Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest piątek 23 paź 2020, 04:24

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Post: czwartek 12 mar 2015, 23:58 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 10 lis 2014, 11:54
Posty: 7
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński
Michał to całkiem pozytywna wiadomość.

Ja planuję niebawem lecieć do USA (przyszły miesiąc) z Warszawy. Do przewiezienia mam Octocoptera, z tym że to kawał byka... Rama Tarot X8 1300mm, tak więc w podręcznym go nie wezmę. Do tego gimbal, kamera i oczywiście aparatury. Może pójść w rejestrowanym, to akurat myślę że nie jest problem, ale właśnie martwię się odnośnie akumulatorów - bo mam ich sztuk 6, każdy 10000mAh 6S, plus malutkie do aparatury. Znajomi będą też brać gimbala ręcznego, również z akumulatorem. Mam je wziąć w podręcznym? Jeden taki pakiet waży 1.5kg, to jest dość sporo. Ponadto w samych Stanach mam potem trzy loty wewnątrz terytorialne, szkoda by było żeby np. tam stało się coś niepożądanego. Może doradzi ktoś, jak to załatwić? W ostateczności, jeśli są takie sprzeczne informacje to wypada chyba zadzwonić do kierownictwa lotniska.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: piątek 13 mar 2015, 21:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 17 lut 2015, 22:21
Posty: 112
Dron w podręcznym vs. rejestrowanym. A co za różnica z punktu widzenia przepisów? To bagaż tak naprawdę taki sam jak każdy inny - po prostu elektronika. Jeśli mieści się w podręcznym - leci w podręcznym. Jeśli nie, w rejestrowanym. To już w gestii przewożącego jest to, czy chce poszczególne elementy narażać na wstrząsy i inne działania. Wtedy część idzie do podręcznego, pozostałe elementy nie. Jedyną niewiadomą są akumulatory. Wiem, że inny kaliber, ale nie raz przewoziłem powerbank z wystającymi z niego kabelkami i nikt nigdy problemów nie robił. Bałem się, że na rentgenie wyjdzie jak jakaś bomba, ale nic z tych rzeczy. Puszczali bez problemu. Dla pewności warto jednak upewnić się na lotnisku, z którego będziemy lecieć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 11:00 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2014, 08:03
Posty: 50
Lokalizacja: Grodków
Witam,

Wg mnie co lotnisko to inne wymogi. Miesiąc temu byłem na Sri Lance. Leciałem Emirates z przesiadką w Dubaju. Miałem pozwolenie od Emirates na przewożenie drona wraz z całym osprzętem i pakietami. Dron i osprzęt miał być w bagażu głównym a ROZŁADOWANE pakiety w podręcznym, więc tak zrobiłem. W Warszawie nie było problemu ale na lotniku w Dubaju istny horror! Dobrze że miałem przesiadkę 11h, bo proszenie i tłumaczenie do czego to jest zajęło mi ok 6 godzin! Jeden odsyłał mnie do drugiego i od nowa cała historia do opowiedzenia. Odwiedziłem ok 20 osób (celnicy, policja, punkty Emirates itd). Finalnie musiałem nadać jeszcze jeden bagaż główny tylko z pakietami i wtedy mnie puścili.

Na powrocie drona dałem do głownego a aparaturę i fpv do podręcznego. Nie było problemów i moim zdaniem tak najlepiej zrobić:)

_________________
Tarot 680FY, DJI NAZA, DJI 30a, T-motor 2814, Futaba T8FG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 11:06 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2014, 08:03
Posty: 50
Lokalizacja: Grodków
Mniej więcej tak wyglądał mój bagaż:) Oczywiście podczas lotu był on dobrze wypełniony ciuchami. Generalnie 4 loty i żadnego uszczerbku na sprzęcie;)

Obrazek

_________________
Tarot 680FY, DJI NAZA, DJI 30a, T-motor 2814, Futaba T8FG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 13:09 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Nie rozumiem, jak możecie tak przewozić pakiety, jeszczew takich ilościach.. Nawet w domu są w ognioodpornym pokrowcu i dodatkowo w metalowym opakowaniu. Tym bardziej w samolocie.
Chyba, że to ja jestem nadgorliwy..?
Ale oglądając tyle filmów, odnośnie pakietów które używam, że nie potrafię inaczej.
Wolę spać spokojnie..


Ostatnio zmieniony poniedziałek 16 mar 2015, 13:22 przez Adrián, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 13:12 
Offline

Rejestracja: środa 15 paź 2014, 08:03
Posty: 50
Lokalizacja: Grodków
Ta fotka powyżej była zrobiona w celu pokazania ilości sprzętu jaki miałem ze sobą. Pakiety oczywiście były odizolowane od reszty i bezpiecznie zapakowane.

