Zanim...
Zanim...



Polskie Forum FPV

Forum modelarzy i pilotów FPV
Dzisiaj jest niedziela 08 gru 2019, 10:59


Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1010 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 68  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 03:06 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Jeden taki wafel 15x15cm daje 3.8W, max 7,5mA i 0,5V. Owszem jest lekki ale niezwykle łamliwy. Dlatego mówią na to wafle :D
Żeby wytworzyć 10A musiałbyś mieć 1333 ogniwa. Układając je jeden obok drugiego wychodzi mniej więcej 5,5m x 5,5m :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 06:15 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2210
Lokalizacja: Warszawa
Coś masz w rachunkach nie teges. moc nie zgadza się z prądem i napięciem.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 08:38 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Solarne z powodzeniem już latają i mają się coraz lepiej.

Obrazek

Aby wiedzieć ile potrzeba ogniw fotowoltaicznych, trzeba trochę policzyć.
Trzeba wejść w jakiś sajt z tabelkami dot. parametrów danego ogniwa.
Jednak w naszych warunkach latanie na samym słońcu raczej ciężka sprawa (za blisko bieguna ;), dlatego napisałem, że można wspomagać akumulator takimi ogniwami, w końcu jak się złapie komin i wyłączy napęd to spokojne zasilą całe fpv, serwa i jeszcze doładują akumulator :)

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 09:59 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Zbig pisze:
Coś masz w rachunkach nie teges. moc nie zgadza się z prądem i napięciem.


Obrazek
Obrazek

loop żeby zasilić foxa potrzebujesz przynajmniej 26 takich ogniw w pełnym słońcu.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 10:03 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 203
Lokalizacja: Koszalin
shaggee pisze:
Jeden taki wafel 15x15cm daje 3.8W, max 7,5mA i 0,5V. Owszem jest lekki ale niezwykle łamliwy. Dlatego mówią na to wafle :D
Żeby wytworzyć 10A musiałbyś mieć 1333 ogniwa. Układając je jeden obok drugiego wychodzi mniej więcej 5,5m x 5,5m :mrgreen:


Pomyliłeś jednostki. Oczywiście mowa o prądzie 7,5A (a nie jak napisałeś 7,5mA) co przy napięciu 0,5V daje około 3,8W mocy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 10:06 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
też mi coś nie pasowało, znajomy się tym trochę bawił ostatnio i taki panel 70cm na 100cm naładował przez cały dzień aku 44Ah.

Edycja: Właśnie o przetwornicy zapomniałem napisać. Jest i to jakaś dziwna zaprogramowana fabrycznie i nijak sie jej nie da ustawić np. są czujki dbające o ładowanie ale tylko na konkretny akumulator (tzn da się przestawiać ale programator to parę dodatkowych stówek)


Ostatnio zmieniony poniedziałek 05 maja 2014, 10:31 przez Artgraf1981, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 10:08 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 23 sty 2014, 20:49
Posty: 203
Lokalizacja: Koszalin
shaggee pisze:
loop żeby zasilić foxa potrzebujesz przynajmniej 26 takich ogniw w pełnym słońcu.


26 ogniw pozwoli nam pobrać prawie 8A przy napięciu 13V. FOX 800mW bierze raptem około 0,3A. Podejrzewam, że do zasilenia samego FOXa wystarczyłoby jedno, ewentualnie dwa ogniwa i do tego przetwornica...


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 10:14 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: piątek 03 lut 2012, 00:32
Posty: 2718
Lokalizacja: Poznań/Kalisz
Macie racjendę. W tej tabelce są jakieś dziwne jednostki


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 10:17 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 27 sty 2011, 08:20
Posty: 1529
Lokalizacja: Kielce
Bawiłem się panelami, a jeden wożę non stop w samochodzie, który non stop ładuje mi akumulator.
Mam już o tym pewne pojęcie praktyczne :-) miernikiem też się bawiłem.
Da się na tym latać robiąc ultra lighta, no i da się wspomagać maszynę tj opisałem wyżej.

