:33 
Offline

Rejestracja: sobota 18 paź 2014, 17:43
Posty: 180
Lokalizacja: Kutno
Czy MPU-6050 można użyć zamiast MMA7361L ?
http://www.banggood.com/6DOF-MPU-6050-3 ... 80862.html


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lut 2015, 10:47 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Oczywiście nie bo to czujnik cyfrowy... potrzebny jest analogowy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 03 lut 2015, 15:12 
Offline

Rejestracja: niedziela 23 paź 2011, 22:02
Posty: 1823
Lokalizacja: Malbork
Tu jest tanio mma:
http://www.ebay.com/itm/Specialty-MMA73 ... 3ceedb29c6

_________________
Nie mam ogniw a zgrzewarka w przerwanym procesie modernizacji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 19:30 
Offline

Rejestracja: czwartek 15 sty 2015, 19:17
Posty: 562
Lokalizacja: Częstochowa
"Witam, piszę w imieniu kolegi który nie jest tutaj zarejestrowany, polutował on sobie czujnik MMA7361L aby wyważyć silniki DYS BE1806 2300 kv w quadzie fpv 250. Wszystko działa, VisualAnalyser pokazuje coś tam na wykresie ale niestety strona http://www.vibronurse.com/NoPhaseBalance.html już nie działa i nie mogę znaleźć jej odpowiednika. Ktoś pomoże? Bo nie mam pojęcia jak sobie inaczej poradzić z wyważeniem bez tej strony"


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 20:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 09 sty 2012, 22:28
Posty: 1084
Lokalizacja: Poznań
Tu znajdziesz flashową aplikację NoPhaseBalance i Visual Analyser :)
https://www.dropbox.com/sh/v1xdks8ihm63 ... 7mqKa?dl=0


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 maja 2015, 21:54 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10561
Lokalizacja: Mikoszewo
Poradźcie Panowie - złożyłem sobie to ustrojstwo zgodnie z instrukcją, przytroczyłem do ramienia, odpaliłem VA i silnik i ..... coś jest nie tak.
Po pierwsze zaraz na wstępie mam monstrualny pikor niezależnie od tego czy silnik pracuje czy nie - na waszych screenach tego nie widziałem...
Po drugie, w okolicach rzeczonych 100Hz nie mam nic spektakularnego. Jakiekolwiek szpilki pojawiają się dopiero w okolicach 1k

Screen:

Obrazek

Co skopałem?

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 maja 2015, 22:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
Zobacz moze inny komp... może ta karta dźwiękowa coś dolne częstotliwości słabo chwyta...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 06 maja 2015, 23:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10561
Lokalizacja: Mikoszewo
marbalon pisze:
Zobacz moze inny komp... może ta karta dźwiękowa coś dolne częstotliwości słabo chwyta...

Jednak co spec to spec :mrgreen: Podpiąłem do laptopika polowego zamiast do stacjonarnego.

To

Jest

Genialne!!

Do testu poszedł silniczek czerwony DJI. Wcześniej wyważany za pomocą KFC32FTB. Inicjalne wibracje @160Hz=5,12. Po 5 minutach zabawy spadło do 1,98.

Obrazek

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 16 wrz 2013, 08:01
Posty: 300
Lokalizacja: Łódź
Częstotliwości i wartości zależą od silnika i rozkręconych obrotów ale te 160Hz to nie jest za dużo (na pewno właściwą wartość bierzesz)? Poza tym dodam po wieeeeelu próbach jakie już miałem z czujnikiem ACC, że da radę spokojnie zejść do wartości rzędu 0,05 ~ 0,15 ale robiąc to nieco bardziej łopatologicznie tzn. najpierw przeprowadzamy procedurę opisaną w tutku a gdy już mam wyznaczone miejsce i wagę zaczynamy się bawić z delikatnym przesuwaniem obciążenia w lewo i w prawo aż znajdziemy miejsce idealne. W ostatnim kroku natomiast dodajemy/ujmujemy po kawałeczku taśmy. W ten sposób można naprawdę idealnie wyważyć silnik. Jeśli natomiast wartości dla np. 20% mocy silnika są dość niskie a w wyższych obrotach pojawiają się niewspółmiernie dużo to pewnie do dupy jest śmigło, np. chodzi nieosiowo.

_________________
"Optymista i pesymista to osoby w gruncie rzeczy do siebie podobne. Obaj uważają, że świat stoi przed nimi otworem. Tyle, że pesymista zdaje się wiedzieć który to otwór."


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:24 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 01 lut 2010, 11:29
Posty: 10561
Lokalizacja: Mikoszewo
rufffus pisze:
Częstotliwości i wartości zależą od silnika i rozkręconych obrotów ale te 160Hz to nie jest za dużo (na pewno właściwą wartość bierzesz)?

Innego piku w pobliżu nie ma i nie tylko reaguje na zmiany masy w wyznaczonych miejscach ale i w ręku czuć ze rama mniej wibruje.

rufffus pisze:
Poza tym dodam po wieeeeelu próbach jakie już miałem z czujnikiem ACC, że da radę spokojnie zejść do wartości rzędu 0,05 ~ 0,15

Wiesz - do testów użyłem silnika który uważałem za całkiem nieźle wyważony a i tak jeszcze dało się obniżyć i to co czuć i odczyty więc jestem kontent. Poza tym ja się nie bawię z taśmą - po stronie przeciwnej do wyznaczonej idzie w ruch wiertło lub pilnik.

_________________
Ten wredny...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:30 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 13 maja 2013, 18:45
Posty: 427
Lokalizacja: Wawa
A jak mocujecie ten czujnik? Woskiem pszczelim?

_________________
9XR + eLeReS MOD, Sky Surfer 2000, eLeReS V2 AP, Fox 800, Remzibi OSD, Mobius
Q7.6 MAX +KFC32


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: czwartek 07 maja 2015, 07:34 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 16 wrz 2011, 13:02
Posty: 4014
Lokalizacja: Nakło nad Notecią
rufffus pisze:
Częstotliwości i wartości zależą od silnika i rozkręconych obrotów ale te 160Hz to nie jest za dużo

Ja dobieram ją tak aby szpilka była najwyższa... wtedy wiem że jest to częstotliwość rezonansowa i najłatwiej się to analizuje. A czy to jest 100-200-300 to juz mniej waznie bo jak pisze Verid kolejne prążki są znacznie "dalej"

janjazda pisze:
A jak mocujecie ten czujnik? Woskiem pszczelim?

Taśmą izolacyjną, rzepem - w zasadzie dowolnie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.