Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest wtorek 20 lis 2018, 01:46


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 967 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Następna
Autor Wiadomość
Post: wtorek 07 sie 2018, 13:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
A połączyć równolegle złącza balansera dwóch identycznych pakietów ?

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 13:36 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Damian, dokładnie tak działają płytki do ładowania równoległego lipoli...

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 13:43 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 02 lut 2010, 14:16
Posty: 3039
Lokalizacja: Warszawa
PiotrSz pisze:
Damian, dokładnie tak działają płytki do ładowania równoległego lipoli...

Trzeba uważać, żeby ładować identycznie rozładowane pakiety. W mojej płytce już popaliłem ścieżki :-/


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 13:50 
Offline

Rejestracja: wtorek 31 maja 2016, 20:08
Posty: 607
Lokalizacja: Kraków
Oraz aby podłączać najpierw główne przewody zasilające, potem dopiero balansery. Mówią, aby różnica napięcia nie była większa niż 0.1V na celę.

_________________
Syma X5SW
Diatone37/Naze32 rev5/DYS BE1806/6030@3S
DJI F550/Naza M V2/DJI E300 ESC + Racerstar 2216/1038@4S
QuadFrame 800 X8/Pixhawk 2.4.8/Racerstar 30A ESC + Racerstar 4114/2060@4S


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 07 sie 2018, 15:35 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 maja 2014, 21:11
Posty: 302
Lokalizacja: Biała Podlasla
toretto1995 pisze:
A połączyć równolegle złącza balansera dwóch identycznych pakietów ?
Oj lepiej to rozrysuj, bo mam złe przeczucia co do tej rownoleglosci.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 07:33 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: środa 21 sie 2013, 22:04
Posty: 3248
Lokalizacja: Olsztyn
Piotrowy pisze:
Trzeba uważać, żeby ładować identycznie rozładowane pakiety.

Ja zanim zabiorę się za ładowanie równoległe większej ilości pakietów to wszystkie wyrównuję do storage, zajmuje to chwilę ale mam przynajmniej pewność że płytka nie pójdzie z dymem jak już to raz uczyniłem ;-)

Piotrowy pisze:
W mojej płytce już popaliłem ścieżki

Niestety pośpiech nie jest wskazany ;-) ścieżki ballancerów są cienkie więc popalić to chwila moment :-(

_________________
"Jak mądrze zadawać pytania"

Polska Giełda Modelarska i FPV na facebooku


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 08 sie 2018, 19:00 
Offline

Rejestracja: czwartek 01 sty 2015, 18:43
Posty: 312
Lokalizacja: W-wa
Piotrowy pisze:
Trzeba uważać, żeby ładować identycznie rozładowane pakiety.


Spokojnie 0.1 lub 0.2 można mieć

Piotrowy pisze:
W mojej płytce już popaliłem ścieżki


Dlatego najpierw trzeba łączyć przewodami prądowymi a potem balanserem.

PiotrSz pisze:
Ja zanim zabiorę się za ładowanie równoległe większej ilości pakietów to wszystkie wyrównuję do storage


Wtedy nie trzeba wyrównywać dodatkowo napięcia.

_________________
Helikoptery


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: niedziela 26 sie 2018, 20:29 
Offline

Rejestracja: poniedziałek 05 lut 2018, 08:07
Posty: 5
Lokalizacja: Kwidzyn
Pomóżcie bo mam zagwozdkę.
Planuję złożyć pakiet do mojego latadła (HK Cloudsurfer 2m)
Mam 9szt (wiem że to trochę mało, jakby co to się dokupi) wspomnianych gdzieś w tym temacie LG INR18650 MJ1. Docelowo planuję pakiet 3s5p lub 4s4p co da wagowo jakieś 800-850g. Co o tym myślicie? Prądowo wydoli taki pakiet? A może pójść w inną konfigurację (więcej p, w granicach rozsądku oczywiście) a może bardziej wydajne ogniwa? Zależy mi na jak najdłuższym czasie lotu przy zachowaniu dobrych właściwości lotnych modelu.
Planowana konfiguracja samolotu:
Stockowy ESC 30A wymienię na jakiś dobry 40-50A. Do tego apm 2.8+ gps + telemetria , Foxeer HS1177 na pantilcie + 5.8G 200mW video tx (nie pamiętam producenta ale super działa, zarówno na ori bacikach jak i jakichś chińskich koniczynkach) + Eken H9 do nagrywania. Na ziemii FS-i6x i laptop lub telefon w goglach VR do podglądu
Nie mam pojęcia ile A będę potrzebował w takiej konfiguracji. Na razie latam tylko z kamerkami na pokładzie i szlifuję umiejętności.

Edit:
Sprawdziłem dataszit tych INR18650 MJ1 i zaniepokoiło mnie:
Standard discharge 0.68A


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: poniedziałek 29 paź 2018, 11:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Obrazek

Waży 55g, testowałem z prądem 3A i oddaje do samego końca. Do długolota chyba idealne. Szukałem jakiś charakterystyk ale internet milczy.

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 paź 2018, 04:25 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: sobota 01 mar 2014, 14:03
Posty: 1373
Lokalizacja: Lubelskie
Zgrzewa toś z forum baterejki za jakieś rozsądne pieniądze?

PS. Na FastTechu warto czekać na czarny piątek, czy oni nie "obchodzą"? Pytam bo strasznie rzadko tam kupuję :-)

_________________
Moje modele FPV.

Pozdrawiam
Wojtek


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: wtorek 30 paź 2018, 09:29 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
Coś mi się obiło że Zeman0 zgrzewa.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 09:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Jak by nie było, jakoś teraz mijają 3 lata jak używam ogniw:

https://www.fasttech.com/products/1420/ ... chargeable

Zero oznak utraty pojemności a przeszły ze mną już wiele np.

+999 minut na drzewie w deszczu :mrgreen:

Zamówiłem niedawno te ogniwa:

https://www.fasttech.com/p/6500100

W komentarzach ktoś napisał że przy prądzie rozładowania 3A oddają 3Ah ale u mnie będą rozładowywane maks 1,5A/ogniwo więc może oddadzą pełne 3,5Ah. Jak coś to pójdą do bazy ;-)

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 13:56 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 03 sty 2017, 13:48
Posty: 264
Lokalizacja: Ustroń
toretto1995 pisze:
Jak by nie było, jakoś teraz mijają 3 lata jak używam ogniw:

https://www.fasttech.com/products/1420/ ... chargeable

Zero oznak utraty pojemności a przeszły ze mną już wiele np.

+999 minut na drzewie w deszczu :mrgreen


Potwierdzam też ich używam i spisują się znakomicie

_________________
Mini Skywalker - X-UAV Talon - Skywalker 1680/1900 - Mini talon - S800 Sky Shadow


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 14:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: poniedziałek 02 wrz 2013, 21:12
Posty: 964
Lokalizacja: Legnica
A jaki mają prąd rozładowania? Bo nie ma tam podanego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Post: środa 31 paź 2018, 14:27 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 26 lip 2011, 20:03
Posty: 3418
Lokalizacja: Strefa G
Stale 10A, chwilowy 18A.

Link do dataszitu :-D :

https://www.dropbox.com/s/4iegb2fjheciq ... 1.pdf?dl=0

_________________
Pozdrawiam Damian :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 967 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 60, 61, 62, 63, 64, 65  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.