_________________
^ sens tylko w postępie ^


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 13:45 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2210
Lokalizacja: Warszawa
W słoneczny, letni dzień...
Spójrzcie na tabele nasłonecznienia, np. tu
http://www.ogniwafotowoltaiczne.pl/pl/e ... h-miastach

z tego ładnie wychodzi na co i kiedy możemy średnio liczyć. Chyba wolę liczyć na własne baterie :-)

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 14:01 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: wtorek 19 mar 2013, 13:56
Posty: 1054
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Artgraf1981 pisze:
też mi coś nie pasowało, znajomy się tym trochę bawił ostatnio i taki panel 70cm na 100cm naładował przez cały dzień aku 44Ah.

Edycja: Właśnie o przetwornicy zapomniałem napisać. Jest i to jakaś dziwna zaprogramowana fabrycznie i nijak sie jej nie da ustawić np. są czujki dbające o ładowanie ale tylko na konkretny akumulator (tzn da się przestawiać ale programator to parę dodatkowych stówek)


A nie można wpiąć panelu jako zasilania naszej modelarskiej ładowarki i ładować lipole? Można by użyć jakiejś żelówki jako bufora.

_________________
Ukończył Szkołę Latania San Andreas


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: poniedziałek 05 maja 2014, 14:28 
Offline

Rejestracja: piątek 10 sty 2014, 11:46
Posty: 491
Lokalizacja: Kielce
właśnie ten panel już jakis taki pokombinowany kupił, działa to tylko z ta dziwną przetwornicą. Jak chciał się wpiąć bezpośrednio w ogniwa to strasznie skakało napięcie. Mam wrażenie że ta przetwornica właśnie robi za jakiś "inteligentny" bufor i oddaje prad dopiero jak się go nałapie odpowiednia ilość. No i bez sprzętu śledzącego słońce to sprawność leży. Albo ganiasz i przestawiasz.

Tu na nasze kieleckie warunki to chyba raczej


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 maja 2014, 09:44 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2210
Lokalizacja: Warszawa
Taaa, widziałem kiedyś też ogniwa z kartofla.
Ale jak się to ma do tematu tego wątku???
Miało być o ogniwach LiIon a nie słonecznych i wiatrowych.

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 maja 2014, 10:53 
Offline

Rejestracja: środa 15 sty 2014, 18:01
Posty: 106
Lokalizacja: Świecie
Artgraf1981 pisze:
właśnie ten panel już jakis taki pokombinowany kupił, działa to tylko z ta dziwną przetwornicą. Jak chciał się wpiąć bezpośrednio w ogniwa to strasznie skakało napięcie. Mam wrażenie że ta przetwornica właśnie robi za jakiś "inteligentny" bufor i oddaje prad dopiero jak się go nałapie odpowiednia ilość

Ogniwo fotowoltaiczne jest specyficznym źródłem energii. W danych warunkach oświetlenia istnieje tylko jedna wartość prądu (i napięcia na zaciskach), przy której ogniwo pracuje z maksymalną mocą. Zwiększenie lub zmniejszenie pobieranego prądu powoduje zmniejszenie mocy ogniwa. Dlatego właśnie ogniwo fotowoltaiczne wymaga "specjalnej" przetwornicy z układem śledzenia punktu pracy, w którym wydajność energetyczna jest największa.

Niezłą "jazdę" mają układy regulacji np. w samochodach, gdy panele są na dachu, a samochód jedzie pod drzewami i słońce działa jak stroboskop ;-)


Ostatnio zmieniony wtorek 06 maja 2014, 11:02 przez prompt, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: wtorek 06 maja 2014, 11:00 
Offline
Awatar użytkownika

Rejestracja: czwartek 13 gru 2012, 20:48
Posty: 2210
Lokalizacja: Warszawa
Czy jest na sali jakiś moderator?

_________________
Pitlab & Zbig FPV System - więcej informacji:
http://www.bigaj.com.pl/fpvsystem
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2621107


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1010 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 68  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z . Polityką prywatności
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.