_________________
Tarot 680FY, DJI NAZA, DJI 30a, T-motor 2814, Futaba T8FG


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 16 mar 2015, 19:41 
Offline

Rejestracja: niedziela 29 sty 2012, 11:04
Posty: 250
Lokalizacja: PL
http://www.dailymail.co.uk/travel/trave ... ngkok.html

_________________
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 kwie 2015, 21:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 07 kwie 2015, 21:23
Posty: 4
Od ubiegłego roku miałem przyjemność lecieć już sześć razy samolotem z DJI Phantom 2 i GoPro3, dwoma akumulatorami i zestawem FPV w dedykowanym plecaku.
1) Kraków - Bergamo - Kraków (Ryanair) - żadnego problemu, wszystko w bagażu podręcznym, nawet nie musiałem pokazywać co w środku
2) Katowice - Teneryfa - Katowice (czarter) - wszystko w bagażu podręcznym, w Katowicach 15 min spędziłem tłumacząc Pani co to jest - była zafascynowana :) Na Teneryfie - dwa razy przepuszczali przez skaner i w końcu powiedzieli, że skoro z tym przyleciałem to niech wracam...
3) Modlin - Fuerteventura - Modlin (Ryanair) - żadnego problemu, wszystko w bagażu podręcznym, tylko w Modlinie poproszono mnie o wypakowanie wszystkiego (totalnie wszystkiego, co do kabelka usb) z plecaka do pojemników... Ale generalnie bez problemów.

O baterie nikt mnie nie zapytał, zawsze miałem w 100% naładowane (ehhh, nawet nie pomyślałem że lepiej lecieć z rozładowanymi...)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lip 2015, 14:47 
Offline

Rejestracja: wtorek 28 lip 2015, 14:44
Posty: 5
witam, rozumiem że ze śmigłami do Dji phanotm2 tez nie ma żadnych problemów w bagażu podręcznym, kontaktowałem się z lotniskiem to odesłali mnie do ULC a tam tyle co w przepisach ze niby tak ale i tak decyduje kontroler na lotnisku co przepuszcza a czego nie.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lip 2015, 19:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Śmigła to nie problem, wsadź do sztywnego pudełka i do bagażu głównego, chyba, że masz tylko podręczny, to pozostaje dobra gadka, w razie problemów i będzie dobrze, przetestowane ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lip 2015, 19:42 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 23 cze 2015, 21:38
Posty: 452
Lokalizacja: Łódź
Ja ostatnio leciałem z UK do PL. Wypytywałem służby ochrony lotniska (tu i tu). Baterie to nie problem, aparatura i sam dron również. Śmigła... Tu zastosowano przepis jak do nożyczek czy plastikowych noży. Jest tam 60mm dozwolone i moje śmigła zmierzono (pojedyncze łopaty). To odnosi się bagażu podręcznego. W rejestrowany można wszystko powyższe bez żadnych zastrzeżeń.
Oczywiście pewnie jest tak jak to z ludźmi bywa i może się okazać, że raz bez problemu innym razem się przyczepią.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 28 lip 2015, 23:41 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 12 mar 2012, 23:24
Posty: 711
Lokalizacja: Sława
Adrián pisze:
...Nawet w domu są w ognioodpornym pokrowcu i dodatkowo w metalowym opakowaniu...


Adrian- mam nadzieję,że nie jest to szczelnie zamykane metalowe opakowanie ? Bo jak tak,to to jest "rura-bomba".

_________________
Pozdrawiam, Jacek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lip 2015, 08:58 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 14 cze 2012, 20:55
Posty: 2229
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Mam kasetę po amunicji stalowa i szczelna. Lipo nie wybuchło w niej bo się wczesniej udusilo. Super sprawa polecam

_________________
Mapka ŚL http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&m ... bcc46646ee

Kontroler lotu: "Widoczność pionowa zero."
Pilot: "W stopach czy w metrach?"

Nie pisz "Dron" moje dzieci mogą to czytać...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lip 2015, 09:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 03 wrz 2014, 11:11
Posty: 9204
Lokalizacja: 50°08′13″N ; 18°57′59″E
Właśnie taką samą mam, z allegro.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 29 lip 2015, 09:36 
Offline

Rejestracja: piątek 02 maja 2014, 21:28
Posty: 132
Lokalizacja: Łódź
Adrián pisze:
Właśnie taką samą mam, z allegro.


Mógłbyś podzielić się linkiem/nazwą tej kasety? Jestem jakiś ułomny i nie mogę tego znaleźć :/

_________________
Klon TBS Discovery / APM 2.5 / M8N / SunnySky 2212 980kv


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 149 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.